嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 2520# PARROTMUM 的文章

Hi Parrotmum,

Thank you so much for your advice. I already let my sister know.

Hope her baby is getting better and better la.....

大宅

共勉之

大家要繼續努力呀!我個B宜家已經3歲3個月了,出世時都未夠2磅,宜家讀普通既幼稚園,雖然仍比足月既小朋友慢,但有早期訓練,出年又應該讀兼收。。。雖然細粒D,但係我見倒佢有進步已經好滿足。所以在此為大家打氣....加油......

大宅

我想問早期訓練係咪協康會果d?

原帖由 lovemaggiew 於 11-1-12 16:34 發表
大家要繼續努力呀!我個B宜家已經3歲3個月了,出世時都未夠2磅,宜家讀普通既幼稚園,雖然仍比足月既小朋友慢,但有早期訓練,出年又應該讀兼收。。。雖然細粒D,但係我見倒佢有進步已經好滿足。所以在此為大家打氣....加油...... ...

大宅

其實好多機構都有早期訓練,協康會都有,不過同特殊幼兒中心唔同,因為早期訓練對象係D發展遲緩既小朋友,但係唔係全日返學,而係每星期有幾次上堂,每次一個鐘,至於上幾多堂就要由治療師去評估小朋友有乜野需要?我個仔就要上言語治療同埋物理治療。但係佢都要返普通既幼稚園,佢上近K1,不過成日要早走上早期訓練。
原帖由 monIII 於 11-1-13 23:43 發表
我想問早期訓練係咪協康會果d?

大宅

大家好,我仔仔早產27週,出世時只得0.835kg。現在我仔仔已經5歲,今年9月份升小一,時間過得好快,當中都經歷過大家既問題,大家一齊努力吧!

大宅

果時有社工話呢d 早期訓練起碼排一年先有得入.

咁我想問個bb 幾大先會去評估有無發展遲緩? 由邊度轉介架, 兒科定係其他?

健康院而家都會用番矯正年齡來評估佢的發展, 所以其實點樣先知佢有無發展遲緩, 用真實年齡定矯正年齡. 兒科就話兩歲內都係用番矯正年齡!

原帖由 lovemaggiew 於 11-1-14 13:08 發表
其實好多機構都有早期訓練,協康會都有,不過同特殊幼兒中心唔同,因為早期訓練對象係D發展遲緩既小朋友,但係唔係全日返學,而係每星期有幾次上堂,每次一個鐘,至於上幾多堂就要由治療師去評估小朋友有乜野需要?我個仔就要上言語 ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 monIII 於 11-1-15 10:50 發表

咁我想問個bb 幾大先會去評估有無發展遲緩? 由邊度轉介架, 兒科定係其他?

健康院而家都會用番矯正年齡來評估佢的發展, 所以其實點樣先知佢有無發展遲緩, 用真實年齡 ...

我細女準備出院前, 醫院社工轉介去排定隊, 可能佢係早危BB啦, 早產要番兒科覆, 如果覺得有問題都可以叫你排, 係社工跟的, 可聯繫每區的家庭社工的, 因出院後我都係區社工跟排隊, 上次兒科一知道我細女小肌肉慢左一個月, 佢立即問我排左未

大宅

我個B係早產28週係威院出世,出世只有880G,係超輕早產B,所以出世住院時醫生已安排BB見評估中心同埋兒科,如果你個B係早產輕B的話都可以直接問醫生,因為BB出世未出院時醫生已安排,所以BB8個月大時已安排見評估中心(評估各方面發展),8個月大見完物理治療師、視光師、聽力學家、社工,就安排了物理治療同埋排早期訓練,所以BB未識坐已經做物理治療,每星期都有一次,而排早期訓練就真係等左一年,佢2歲開始就入倒早期訓練做到宜家.....所以佢不斷都有進步......你BB如果在醫院未出院就要同主診醫生講,叫佢幫手安排見評估中心,如果已經在家的話就要同兒科醫生講你BB的需要並安排評估。這些訓練對BB的幫助真的很大,所以父母見BB慢了,就要快D叫醫生跟進,因為有D醫生見一見小朋友唔知佢地慢就唔比服務佢地,但係小朋友越早訓練越好。

健康院而家都會用番矯正年齡來評估佢的發展, 所以其實點樣先知佢有無發展遲緩, 用真實年齡 ...

