嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...97

尾頁

大宅

貓狗褓姆

Re: 早產嬰兒交流站..

大家好! 我阿b都係早產, 我26weeks 4days就穿羊水,捱左四日先生阿b.出世時得975grams.佢都係icu住左2個月. 剛回家21日.佢係醫院d姑娘都話佢幾乖,食飽就訓,間離床拆天都唔理.

不過番到屋企就唔同晒,晚晚唔願訓,仲嘈到拆天.攪到我晚晚抱住佢到天光.可惜我下星期一就要番工.都唔知點算.

其實大部份媽媽都想唔洗番工,係屋企湊b,不過現實係殘酷的.要搵奶粉錢就要努力工作了. :-( :-(

依家我阿b有時好似發狂咁喊,不過無眼淚,抱佢又唔得.俾奶又唔食.用盡方法都唔掂.都唔知點算好.你地d阿b有無咁?

大宅

winkylo,
我bb初初返屋企果2個月真係日日都無覺好訓, 因為以前係醫院住, 無分日夜都有人睇佢, 佢夜晚可以眼光光, 而我地就攰到死, 仲有佢食完奶就成肚都係肚風, bb好攰都訓唔到, 哭到收唔到聲, 我阿媽來過夜幫手湊bb都湊左成4個月先勉強攪得掂. 我想你bb都係因為暫時唔適應新環境所致, 慢慢你bb就會越來越好架啦.

大宅

貓狗褓姆

Dear podi,

我都希望係咁!咁你阿b哭有無眼淚?
我阿b好似咋哭咁,無眼淚∼ :-(

大宅

winkylo,
我都唔係好記得啦, 不過我阿b果時真係哭到死去活來, 我知係因為肚仔有風, 因為我好清楚聽到佢個肚仔咕咕聲好大聲, 我同我媽已經掃風掃好耐都唔得, 仲睇埋醫生俾埋去風水食都唔得, 搽生油'初'肚又唔得, 後來到仔仔3個月大就自自然然無左肚風.

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

嘩!睇晒你哋啲情況,我就覺得自己已經好好彩,我仔初出世時(33週5天),住咗係嬰兒特別護理房成20日,我仲係開刀生,未拆線日日自己慢慢行,搭車去醫院(元朗去屯門),見到要瞓暖箱,又話keep唔到體溫,又唔識食奶,姑娘要我用開到好大孔嘅奶咀嚟餵,一路食一路漏,初初我直情唔識餵呀!後來又話佢嘔奶同肚仔多風要插條喉幫佢放風,(食得個15ml都要嘔奶),又要插黃豆係手仔吊鹽水,後來大便有血又話要種菌,個段時間我真係傷心難過到極點,仲攪到產後抑鬱,雖然老公日日陪我安慰我話BB係醫院有醫生姑娘睇住,好過湊返屋企我攪唔掂,係啫但我唔可以24小時見到佢我心點安樂!而家見到你哋先知原來我仔只係好小事,我覺得你哋好叻好勇敢呀!
我要記得幸福......

複式洋房

podi,

我孖b都係上年9月尾出世, 你個b幾多號, 依家幾重?我孖b係25號

大宅

podi,
你記唔記得我呀, 我係你另一面早產個topic 有留過言架..嘻嘻, 好耐都冇過去個邊喇....你b到而家都仲食夜奶, 冇錯食多餐 係好, 不過個時醫生同我講, 如bb返到屋企可以戒到嘅話會好d, 因為可以等個胃休息,同埋bb有足夠休息會肥d架...

過客,
我個b係qe覆診架, 佢初初吞嚥都有問題架, 其實有d出月 bb都會有架, 所以慢慢黎啦, 起碼我地d早產b有好多專業人士睇住, 好過好多足月bb, 我成日都咁諗會開心d架..哈哈
:pint:

大宅

conniesm,
我囝囝29/9出世, 細你對孖女4日啦! 依家都係約13磅, 因為佢出世好輕, 得0.835kg, 所以依家都係underweight, 不過醫生話佢依家增磅既curve同平時正常條curve個trend差唔多, 只不過因為佢起步已經係輕所以叫我地唔好咁心急, 慢慢等佢成長.

conniesm 寫道:
podi,

我孖b都係上年9月尾出世, 你個b幾多號, 依家幾重?我孖b係25號

大宅

blue0,
基本上係另一個早產topic留過言既媽媽我都會記得架! 你我梗記得啦, 你囡囡同我囝囝差唔多週數出世. 果時我好擔心我囝囝對眼要做laser, 你叫我唔好擔心, 我記得架. 好好彩我囝囝到最後都唔駛做laser, 我覺得佢暫時睇野都無問題, 有時我好遠咁同佢做表情, 唔出聲, 佢都有對住我笑! 你囡囡好嗎? 讀書未呢?

複式洋房

podi,
我孖女都係禁上下咋, 14磅 +- 左右.依家佢地食1餐糊仔+1餐下午茶(水果), 飲奶平均1日大概16-18oz左右咋, 好似少左d可?! 你囝囝呢?

大宅

conniesm,
我囝囝每日既奶量同你囡囡差唔多, 每餐最多食4oz, 經常食唔到只食3oz, 不過每日都食2餐糊, 間唔中食少少生果. 無辦法, 食咁少我同我媽媽成日都攪盡腦汁睇下有無野可以俾佢食而又開胃既. 我地開始發覺食奶前俾少少水佢飲好似好d.

