嬰兒食譜

跳至

首頁
23456...33

尾頁

複式洋房

Re: 請提供四個月BB食D乜?

CC_Chan

Please send me a copy
[email protected]
Thank's!!

複式洋房

我都想要,send 埋比我,thank you!! [email protected]

洋房

Dear cc_chan,

你真係好叻,識得咁多o野,可否教我點煲萍果和紅蘿白,份量多少煲幾耐,一次比幾多bb食,我個女就o黎6個月。另外,是否食生萍果茸無益,要整熟先得呢?唔該哂。

Pls also send me the menu. My email is sent to your PM. Thanks.
;-) :cheeze:

別墅

我個女都係9月出世,係9月28日,可唔可以email的menu給我呀!謝謝!

大宅

呵呵,傾傾下,原來咁多九月媽媽.

大宅

Dear CC_Chan, 可唔可以send 一份俾我呀, thanks!
[email protected]

大宅

October2003, 你係咪pm比我的mami呀? 嘻嘻 因為你無比email address我呀! 我已經forward哂出去呀! 請check email

你地太過獎我呀!嘻嘻! 我都係第一任mami呀! 好多野都要多多向大家學習呢! 比係其他有經驗的mami我都仲差好遠呀! 不過有時都想分享自己揍仔仔的經驗比大家知, :-P

蘋果蓉或者係其他蓉,(唔好方係雪櫃雪,如果諗住比bb食,就放出來先), 其實好簡單呀! 例如: 把香蕉、蘋果作成泥(刮也好,或用榨汁機也好,或攪拌器都得,有一d係阿媽用來整薑蓉呢! 係一般的家庭用品店有得買都係 hk$10- hk$18甘上下),在鍋里蒸3分鍾,取出來涼少少比bb食都得! 如果天氣唔係太涼,而生果又無雪過,其實都唔洗整熱都可以食呀!

大宅

bbg2005,你可以看看我的做法,如下:
材料: 胡蘿蔔 1小塊(約可磨出40cc量)
蘋果汁 1/2瓶

做法: 1. 胡蘿蔔洗淨,以研磨器磨成泥狀。 2. 以砂布或濾網將胡蘿蔔泥壓擠出汁,以隔水加熱將胡蘿蔔汁煮開。
3. 將胡蘿蔔汁與蘋果汁裝入奶瓶給bb飲。

可選用其他水果汁或使用胡蘿蔔泥製成糊狀餵食。(不過記住胡蘿蔔一定要煮呀! 我個日諗住試下整比bb飲,因為轉左2號奶粉d ng ng無甘軟,不過我又出左街,我同我奶奶講回來整比bb飲,點知我番到屋企我奶奶已經比左bb飲,不過胡蘿蔔汁係生呀! 即係個胡蘿蔔無整熟呀! 其實胡蘿蔔都可以烚熟先再整汁汁出來都可以! 希望幫到你啦! :lol: :lol:

別墅

Sorry呀,請email at [email protected]

複式洋房

hi CC_Chan, can you send me the menu too? My email is [email protected] - thanks!!!

大宅

CC_chan
我都係要份menu呀. [email protected]
另外,你話你比你個b食糊係大概8:30pm,咁之後幾多點餵最後果餐奶呀?可否比你個feeding schedule我呀.仲有自己咋蘋果汁,係咪又係整左蘋果茸先,再用煲湯袋隔汁呀?
唔該哂,因為我開始準備餵囡囡solid food呀!但又無從入手.

大宅

你好呀! 我send哂喇,請check email嘻嘻!

pamila, 我bb宜家都六個月了,我開始比粥仔他食了,我中午同夜晚個餐都比他食,有時我會下午比糊仔代替粥仔,因為糊仔可以加奶粉落去,營養又唔同,而且bb又唔會食到悶呀! 我之前8:30pm比糊仔bb食,因為有時他訓下午覺覺豬訓到甘上下,下午個餐奶到四點幾,所以夜晚個餐就變為8:30pm甘上下,大約10:30pm我個仔就要訓呀! 不過2個鐘前先食完糊仔,所以我都係開4安 (平時開6安)

你bb係咪4個月大呀? 我諗比蘋果汁他飲先啦。 我怕蘋果蓉會令他難吞呀! 其實一般的隔渣器都可以的,嘻嘻!

