親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位旅遊達人:
你們好
我是歐遊新手,已訂機票,同C6去,
19/7去程蘇黎世
4/8 由阿姆斯特丹返香港
大概一星期留在瑞士,另一個星期在荷蘭

如題,希望大家能介紹瑞士的行程及平酒店
感激不盡

不自駕

大宅

chun媽 發表於 24-5-15 10:57
各位旅遊達人:
你們好

如果荷蘭玩一星期, 我會建議Rotterdam, 四Amsterdam, 一住羊角村.

兩年前還是封城的時侯, 去咗英國, 荷蘭和德國三個月, 其中荷蘭玩了15日, Rotterdam 和 Amsterdam 分別住了四和五, 羊角村一晚, 以下是這十天玩過的地方.

Day 1 : Rotterdam

Day 2 : Delfshaven, Kinderdijk

Day 3 : Den Haag, Delft

Day 4 : Gouda, Utrecht

Day 5 : Amsterdam

Day 6 : Amsterdam

Day 7 : Alkmaar, Zaandam

Day 8 : Zaanse Schans, Haarlem

Day 9 : Volendam, Marken, Edam

Day 10 : Giethoorn 羊角村

住宿
:

Rotterdam : Hotel Not Hotel Rotterdam - Euro 89 / night (double room), 正正常常酒店

Amsterdam : Cityden Zuidas - Euro 109 / night (apartment for three), 很不錯的Apartment, 雖然和市中心有一段距離, 但搭電車到市中心也很方便

Giethoorn : Hotel B&B d'Olde Smidse - Euro 144 / night 包早餐 (triple room), 很不錯的B&B

大宅

joeyccc 發表於 24-5-15 22:15
如果荷蘭玩一星期, 我會建議兩晚住Rotterdam, 四晚住Amsterdam, 一晚住羊角村.

兩年前還是封城的時侯, ...

多謝你

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

chun媽 發表於 24-5-15 10:57
各位旅遊達人:
你們好

如果係鐵路遊,可以中途去德國科隆,或法國strasbourg或比利時Brussels。夏天9點幾天黑,你地2個大人可以去好多地方。

到時荷蘭有同性戀者大遊行,會好熱鬧。唔知會唔會嘈到好夜,或者好雜,揀酒店要留意番,你問下親友。

大宅

睇咗幾日資料,有些眉目
好在好多人寫了旅行日誌,可作參考。

https://lohanpush.com/2019/07/11/switzerland/

https://stellaclife.com/swiss-10days-travel-guide/

大宅

回覆樓主:

多謝各位回應
7月19日早上到蘇黎世,初步的行程如下
19/7 ~21/7 琉森
21/7- 23/7 Grindelwald
23/7~ 25/7 Zermatt

原來由Grindelwald to Zermatt,至少要3小時多,還要轉四次車,人都癲。

去完Zermatt 之後去哪兒好? 返蘇黎世,也要三小時多。之後是否坐飛機去阿姆斯特丹?

另外,瑞士的酒店真係好貴,兩人平均每晚$2000左右

Apartment 都唔平,好唔好book apartment 煮食呢?

大宅

回覆樓主:

如果book酒店,book 不可退款的比較平,但係彈性唔大,各位,你們book酒店,係咪都係book不可refund?

我睇中其中一間酒店,不可退款的,平$700(兩晚)。

大宅

去完Zermatt, 直接到蘇黎世坐飛機去阿姆斯特丹?
還是跟前面的旅遊達人建議,由Zermatt坐火車(5小時)到Starbourg 玩兩天,再坐火車到阿姆斯特丹?
希望大家俾啲意見,謝謝。

別墅

回覆 chun媽 的帖子

要看你覺得成行的機會有多大
例如我帶父母去旅行, 因為他們年紀大, 一旦身體有點不適就不能成行, 我會BOOK無償取消/或入住前幾天才付款的

珍珠宮

chun媽 發表於 24-5-18 19:51
如果book酒店,book 不可退款的比較平,但係彈性唔大,各位,你們book酒店,係咪都係book不可refund?

我睇 ...

從來唔訂 non refundable 的酒店

珍珠宮

chun媽 發表於 24-5-18 19:47
多謝各位回應

行程好緊迫, 太過走馬看花 ,如果我係你,唔會去Zermatt,我會 2-3晚 Luzern + 3-4 晚 Grinderald , 如果只得兩晚Grinderald ,連去少女峰或 First都未必夠時間。 瑞士酒店係好貴嘅,上次 Luzern 住 Cascada, 都好近中央車站,Grinderald 我就住民宿

珍珠宮

chun媽 發表於 24-5-18 19:47
多謝各位回應

Luzern 酒店,我推介火車站附近的Hotel Cascada,上次一家四口入住家庭房有400幾尺,早餐美味。

Grindelwald 民宿喺 Grund 火車站旁,距離Grindelwald 一個站, 喺少女峰山腳,風景非常優美
attach0/tmp/phpXM83ee
attach1/tmp/phpGRdvkE
attach2/tmp/php1PC2p4
attach3/tmp/phpGmnEvu
attach4/tmp/php7xqjBU
attach5/tmp/phpqpG4Gk
attach6/tmp/phpRgWSMK
attach7/tmp/phps43LSa
attach8/tmp/php7e3IYA

大宅

MissMaMa 發表於 24-5-18 23:37
從來唔訂 non refundable 的酒店

謝謝,即係貴D 都要訂可退款酒店。
請問你無咪bxxking.com book ? Airbxb?

