懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

唔怪得啦, 我就係惠check到自己68, 我自己計呢就66

原文章由 flytolittlemoon 於 08-10-8 14:47 發表

我m期有成33日左右架~ 遲人地好多先排卵! 我用惠氏個網頁,推算係6月12度掛...

男爵府

我未去政府登記呀, 我諗住過多兩個星期(10week)就去登記, 私家就呢個月尾睇, 到時有得照超聲波, 雖然係第二胎, 不過心情都有d緊張!

原文章由 BabyCarina 於 08-10-8 15:07 發表

我9月1日係last day....我排卵都係遲過人...成day19先排...有冇去照超聲波?

大宅

原文章由 BabyCarina 於 08-10-8 15:07 發表

我9月1日係last day....我排卵都係遲過人...成day19先排...有冇去照超聲波?

咦? 咁我地咪可能差唔多時間嚕? ^_^
我未照呀~ 聽日去完健康院,預約埋醫院先算...(我諗住book著屯門醫院先)
唔想咁早照,照唔到,嚇親自己! mouth:
我想我會搵番以前做body check既婦科醫生照!

男爵府

我住西區, 所以會係贊育照。 我第一次照個時係私家, 由於BB太細, 所以係下體都照架, 醫生話個時BB好似花生咁大架咋, 好得意!

原文章由 flytolittlemoon 於 08-10-8 16:41 發表

咦? 咁我地咪可能差唔多時間嚕? ^_^
我未照呀~ 聽日去完健康院,預約埋醫院先算...(我諗住book著屯門醫院先)
唔想咁早照,照唔到,嚇親自己! mouth:
我想我會搵番以前做body check既婦科醫生照! ...

大宅

hi ,我都係應該6月頭係預產期,上網check咋,因為上次睇嗰陣時先得嗰4wk,都未睇倒,以後大家一齊交流吓啦!第一胎呀!睇嚟哩度好多第一胎,大家一齊開始又驚又喜嘅歷程啦!

複式洋房

原文章由 koyuki 於 08-10-9 00:03 發表
hi ,我都係應該6月頭係預產期,上網check咋,因為上次睇嗰陣時先得嗰4wk,都未睇倒,以後大家一齊交流吓啦!第一胎呀!睇嚟哩度好多第一胎,大家一齊開始又驚又喜嘅歷程啦! ...

咁你幾時照第二次呀 ?我5週乜都照唔到...要等到7週再照 希望到時睇到la

男爵府

而家淨係照到個胎囊咋
其實都有啲心急,因為怕個胎初頭唔穩呀
希望兩個星期後再照係on track啦
原文章由 koyuki 於 08-10-9 00:03 發表
hi ,我都係應該6月頭係預產期,上網check咋,因為上次睇嗰陣時先得嗰4wk,都未睇倒,以後大家一齊交流吓啦!第一胎呀!睇嚟哩度好多第一胎,大家一齊開始又驚又喜嘅歷程啦! ...

男爵府

大家放輕鬆啦, 太大壓力對bb都唔好架, 大家都想生一個健康既bb, 努力呀!

呢到有無生第二胎既媽咪呀??

你地大肚期間會唔會抱大個果架, 我老公而家開始唔俾我抱, 但女女好想我抱佢呀, 所以老公唔係到時, 我會偷偷地抱佢!

大宅

喂喂!大家都係差唔多時間有咗,所以可以互相睇吓有咩變化,我想問大家關於一d分泌嘅問題,我响啱啱驗倒有咗一個月,即係應該嚟m嗰一兩日,就發現有少少淺黃/啡嘅分泌,似平時啱啱嚟m或者完m未趕淨嗰種呢,頭兩日都分別有少少,跟住就一路都冇嘞,到今日進入wk5,今日又有好少好少囉,但又唔係好啡色,係黃黃地帶好淺好淺嘅啡,量就好少好少,唔知係咪正常呢?你地又點呀?因為睇得多d人識日好易作小x,所以有少少驚。不過我下星期都會再去睇第二次,到時會再問醫生。

大宅

我番黎啦!! ^_^
今朝去湖康健康院做第一次產檢.好順利呀~ 唔算好多人,所以都幾舒服!
約左11月覆診,飲糖水,去屯門醫院照超聲波. 我又約埋一直睇開既婦科醫生啦.到時8WEEK應該有野睇了吧?
係咪時候要約埋威院做OSCAR呢??

