1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

misslittleeye 發表於 20-12-1 19:50
好仔細喎!
你book左幾耐先有期見?
我今日打左幾次都無人聽。

朋友做呢行佢幫我安排所以好快有期。相信assessment 一次性唔會等太耐,反而training要啱你case嘅therapist同資歷合你期望的要佢長期有期先可以定到(PolyU 有實習级嘅therapist, 收費平d,但我小朋友比較細experienced d嘅會適合d;另外我揾多一間即watchdog 嘅 self financed therapy都要等)。試埋email contact希望好快聽到妳好消息!

別墅

a_bah0704 發表於 20-12-2 12:21
朋友做呢行佢幫我安排所以好快有期。相信assessment 一次性唔會等太耐,反而training要啱你case嘅therapis ...

我今日打到啦,星期六位要3-6個月先有
其實我早2個月都帶過仔去一間ST 到評估,佢地就咁話佢理解能力ok, 而且仲細可以睇多一陣
但係一個月一個月咁過,佢都無咩進展。。。日日想盡辦法引佢講野,上網各種方法都不同用,都唔見進步,真係心很累。。。。

如果你開始training 後可以講下佢地會教小朋友啲咩嗎?

水晶宮

a_bah0704 發表於 20-12-1 19:13
做完assessment 我即安排therapy, 22個月大開始,已做咗1個月共4堂,見到慢慢有進步多咗發音。爸爸媽媽及 ...

其實佢地點叫小朋友開聲??
我仔17個月,唔識叫媽媽,只係eerr

我係咁叫佢媽都唔得

大宅

misslittleeye 發表於 20-12-2 20:47
其實我早2個月都帶過仔去一間ST 到評估,佢地就咁話佢理解能力ok, ...

關於理解我想講多少少...溝通可從多方面,verbal係其中一種,ST同醫生分別也提出呢點,仔喺non-verbal 佢哋都話冇問题,但喺verbal上我仔似乎對聲音敏感度低,單靠聲音發出指令佢有時會冇反應,但加埋眼神,動作or both 佢反應會好d, 所以我仔嘅training目標也包括將聲音同意識拉番埋。

如你未開始ST你可看看我之前share嘅youtube channel,它語言遲緩果幾集內容同我ST所學到的好相似,當然講易做難,ST真的有佢哋嘅市場價值!

大宅

misslittleeye 發表於 20-12-2 20:47
其實我早2個月都帶過仔去一間ST 到評估,佢地就咁話佢理解能力ok, ...

我再試試 summarize 所學:
1. 語言遲缓最好先用單一語言溝通。
2. 說話要有need小朋友才會開口,在家中小朋友往往未開口已得到滿足,所以大人要學懂俾機會小朋友講,如小朋友需要玩具,可用口形引導提佢講want (用英語case), 如小朋友有反應eg有類似want口形or發音or手勢 (雙手合十),家長要即時滿足他。
3. 如小朋友冇反應,家長可提他說want, 但提咗約3次仍冇反應也不要催促,就先滿足小朋友否则他會感到壓力。

大宅

a_bah0704 發表於 20-12-3 00:21
我再試試 summarize 所學:
1. 語言遲缓最好先用單一語言溝通。
2. 說話要有need小朋友才會開口,在家中小 ...

續...
4.溝通(verbal & non verbal)是有來有往的,這個來往嘅loop越多就越成功。家長要對小朋友嘅要求作出反應,總之保持來來往往, 所以ST亦都教我哋玩d take turn 嘅遊戲,小朋友做完任務到家長之後又到番小朋友,令小朋友學懂呢個concept。
5.說話要放慢,句式不要複雜,如最先只用一個動詞加一個名詞。
6. ST用嘅玩具多同生活有關,如煮飯仔,洋娃娃換衫,玩具屋及家具。我嘅係仔我之前冇買呢類型玩具,我之後都買番在家同佢玩學多d生活常用字。

ST亦重複提醒要有耐心,小朋友需要時間,現在初期我儘量講多d, 小朋友同時也在吸收緊,只等成熟嘅一天佢就會將所聽過的講番出嚟。

大宅

李露眉 發表於 20-12-2 21:26
其實佢地點叫小朋友開聲??
我仔17個月,唔識叫媽媽,只係eerr

其實 ST話有發聲已是語言嘅開始,如上面所說家長可做的就係不斷在小朋友多說再等他開口的一天。

我仔係第二個小朋友,我都自責最初冇乜放時間陪佢玩成日顧大囡功課......