大宅

MissMaMa 發表於 24-5-18 23:44
行程好緊迫, 太過走馬看花 ,如果我係你,唔會去Zermatt,我會 2-3晚 Luzern + 3-4 晚 Grinderald , 如 ...

多謝你的提醒,睇完Zermatt 的行程,以建行為主,跟少女峰差不多,應該多留一天在Grinderlwald, 及一天在Interlaken, 之後返蘇黎世,坐飛機去阿姆斯特丹,本來想坐夜車,發現全部臥鋪full 了

大宅

chun媽 發表於 24-5-19 00:24
請問你無咪bxxking.com book ? Airbxb?
其實訂唔訂non-refundable睇你自己,睇你成行機會有幾高、free cancellation同non-refundable差價有幾大、同睇你博唔博會唔會有突發事情影響旅程。我自己遠期booking多數揀免費取消,但一兩個月內出發既我會睇情況考慮non-refundable。

同埋留意返free cancellation係入住幾多日之前。Book過唔少酒店就算free cancellation都係例如一兩個禮拜前cancel先免費。我黎緊去歐洲4間酒店,一間30日前取消先係免費、兩間14日前免費取消,如果唔係遠期booking,其實同non-refundable分別唔太大。唔同原因揀呢D酒店,同地區呢間酒店最適合/同地區得呢間酒店/同地區大部分其他酒店係得non-refundable,所以有時其實都無咩得揀。

我自己通常酒店官網/booking.com訂,睇邊度平,間中試過其他訂房網。近來訂歐洲酒店官網比較多。

珍珠宮

chun媽 發表於 24-5-19 14:03
多謝你的提醒,睇完Zermatt 的行程,以建行為主,跟少女峰差不多,應該多留一天在Grinderald, 及一天在Int ...

Zermatt 主要係想睇三角朱古力 如果純粹去瑞士山區,Luzern 可以去Mount Pilatus ,Golden Circle可以體驗遊覽船+纜車+全球最斜齒軌火車, 呢個經驗不錯。Grindelwald 就一日去少女峰,另一日就去 First。 呢三個山區,全部感覺都唔一樣,都值得遊覽。

珍珠宮

chun媽 發表於 24-5-19 00:24

點解要book free cancellation,除咗係因為行程方便改變之外,另一個主要原因, 係當酒店突然間減價,你可以取消再訂。 我見好多人係訂不能夠取消的,之後見到減價就後悔。 呢個都係我自己嘅旅遊經驗,如果可以嘅話, 都係訂free cancellation。

至於邊度訂,都係各大訂房網站,例如Agoda ,Hotels,Expedia ,Booking,Trip。。。 總之邊度平就邊度訂 ,不過我甚少喺官網訂

大宅

chun媽 發表於 24-5-19 14:03
多謝你的提醒,睇完Zermatt 的行程,以建行為主,跟少女峰差不多,應該多留一天在Grinderald, 及一天在Int ...
Zermatt同少女峰地區好唔同的。Zermatt有少少係圍繞住Matterhorn,幾乎咩景都係Matterhorn係主角,唔健行其實都有唔少觀景台,而且有D好靚既湖其實距離纜車站/登山火車站好近的。我反而會放棄Lucerne,不過我係會行山的,而且比較鍾意高山同冰川。

你話一日Interlaken係指住一晚Interlaken?俾我唔會換酒店,會係山上天氣唔好既時候先落山行下。我住Grindelwald既時候有日就係天氣好差,然後落左山去Thun坐船。

如果最後決定係Grindelwald + Lucerne,俾我會清晨落機直接去Grindelwald先,不過係我自己習慣,我第一日通常需要休息,寧願當日搭遠少少然後再休息,休息完係附近行下第一日就過左了。

大宅

MissMaMa 發表於 24-5-19 14:16
點解要book free cancellation,除咗係因為行程方便改變之外,另一個主要原因, 係當酒店突然間減價,你可 ...
都係其中一個附帶既好處。不過可能因為我唔會係超淡季去旅行、甚少book連鎖/大型酒店,我book既酒店通常係加價多,好似黎緊去歐洲既酒店宜家全部都貴左,一間加到non-refundable價錢都仲貴過我當時free cancellation了,一間直頭無我要既房型了。

唯二2次因為減價取消再訂,都係日本、都係較大型酒店,其實唔係平太多,我諗計計埋埋因為訂free cancellation而俾多既錢係多過呢度平左既好多了。預知唔到加價定減價,所以都係睇博唔博。

珍珠宮

CathyLss 發表於 24-5-19 15:23
都係其中一個附帶既好處。不過可能因為我唔會係超淡季去旅行、甚少book連鎖/大型酒店,我book既酒店通常係 ...

我從未試過淡季旅行,一定係長假期。個人經驗,free cancellation 幾乎係必須,明白的人就會明白。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