別墅

hihi, 我尋晚用棒棒check到係 +ve, 以上次m 第1日計, 今天踏入第5week, 咁早照係咪都照唔到 d 咩呢?
我book左下星期四去照呀
其實呢, 棒棒話有係咪應該唔會錯?

別墅

koyuki,
我無分泌物啊.....

大宅

原文章由 ngjace 於 08-10-3 17:26 發表
HI , 我是第一胎~~~我用驗孕棒CHECK 左BINGO LA, 我上綱CHECK, 係6月4日預產期, 下星期會去見醫生

我星期一(6/10)自己用棒check, 有紅線呀, 星期三 (8/10) 睇左家庭醫生, 佢都係用棒同我check, 都係positive, 佢話我既預產期都係09年6月4日呀! 不過, 我今日去book 婦產科時, 醫生就話如果只係用對上一次m 既第1日黎計, 可能唔準, 要照埋ultra-sound先知 bb 既真係周數, 我10月21日見我既婦產科時醫生, 到時照左就知喇~

好開心, 因為試左差唔多1年先bingo, 不過而家成日心驚驚, 希望一切順利啦!

祝各位09年6月準mami "陀得安心, 生得開心!"

大宅

補充 : 我都係第一胎呀!

岩岩去惠氏既website check, 因為我既cycle 係32日 (左右), 計出黎既預產期係09年6月8日喎~

anyway, 都係照左ultra-sound 先再講啦~

大宅

原文章由 easymo 於 08-10-9 18:47 發表
koyuki,
我無分泌物啊.....

我都冇wor~ 

大宅

如果量不是太多,唔見紅,醫生都說沒有問題的。不過如果keep住有,都係不要太操勞了,始終都未係太隱陣!
係呢,大家有沒有嘔? 而家朝朝刷牙時都嘔,成日想作嘔作悶

原文章由 koyuki 於 08-10-9 18:14 發表
喂喂!大家都係差唔多時間有咗,所以可以互相睇吓有咩變化,我想問大家關於一d分泌嘅問題,我响啱啱驗倒有咗一個月,即係應該嚟m嗰一兩日,就發現有少少淺黃/啡嘅分泌,似平時啱啱嚟m或者完m未趕淨嗰種呢,頭兩日都分別有少少,跟住就 ...

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原文章由 FTFT 於 08-10-9 23:14 發表
我想問計週數係唔係由最後一次m的第一日計起, 當係第一週架?
因為我11月頭先睇醫生, 所以想知吓我而家幾多week, 我最後一次m come 係26/8, 請各位指教.

我的家庭醫生是用我對上一次m的第1日來計的, 如果你是26/8日, 而家已經係6weeks+2日

如果到11月頭先見醫生, 即係已經係10weeks, 好似遲左d喎 

男爵府

我上一胎個時個婦科醫生話, 晨早想嘔係好事, 表示陀得穩, 大約過左三個月就會無咁辛苦架啦, 反而我呢一胎完全無想嘔, 但係就成日都好累, 唔想動咁!

原文章由 ksman 於 08-10-9 22:12 發表
如果量不是太多,唔見紅,醫生都說沒有問題的。不過如果keep住有,都係不要太操勞了,始終都未係太隱陣!
係呢,大家有沒有嘔? 而家朝朝刷牙時都嘔,成日想作嘔作悶

...

首頁

尾頁

跳至