親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想請教,以下行程,買JR 關西地區鐵路周遊券四天合用嗎?我見此券包括京都市營地鐵、京阪電車及阪急電車車票可用市內遊?

是否要買多一程Haruka 車飛?

第一日
關西機場 去京都車站 (Hakura)
京都市內遊

第二日
京都去神戶
神戶市內遊
晚上回京都

第三日
嵐山全天 或 全天京都巿內遊

第四天
京都車站往大阪梅田
搭Haruka

伯爵府

omekmh 發表於 24-5-16 19:57
想請教,以下行程,買JR 關西地區鐵路周遊券四天合用嗎?我見此券包括京都市營地鐵、京阪電車及阪急電車車 ...

二三日唔可對換?京神戶來回 130分鐘!
自己計費用!

京地/京阪/阪急 市內定義?官網有寫包咩站

Pass 包haruka 的指定席

大宅

omekmh 發表於 24-5-16 19:57
想請教,以下行程,買JR 關西地區鐵路周遊券四天合用嗎?我見此券包括京都市營地鐵、京阪電車及阪急電車車 ...

以這樣的行程, 我就一定唔會用7000YEN買這個PASS, 因為我用唔使6000YEN就攪定全部交通費, 而且唔使限住一定要搭JR和PASS指定的鐵路. 不過如果你覺得去日本旅行點都要買個JR PASS才感覺良好, 那就JUST DO IT.

這個PASS主要是比會去和歌山, 琵琶湖, 山陽道和會搭HARUKA(最理想可以關西機場來回京都)的旅客用, 一般京阪神奈的行程所使用的JR交通費都唔貴, 而且又有好多私鐵可以選擇, 每日要用多過1500YEN都不是太容易.

男爵府

joeyccc 發表於 24-5-17 19:19
以這樣的行程, 我就一定唔會用7000YEN買這個PASS, 因為我用唔使6000YEN就攪定全部交通費, 而且唔使限住一 ...

謝謝賜教

因我哋想搭2程Haruka ,機場去京都單程要¥2200,同埋我響google map search 京都去神戶suggest路線既車費單程都要¥1100 ,所以我先諗用呢個pass 會唔會抵啲啫

請問除咗google map ,有冇D apps 可以幫手教點搭車同車費資料?等我再study 下

男爵府

claudialuk2011 發表於 24-5-17 15:29
二三日唔可對換?京神戶來回 130分鐘!
自己計費用!

請問點解要對換二三日?

伯爵府

omekmh 發表於 24-5-17 23:40
謝謝賜教

因我哋想搭2程Haruka ,機場去京都單程要¥2200,同埋我響google map search 京都去神戶suggest ...

乘換方案

伯爵府

omekmh 發表於 24-5-17 23:41
請問點解要對換二三日?

No la 如你只住京都

珍珠宮

謝謝賜教

因我哋想搭2程Haruka ,機場去京都單程要¥2200,同埋我響google map search 京都去神戶suggest ...

唔好為用pass 而用pass 喇,睇嚟你就算用pass 都係慳到嗰一千幾百yen, 但係就搞到自己成個行程都要綑綁住用到pass 嘅鐵路,隨時嘥咗啲時間搭車轉車仲得不償失

男爵府

claudialuk2011 發表於 24-5-18 05:56
乘換方案

男爵府

whyyou 發表於 24-5-18 11:00
唔好為用pass 而用pass 喇,睇嚟你就算用pass 都係慳到嗰一千幾百yen, 但係就搞到自己成個行程都要綑綁住 ...

都係,我計落都係唔差好遠

伯爵府

omekmh 發表於 24-5-18 14:45
都係,我計落都係唔差好遠

所以so ng so ,真係自己計先知!

大宅

謝謝賜教

搭JR由京都去神戶,如果你識得在大阪出閘再入閘, 車費只需要580 + 420 YEN = 1000YEN. 而且除非你住在京都駅附近, 否則像多數人住在桂川三条, 四条和五条, 出大阪或神戶最方便是搭私鐵阪急或者京阪, 阪急由河原町去三之宮(在十三轉一次車)單程只需要640YEN. 最可惜由今年4月1日, 阪急取消了一日和兩日卷, 否則唔使1000YEN就可以來回京都和神戶, 而兩日卷則可以第二日去埋嵐山, 千零YEN就攪定兩日車費, 不過依家不成了, 連帶阪神都取消了大阪去神戶的一日卷, 去神戶已經沒有以前這麼經濟.

男爵府

joeyccc 發表於 24-5-18 16:38
搭JR由京都去神戶,如果你識得在大阪出閘再入閘, 車費只需要580 + 420 YEN = 1000YEN. 而且除非你住在京都 ...

酒店係京都車站,我search 響京都車站去神戶三宮,佢出嚟結果都都係叫我搭JR

以你咁講,即刻試吓用酒店地點去神戶三宮,真係有出其他鐵路揀!唔該晒

伯爵府

omekmh 發表於 24-5-18 17:25
酒店係京都車站,我search 響京都車站去神戶三宮,佢出嚟結果都都係叫我搭JR

以你咁講,即刻試吓 ...

佢有多條路線同車公司

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