0-6個月

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

我b9月21日出世,好似唔係識好多野,
又細粒⋯⋯

大宅

回覆:有無2016年9月出世既BB講下近況啊!?

9月23日出世,阿B大隻仔估計7-8kg左右,我覺得佢一路學緊嘢好八卦,好可愛,最近學緊搵嘢揸,拉下紗巾,仲識遞手仔,非常好奇周圍望,同佢講嘢有時會有回應,雖然唔知佢係咪明,但都叫做唔錯。

不過分享下你個B邊方面會覺得佢好似識好少嘢?

大宅

回覆:有無2016年9月出世既BB講下近況啊!

我個b九月十五出世,而家好鍾意用手仔找嘢,有啲玩具擺喺前面佢會伸手去找。 好鍾意望住人,同佢傾計自己又eerr咁樣講嘢,有陣時同佢玩 都會識笑, 仲有不停扭腰好似想坐起身咁樣

大宅

Alcy2012 發表於 17-1-12 01:59
又細粒⋯⋯

我的仔仔9月26日出世,他平時鍾意別人同佢傾計,會ee er er,瞓在床仔鍾意睇BB床上的音樂轉轉玩具,對住音樂轉轉吊住的公仔會笑,近幾日開始想反身,見到佢好努力咁,不過未成功

別墅

回覆:有無2016年9月出世既BB講下近況啊!

我bb 9.20出世,宜家接近9kg,70cm,半人奶半奶粉,宜家好鐘意講野,撩人傾計,無人同距玩即喊,哈哈,仲好鐘意吃手,呢幾日想翻身,不過未成功,見距每日都有進步,每日都係度成長,個心真係好sweet

大宅

我女9月17日出世,宜家7kg,每日食3餐人奶1餐奶粉,再加1-2餐埋身下午茶。宜家好八卦,好鐘意打直抱,要人行嚟行去,鐘意有聲的玩具,宜家拉佢手仔,佢識用力坐起身,抱佢仲識企係人大脾,好搞笑,但未識轉身,成日eerr,搵人傾計。下星期我放完產假就返工喇,好唔捨得每日的親子時光,但已經好幸福睇到佢4個月大先返工。

男爵府

回覆樓主:

9月14 bb,依家成日拗晒腰咁想反身,又勁長氣好多野講,一見唔到我仲係咁大嗌

複式洋房

我個女都4個月喇, 佢好大力,有時會勁揮手打到自己肚仔啪啪聲,識叫人同佢玩,有時叫到尖叫 , 同玩pee ka boo 會笑。 見到我同老公錫錫佢都會笑。 不過就好怕多人,出親街人多會喊

複式洋房

somhine 發表於 17-1-12 06:46
9月23日出世,阿B大隻仔估計7-8kg左右,我覺得佢一路學緊嘢好八卦,好可愛,最近學緊搵嘢揸,拉下紗巾,仲 ...

我覺得我阿B肌肉能力唔夠好,
好似轉身的意慾都仲未有,
唔知係咪之前一路都係打橫抱關係。
我而家已好落力幫佢做下後頸肌肉練習,
希望會好d⋯
又好似未識揸住啲玩具,
佢有意欲去摸,
但個控制力手能力
見佢還是努力自我學習中。

我身邊沒有同有同年齡的小朋友,
所以其實都唔知佢既情況屬於正唔正常⋯
純粹睇書上網睇資料,
所以睇下呢到有無差唔多大的小朋友一齊傾下(emoji)

複式洋房

Jmachi 發表於 17-1-12 09:36
我個b九月十五出世,而家好鍾意用手仔找嘢,有啲玩具擺喺前面佢會伸手去找。 好鍾意望住人,同佢傾計自己又e ...

你bb鍾唔鍾意講野?
我b佢可以自己係床玩同公仔自言自語一個鐘(emoji)

複式洋房

littlepiggy_c 發表於 17-1-12 13:47
我的仔仔9月26日出世,他平時鍾意別人同佢傾計,會ee er er,瞓在床仔鍾意睇BB床上的音樂轉轉玩具,對住音 ...

我b都好鍾意睇床上面個轉轉公仔架(emoji)

複式洋房

babyscn1 發表於 17-1-12 18:34
我bb 9.20出世,宜家接近9kg,70cm,半人奶半奶粉,宜家好鐘意講野,撩人傾計,無人同距玩即喊,哈哈,仲好 ...

我b真係好輕啊~
前2日响屋企磅都係得6點幾kg咋(emoji)
除母乳外食邊隻奶粉呀?

複式洋房

Serenagal 發表於 17-1-12 18:36
我女9月17日出世,宜家7kg,每日食3餐人奶1餐奶粉,再加1-2餐埋身下午茶。宜家好八卦,好鐘意打直抱,要人 ...

好開心啊! 放產假放咁耐(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
好似食得少餐既~請問而家每次食幾多安奶?
我b食奶粉,一日5餐,暫時朝早食到6安,其餘4餐就5安

複式洋房

katherine418 發表於 17-1-12 19:51
9月14 bb,依家成日拗晒腰咁想反身,又勁長氣好多野講,一見唔到我仲係咁大嗌
...

認到你開心咯
我b都好似唔係好認人

複式洋房

ipk 發表於 17-1-12 20:21
我個女都4個月喇, 佢好大力,有時會勁揮手打到自己肚仔啪啪聲,識叫人同佢玩,有時叫到尖叫 , 同玩pee ka ...

出多d街阿b見得人多慢慢就唔驚人~
我b鍾意出街,落親樓下附近都四圍望同埋
d人撩佢玩佢會同人笑

大宅

Alcy2012 發表於 17-1-13 02:06
我覺得我阿B肌肉能力唔夠好,
好似轉身的意慾都仲未有,
唔知係咪之前一路都係打橫抱關係。

樓主,你試下拎住BB感興趣的玩具,引他用手獨摸,同佢講試下捉住個公仔…我之前日日都同BB咁樣玩,引導一下他,慢慢他自己會獨摸床邊公仔丶布書,自己會玩

另外,我在網上看到這文章,你可以參考一下

【Checklist】BB 出生第一年的成長目標

http://www.####.com/144868/pamajunior/%e3%80%90checklist%e3%80%91bb-%e5%87%ba%e7%94%9f%e7%ac%ac%e4%b8%80%e5%b9%b4%e7%9a%84%e6%88%90%e9%95%b7%e7%9b%ae%e6%a8%99/

大宅

littlepiggy_c 發表於 17-1-13 05:54
樓主,你試下拎住BB感興趣的玩具,引他用手獨摸,同佢講試下捉住個公仔…我之前日日都同BB咁樣玩,引導一 ...

唔知點解出唔到個網頁條link在個post, 可能是bk唔俾出(emoji)

男爵府

Jmachi 發表於 17-1-12 09:36
我個b九月十五出世,而家好鍾意用手仔找嘢,有啲玩具擺喺前面佢會伸手去找。 好鍾意望住人,同佢傾計自己又e ...

915朋友仔!
我囡好中意講野,但未係好識用手囉,比野佢都未係好識拎,近幾日先識食手,但佢坐得好好,頸夠硬

男爵府

Alcy2012 發表於 17-1-13 02:25
認到你開心咯
我b都好似唔係好認人

真係去個廁所都唔得閒
你多d反bb俾佢趴係到可以練下佢d肌肉架,同埋我bb都未識去拎玩具,要擺係佢手先拎實,而且每個bb發展都有快有慢,唔洗咁擔心

大宅

Alcy2012 發表於 17-1-12 01:59
又細粒⋯⋯

我女都係0921!!!

首頁
12345...7

尾頁

跳至