大宅

你BB有冇兒科醫生覆診?如果有就最好同兒科醫生講,叫佢轉介評估中心。其實健康院都會轉介慢既小朋友去評估中心,不過健康院知道你BB有兒科覆診多數都唔係好理,指意晒兒科醫生。不過你可以睇下邊度快D睇,睇既時候咪同佢地講你亞B慢左,你要肯定話比佢地知你亞b慢左,佢地先比你b亞去評估中心評估,你唔駛太擔心,如果你亞b去評估中心評估後話佢無慢到,你咪仲放心,如果真係慢左,又可以幫助倒佢。

大宅

唔該哂你

我個b 仲有返廣華兒科覆診, 出院後三個月覆過一次, 來緊三月會再覆診, 咁我想知你係用番佢矯正年齡定出世年齡來睇佢發展呢? 因為如果而家以佢八個月來講, 明顯唔係八個月識的野,計六個月都算正常.

係呀.健康院佢真係會旨意兒科果邊, 都會問番果邊覆診有咩講.

原帖由 lovemaggiew 於 11-1-17 16:51 發表
你BB有冇兒科醫生覆診?如果有就最好同兒科醫生講,叫佢轉介評估中心。其實健康院都會轉介慢既小朋友去評估中心,不過健康院知道你BB有兒科覆診多數都唔係好理,指意晒兒科醫生。不過你可以睇下邊度快D睇,睇既時候咪同佢地講 ...

大宅

我個b就28w6, 有1.2kg, 果時在醫院都只係填左小樹苖的form , 同埋之後見過社工排左早期訓練中心.

原帖由 lovemaggiew 於 11-1-17 16:42 發表
我個B係早產28週係威院出世,出世只有880G,係超輕早產B,所以出世住院時醫生已安排BB見評估中心同埋兒科,如果你個B係早產輕B的話都可以直接問醫生,因為BB出世未出院時醫生已安排,所以BB8個月大時已安排見評估中心(評估各方面 ...

大宅

好耐無黎呢到啦~ 我細囡巳經出左院2個月啦~ TOUCH WOOD, 佢都算唔錯, 只係有時扭訓, 係到爆喊, 喊一輪就突然間訓著, 係咪早產b都係咁呢??
睇日返去健康院打針, 上星期自己同bb磅過, 有11.5LBS, 仲未追得返呀, 仲差小小~ 細妹好叻囡, 出院第2個wk巳經學識埋身食人奶啦, 好開心, 依家唔使再泵奶啦~

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

大家好,阿仔今日返左廣華復疹(十四個月啦)醫生話佢追得正常,但我都係覺得佢瘦過人(20lb)矮過人(72cm).依家同佢返緊pg,成日覺得佢比足月b差好多,唔知係唔係心理作用.

大宅

其實你可以問吓PG既老師,問佢同同齡既小朋友各方面發展有冇慢到當作參巧。同埋我認為14個月20磅對早產B來說又唔係瘦喎!因為我個仔3歲3個月都係25磅倒。不過我相信每個早產B都唔同,我個B出世都唔夠2磅,而佢高度和重都冇退步,所以OK,不過都要見營養師。
原帖由 梅媽媽 於 11-1-18 17:00 發表
大家好,阿仔今日返左廣華復疹(十四個月啦)醫生話佢追得正常,但我都係覺得佢瘦過人(20lb)矮過人(72cm).依家同佢返緊pg,成日覺得佢比足月b差好多,唔知係唔係心理作用. ...

大宅

其實排倒早期訓練都係好,你預等差不多一年啦!如果你擔心的話,呢段時間都可以出去做一D訓練,幫吓佢。有貴有平。如果有需要我都有D門路知道有咩機構,因為我亞B未讀早期訓練之前我都週圍帶佢做訓練。我認為最好搵D幫助發展遲緩既機構較適合,因為一般既PLAYGROUP未必專業地睇到亞B各方面發展既問題。
原帖由 monIII 於 11-1-17 23:31 發表
我個b就28w6, 有1.2kg, 果時在醫院都只係填左小樹苖的form , 同埋之後見過社工排左早期訓練中心.