複式洋房

podi,

禁arm, 我孖b同你囝囝差唔多, 每餐average4oz, 有時好彩既有5oz/6oz, 差既2oz-3oz., 不過佢地依家出緊牙仔, 所以無監佢.多一個星期我就試試俾肉碎落糊仔度

男爵府

過客
我呀仔果陣食幾安奶都要成個鍾.加埋掃下風,每餐奶都要攪成2個鍾.我都贊成podi講不如自己湊

winkylo
會唔會屋企太靜唔習憤,你知喇佢係醫院習慣左有聲都訓到覺(d姑娘成日傾計.d機聲),不如試下比d音樂佢聽,我呀仔果陣一到半夜就係咁喊,用左好多方法,原來係因為屋企太靜訓唔著

複式洋房

過客:

我都覺得你自己湊番會好好多, 因為bb需要你同佢建立bonding, 話晒佢住院成年, 佢既心理上係好需要你, 禁樣第日bb先至會有多d安全感, 對佢將來性格發展好重要.

你諗下, 如果佢bonding既對象係個工人, 就怕第日佢親個工人多好多. 我唔係唔贊成工人湊bb, 而係覺得你個case唔同, 你bb比起其他bb係更加需要媽媽, 佢唔多1歲, 開始識d野架啦. 同埋早產b有媽媽多d既接觸, 佢既體重同發展真係會有好大幫助.

大宅

貓狗褓姆

catcatchong,

我都試過放音樂,不過都係唔得.可能佢知d音樂不斷重覆唔係人聲.最衰我屋企收收音機唔清,唔係開收音機可能會好d.

catcatchong 寫道:
過客
我呀仔果陣食幾安奶都要成個鍾.加埋掃下風,每餐奶都要攪成2個鍾.我都贊成podi講不如自己湊

winkylo
會唔會屋企太靜唔習憤,你知喇佢係醫院習慣左有聲都訓到覺(d姑娘成日傾計.d機聲),不如試下比d音樂佢聽,我呀仔果陣一到半夜就係咁喊,用左好多方法,原來係因為屋企太靜訓唔著

大宅

多謝大家支持, 我會再同隻佬商量一下, 如果我唔做野湊 b, d $ 頂唔頂得住 :-( :-( :-(

別墅

過客

我路過看到這topic的, 想提議下你響home leave時同bb多d按摩, 我知道嬰兒按摩的起源就是針對早產bb, 根據研究, 多d同早產bb按摩, 對佢地身心發展好好的, 而且又可加強親子關係. 我bb雖不是早產bb, 我也盡量每天給他按摩, 他都幾enjoy. :-P

大宅

我今日又帶左呀 b 返屋企啦 (home leave), 今日全日用針筒比佢食奶 & 隔 2 個鐘食一次, 每次 2 安, 每次食 一個鐘左右, 所以好快又食下一餐, 但 ok wor, 冇嘔返晒比我, 間中只嘔啖, 雖然辛苦 d, 但好開心, 不過帶佢返醫院之後, d nurse 又跟返以前 4 個鐘一次, 每次 3 安 :-( :-( :-(

係呀, 我 b 識認人啦, 每訓醒覺見到我好開心架, 如果帶佢返醫院後, 佢就冇晒心機, 有時會喊添, 我成日都睇到佢咁樣, 我都眼濕濕.

複式洋房

過客,

今日你呀b禁叻, 我都好'鄧'你開心.

唔好眼濕濕啦, 好快呀b就出院架啦.或者你禁諗, 雖然阿b每次見你走時都會喊/無心機, 但我覺得第日佢會無禁'爹', 唔怕話嬌生慣養, 周不時要人抱, 禁你就會比較容易湊. 點解我禁講, 我孖b出世時都係住過一段時間e院, 番到屋企佢地都好易湊, 我都無點抱佢地(忙到c無時間抱), 佢地無扭架, 同埋係e院習慣多人, 同好嘈, 佢地依家唔怕三寶同嘈吵.

繼續努力呀, 你真的很棒呢!

大宅

過客,
唔好意思呀, 我見到你bb咁真係好心痛. 我剛剛想起我囝囝係醫院時, 有幾次我離開而佢剛剛訓醒扭抱, 見到佢哭我地兩公婆又唔可以再留低, 我果時真係極度心痛, 因為我知半夜我地唔係度時d姑娘都係由得佢哭, 哭到攰就訓, 訓醒就食.....我同老公唔係度時我bb真係好似孤兒仔咁..... :-( :-( 我即時約醫生話想同bb出院.....當然醫生同我地講話bb條氣唔好, 再加上果時天氣好凍我老公話醫院安全d. 我剛剛同老公講你個case時我又想哭啦, 因為我真係'鄧'你心痛, 而我又想起以前bb係醫院d野......你唔好咁忍心啦, bb真係好需要你. 我以前日日都會去探bb, 放假係幾乎朝8晚8走去睇b, 我都見有好多bb係醫院無人理, 有d就因為媽媽返左大陸. 有個姑娘同對父母講(因為佢地幾日先來一次), 話唔好咁耐先來, 唔好以為bb咁細個唔知, 佢地知道父母來探佢架, 咁會對佢地好好, 係另一種鼓勵. 你睇你bb home leave, 一訓醒就見到媽媽幾開心, 同埋今日你bb做得好好, 可以唔駛用胃喉食奶啦, 如果你俾心機train佢, 佢好怏就可以食糊仔, 大大隻隻啦! 有時錢係重要, 但有d野真係有錢都買唔到. 我唔知你屋企有幾大負擔, 家家有本難念的經, 但你真係要同老公好好地商量, bb真係好需要你地既愛錫架!

我想如果你bb出院都係自己湊番好d, 因為你個bb真係要俾好多好多心機同埋特別方法去照顧.

首頁
12345...97

尾頁

跳至