嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...77

尾頁

子爵府

ZW1117 發表於 13-3-19 15:48
回覆 奶茶小露寶 的帖子

你考慮下中醫啦... 我成日要同 D 親人解釋, 濕疹唔係皮膚問題 (尤其我囡囡呢種嚴 ...

我個仔出世得5磅幾,生長線屬3%,現在5個月大,生長線有25%,高度屬中碼,食人奶.不過我覺得佢發咗濕疹後吸收得慢咗DD.

男爵府

引用:我奶奶成日問我點解亞+b+咁樣,+問我陀亞+b

原帖由 jillbobo 於 13-03-19 發表
我奶奶成日問我點解亞 b 咁樣, 問我陀亞 b時冇介口咩? 又話人地 d bb 都唔係咁樣嘅, 又話佢 4個仔女細個時 ...
我又係有同樣情况,自己湊好d,但一交比佢地就打回原形,所以好想辭職,但現實唔容許所以又覚得欠左個女

男爵府

引用:回覆+奶茶小露寶+的帖子 你考慮下中醫啦..

原帖由 ZW1117 於 13-03-19 發表

你考慮下中醫啦... 我成日要同 D 親人解釋, 濕疹唔係皮膚問題 (尤其我囡囡呢種嚴 ...
我個女也好細粒,生長線大約25,望落比月齡比實際遲2個月咁

男爵府

引用:阿仔三個月時開始有濕疹,到六個月左右最嚴

原帖由 Pinkpling 於 13-03-19 發表
阿仔三個月時開始有濕疹,到六個月左右最嚴重,又紅又出水,嚴重到夜晚瞓唔到,我抱住佢喊。
但我相信到佢 ...
多謝你第一身經驗,好鼓勵,希望我個女也再滑滑溜

男爵府

引用:我個女人奶加illuma都有濕疹++現在搽馬油好

原帖由 yungyung@love 於 13-03-19 發表
我個女人奶加illuma都有濕疹 現在搽馬油好過以前好多
Illuma對你bb無效?咁似乎一個個bb,

別墅

冲凉:康也美调理淋浴剂+2滴向日葵有机按摩油《在千色买》
奶粉:之前饮惠氏,后来加美素力混合饮
药膏:上网买了一支万能益肤霜
我就是这样治好仔仔严重的湿疹,希望对你有帮助。

男爵府

引用:Quote:ZW1117+發表於+13-3-19+15:48+回覆+

原帖由 Almaz 於 13-03-19 發表
我個仔出世得5磅幾,生長線屬3%,現在5個月大,生長線有25%,高度屬中碼,食人奶.不過我覺得佢發咗濕疹後吸收得 ...
我個女愈食愈少,唔知係咪出牙有關?之前人奶可以210,奶粉食180,尼幾日150,質佢也唔食d便便墨綠色,正常嗎?(能恩),以前人奶係泥黄。

男爵府

引用:回覆+奶茶小露寶+的帖子 冲凉:康也美调理

原帖由 mangoson 於 13-03-19 發表

冲凉:康也美调理淋浴剂+2滴向日葵有机按摩油《在千色买》
你bb幾大開始有濕疹,經過幾耐先好曬?持續幾耐無再發呢

子爵府

Pinkpling 發表於 13-3-19 15:53
阿仔三個月時開始有濕疹,到六個月左右最嚴重,又紅又出水,嚴重到夜晚瞓唔到,我抱住佢喊。
但我相信到佢 ...

我個仔5個月大,可以飲生熟薏米水嗎? 我聽人講去濕,對濕疹有幫助.但我驚bb太細,唔知飲唔飲得?

子爵府

奶茶小露寶 發表於 13-3-19 16:04
我個女愈食愈少,唔知係咪出牙有關?之前人奶可以210,奶粉食180,尼幾日150,質佢也唔食d便便墨 ...

可能出牙,影响少少胃口卦. 墨綠色便便好似話係鐵質多.食人奶便便泥黃色,我個仔都係.佢食得仲少呀,120ml維持咗幾個月喇,不過佢隔3個鐘要食. 點解你餵餵吓人奶轉咗奶粉?

子爵府

奶茶小露寶 發表於 13-3-19 15:57
我又係有同樣情况,自己湊好d,但一交比佢地就打回原形,所以好想辭職,但現實唔容許所以又覚得欠 ...

呢樣我工人好配合,佢都想bb好架嘛.有時搽咗邊隻cream唔好,會出水,佢會話我知.

子爵府

回覆:濕疹bb媽媽舒壓區,需要正能量!

我仔出世十幾日開始有濕疹到依家2歲都仲發緊搽過,食過類固醇都醫唔好,唉..d醫生係咁大d就好返,到底幾時呢

大宅

回覆:clau1208 的帖子

佢得四個幾月炸,而家腍住try try 其實,JM 介紹的中薬同佢沖涼

大宅

BK Milk勳章

回覆 Almaz 的帖子

其實要睇番小朋友受唔受到,你可以俾小小佢飲,無問題再慢慢加小小份量。亦可以煲下竹䉀水(唔好加矛根,較涼),雪梨水俾bb飲

男爵府

引用:我仔出世十幾日開始有濕疹到依家2歲都仲發

原帖由 菠蘿超人 於 13-03-19 發表
我仔出世十幾日開始有濕疹到依家2歲都仲發緊搽過,食過類固醇都醫唔好,唉..d醫生係咁大d就好 ...
咁真係好hurt

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

菠蘿超人 發表於 13-3-19 16:22
我仔出世十幾日開始有濕疹到依家2歲都仲發緊搽過,食過類固醇都醫唔好,唉..d醫生係咁大d就好 ...
我個女又係由五個月到現在四歲病情反反覆覆咁, 最近覺得係因為食物問題, 戒口一排係好左, 到上星期日去左食少少麥當當立即雙手紅哂,晚上勁痕,到今日仲未痕完, 我相信佢 其中一樣係味精敏感引起濕疹, 我已同佢做食物測試,睇下要戒D乜?但要四月才有結果~!現在大部份都唔敢比佢食住!只要瓜菜肉飯才可食, 小麥類到戒埋!

別墅

我BB出世半个月起,明天就5个月,已经好了两个星期。

男爵府

引用:Quote:奶茶小露寶+發表於+13-3-19+16:04+我

原帖由 Almaz 於 13-03-19 發表
可能出牙,影响少少胃口卦. 墨綠色便便好似話係鐵質多.食人奶便便泥黃色,我個仔都係.佢食得仲少呀,120ml維 ...
你咁問我,奌解人奶都食奶粉,有d令我觸動mouth:我之前一直全人奶,但身邊人成日話我d奶有問題,我戒過口,無乜用。醫生也叫我試能恩,一隻低敏配方,蛋白份子結構細d。我問人奶不是最好咩?但醫生話人奶仍有尼d份子,如果bb係因為尼d致敏,咁就要比低敏。所以我試比bb吃奶粉,初時也見到明顯效果,但之後同樣因為天氣濕度等出疹,泛紅和乾其間我有泵,但到後來因為bb無埋身,奶量開始少,加上唔比bb,無乜動力泵,我仲有1日泵1次,我覺得自己在久延殘喘

男爵府

你問我想返轉頭咩?又未必,因為我之前深信人奶幫到bb,所以一直堅持。但事實證明比人奶唔會有改變,令我信念動搖左。可能有d媽媽會認為我短視,但我已經行到尼步,返轉頭比人奶咩?我信念又唔夠強,所以進退之間,我也不知如何是好

男爵府

所以我淨係響比人奶定唔比,也令自己好大壓力。所以先開尼個post

首頁
12345...77

尾頁

跳至