大宅

好担白講,醫生同埋健康院姑娘一定用番佢矯正年齡睇佢發展,事實上,亞B早左出世,又住左一段時間醫院,用矯正年齡去量度,是合理的。同埋我認為早產B在出世初期的發展是很慢的,或者是因為要一段長時間等D器官成熟。所以我認為在出世初期不必太擔心,等亞B慢慢發展,亞B再大D既時候你就會更清楚亞B係唔係慢好多。不過你見佢真係慢的話,叫醫生安排評估中心評估下有冇服務需要都係好事,因知道亞B慢既時候再排的話,很多服務都要等一年,唔係即刻有。
好似我亞仔咁,宜家3歲3個月,讀正常幼稚園,佢2歲面試左5間幼兒園,5間都收,但係讀落,老師校長都見佢發展慢左,人地睇佢都唔係慢好多,但係校長就話佢發展慢左,讀N2班但係就好似N1既小朋友,你話死未?不過佢都已經長時間訓練,醫生同埋早期訓練中心都唔覺佢慢左好多,但係卻較足月小朋友難跟上幼稚園課程。
原帖由 monIII 於 11-1-17 23:29 發表
唔該哂你

我個b 仲有返廣華兒科覆診, 出院後三個月覆過一次, 來緊三月會再覆診, 咁我想知你係用番佢矯正年齡定出世年齡來睇佢發展呢? 因為如果而家以佢八個月來講, 明顯唔係八個月識的野,計六個月都算正常.

係呀. ...

大宅

請問你亞B讀幼稚園如何,追唔追倒同齡小朋友,我個仔做開早期訓練,讀近幼稚園(唔係明校),宜家讀N2,九月入學,十二月時校長就捉我入校長室講左成個鐘,話亞仔發展慢,話要佢見評估中心醫生排兼收位,又話入唔倒兼收位要留班。你在幼稚園期間點幫亞仔?有經驗既媽媽可唔可以比D意見我呀?
原帖由 podi 於 11-1-14 17:32 發表
大家好,我仔仔早產27週,出世時只得0.835kg。現在我仔仔已經5歲,今年9月份升小一,時間過得好快,當中都經歷過大家既問題,大家一齊努力吧!

大宅

我仔仔足月2歲時去東區醫院做評估, 我仔發展有部份比同齡慢但整體已經追上了. 後來仔仔K1時選了一間好有愛心的學校, 校長知我仔仔情況(早產)就編入細仔班等老師有適當照顧, 其實我仔照預產期計係12月尾出世既, 我之前都有想過比仔仔讀多一年K2 (因為生得細粒), 校長話仔仔追倒同齡小朋友, 唔值得因為體型而留班, 再加上仔仔識好多野, 留班只會令佢唔開心. 今年K3老師話我仔仔寫字比較差, 小肌肉唔係幾好, 擔心升小會影響成績...後來我地都有搵校長傾, 校長比左我地好多有建設性既意見. 老實講, 我又唔係好擔心, 因為我見仔仔真係一日比一日進步...我相信一間有愛心, 包容性大既幼稚園好緊要, 咁你有無問校長現階段學校有什麼可以同家長配合, 希望小朋友快快追上? 因為排兼收位都要等一年半載, 留班都一樣.

原帖由 lovemaggiew 於 11-1-20 19:21 發表
請問你亞B讀幼稚園如何,追唔追倒同齡小朋友,我個仔做開早期訓練,讀近幼稚園(唔係明校),宜家讀N2,九月入學,十二月時校長就捉我入校長室講左成個鐘,話亞仔發展慢,話要佢見評估中心醫生排兼收位,又話入唔倒兼收位要留班。你在幼 ...

王國長老

王國長老

由於這個主題回應數已過2,000, 煩請在新主題繼續討論, 謝謝!

edea

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

首頁

尾頁

跳至