不如我比個feeding schedule比你看看參考先:

4個月大
早上 – 母乳或嬰兒奶粉 6-7 安士
早點 – ½-2湯匙嬰兒米粉
正午 – 母乳或嬰兒奶粉 6-7 安士
午點 – 母乳或嬰兒奶粉 6-7 安士
晚上 – 母乳或嬰兒奶粉 6-7 安士
睡前 – 母乳或嬰兒奶粉 6-7 安士

5個月大
早上 – 母乳或嬰兒奶粉 6-7 安士
早點 – 1安士果汁, 2-3湯匙嬰兒米粉, 1湯匙菜茸
正午 – 母乳或嬰兒奶粉 6-7 安士
午點 – ½ -1湯匙生果茸, 母乳或嬰兒奶粉6-7安士
晚上 – 2-3湯匙嬰兒米粉, 1湯匙菜茸, 母乳或嬰兒奶粉6-7安士
睡前 – 母乳或嬰兒奶粉 6-7 安士

6-8 個月大
早上 – 母乳或高蛋白奶粉 6-7 安士
早點 – 2安士果汁,1/4 –1/2 隻熟雞蛋黃
正午 – ½-2/3 碗嬰兒米粉/麥粉或粥
午點 – 高蛋白奶粉6-7安士
晚上 – ½ - 2/3 碗嬰兒米粉/麥粉, 1-3茶匙魚/肉茸, 1.5-2湯匙菜茸, 2安士果汁
睡前 – 母乳或高蛋白奶粉 6-7 安士

複式洋房

CC_chen,

可否email menu 比我 ? [email protected] Thanks.

大宅

cc_chan,
想問下你俾邊D魚煲粥仔好 ?
該用戶已被刪除

大宅

CC_chan,
我已收到你個email, 近來比較忙, 所以咁耐先reply你話收到, sorry.

我琴晚終於餵咗亞仔食一餐米糊(3oz), 我開頭打算比佢試下點知唔比佢食喊得好緊要, 最後比晒3oz. 佢食先唔喊我都有比水佢飲... 平時比佢係7點左右食奶之後我地先食飯, 食完又成喊要人抱, 但琴日比完米糊佢食好靜咁自己坐係個兜兜, 又望下電視又望下我地重笑激死我...但我咁樣餵佢有冇問題, 之後我地又比gaber個香蕉蓉比食, 食咗10匙左右就冇比佢食, 21:30前已經自己瞓咗, 瞓到今朝7點左右先再食奶...
我有幾個問題想問你...
1) 我用nestle個米糊試用裝, 係唔係寫"奶米"就唔
好比亞仔食因為好甜同唔洗用奶開, 如果寫"原味,
米"就要用奶開.
2) 咁用米糊可唔可以加gaber啲水果蓉呀, 我見你淨
係講亨氏.
請你話我知, sorry, 我問太多問題
歡迎進入Carlson BB => 相簿 +新加入的Blog
Carlson 媽媽卡臣媽放棄了廚藝學院學做西式包點學徒喇!!, 真可惜!

民房

你d料好正, 我都想要一份menu,可再send嗎? Email:[email protected]. 請問用橙汁代替蘋果汁得唔得?好似易d.米糊除了雀巢或享氏, 重有冇其他牌子?

大宅

橙汁吾好咁快比bb飲,因為容易敏感呀,米糊仲有家寶,萬朝呀呢d咁.
Rollingstone 寫道:
你d料好正, 我都想要一份menu,可再send嗎? Email:[email protected]. 請問用橙汁代替蘋果汁得唔得?好似易d.米糊除了雀巢或享氏, 重有冇其他牌子?

大宅

fallenstar, 你好呀! :wink: 唔好意思呀! 因為我忙於揍仔都唔得閒上來傾下計呀! 我覺得你做得好岩呀! 嘻嘻! 好似大人食飯的時間,慢慢較岩那一個時候係早餐,午餐同晚餐,平時係咪飲哂奶奶先到你地食呀? 可能bb去到甘上下就想食下其他野呀! 好似我個仔甘,食慣左夜晚係糊仔,去到六點幾就算比奶飲都飲得好少呀!

下次你都可以將香蕉蓉加落糊仔度一起食,嘻嘻! 等bb唔洗甘悶食死一隻味呀! 係呀! nestle有"奶米"同"米" ,我自己會選擇"米",用奶開,好過用"奶米"用水開,係就好似好方面,我令願bb食得好d唔好有談好過呀! 對嗎? :mrgreen: :mrgreen: 我個仔宜家六個幾月大,我都有買nestle 米比他食呀! 又買左紅蘿蔔味 (原來好好味呀) 不過係屋企我多數都係整粥仔他食,我發覺bb食左粥仔幾日,d ng ng好好多呀!

不過我個仔訓前都比少少奶他飲呀! 我比4安啦。 因為兩三個鐘前先食完粥,所以我唔想 "谷" 他食得甘多,但我個仔要飲少少先訓呀! :lol:

大宅

Rollingstone,請check email呀!
係呀! 橙汁係唔可以甘快比bb飲住的,可以比蘋果,又可以比下梨汁都得,不過記住要加水稀釋呀! :lol: 萬朝的糊仔都唔錯呀! 我聽好多mami都係買呢隻味,我個仔宜家六個幾月,我都有買兩隻味比他食下,有隻係 "蕃茄加魚"味,同埋 "Cheese" 味呀! 嘻嘻!
:-P :-P

首頁
23456...33

尾頁

跳至