複式洋房

我囡囡年頭兩歲9個月做評估慢左足足一年,唔識答問題淨係講到好少字,之後做training, 我wfh都好努力同佢講多好多野,以簡單短句為主,做左大約半年講到短句同答到問題,依家停左冇做training希望佢都可以追得番,因為雖然我去個間都叫比較平,但其實都幾燒錢。。。
同埋我好記得治療師講過話愈早training愈好,因為要學既野相對少
其實我係囡囡歲半已經留意到佢慢,但係身邊個個都話大大下就追到,所以個時冇點理佢,搞到最後三歲幾都仲搞緊
所以我地建議寧願緊張啲快啲追番,好過搏佢“大大下就冇事” 大到三四歲先黎追仲燒錢仲用得多時間

大宅

a_bah0704 發表於 20-12-3 00:22

續...

多謝你個summary! 真係好詳盡。

大宅

mooniscky 發表於 20-12-3 23:32
我囡囡年頭兩歲9個月做評估慢左足足一年,唔識答問題淨係講到好少字,之後做training, 我wfh都好努力同佢講 ...

同意同意!

大宅

enna_tm 發表於 20-11-28 07:58
你pm我?

我都想要言語治療資料 thx

大宅

a_bah0704 發表於 20-11-7 12:45
22個月仔,疫情關係大約20個月先可以番playgroup, 巳上兩個月密集playgroup但講嘢冇乜大進展,只講到非常少 ...

想問下係咪一定要係polyu到做咗speech assessment先可以上佢d speech training?

因為排咗隊去協康做全面評估,唔知可唔可以拎協康份report比polyu做訓練?

大宅

tayo123 發表於 20-12-15 09:12
想問下係咪一定要係polyu到做咗speech assessment先可以上佢d speech training?

因為排咗隊去協康做全面 ...

我唔太清楚,你最好聯絡PolyU 問問

別墅

kissapplegirl 發表於 20-11-8 11:30
集中只教小朋友單字,增加佢字彙,平時佢自己玩緊車仔,你可以陳述佢做緊既野,你可以講:推 車車,也可以 ...

想問下你小朋友宜家進度點?

男爵府

Wincolampapa 發表於 21-5-10 00:08
想問下你小朋友宜家進度點?

佢而家識講好多野,但變化唔夠多,組織唔夠長,你同我分唔清,識答簡單問題,邊度邊個,要唔要,想要咩,點解就一時時答到
英文都識講短句 英文反而學得好快
我仔係自閉症

別墅

kissapplegirl 發表於 21-5-10 00:14
佢而家識講好多野,但變化唔夠多,組織唔夠長,你同我分唔清,識答簡單問題,邊度邊個,要唔要,想要咩, ...

咁情緒同固執行為有冇改善呀

男爵府

Wincolampapa 發表於 21-5-10 00:26
咁情緒同固執行為有冇改善呀

情緒愈大愈明顯...
我帶呀仔去針灸同幫佢介口,有好到
固執行為一時時啦 佢本身唔算嚴重
主要係眼神差,行為問題

大宅

我個仔15個月,都係極少講野。認到人,識講:婆,公,媽,姐,爸,爹,烏鴉,比,掉。 以上識講既都係假音/單音。唔似喉嚨講出來, 似噴出來。
認知冇問題,叫佢做d 野都識做。有眼神接觸/交流。會同家姐爭野玩,跟住家姐跑/玩(家姐3歲)
而家同佢講極野都少跟住講,比如佢想婆婆抱佢,抱住婆婆隻腳BB叫,好耐唔抱佢,佢先叫:婆,婆,婆。

複式洋房

a_bah0704 發表於 20-11-14 10:13

語言評估我揾PolyU 因一心諗住係佢哋度做埋治療。

可唔可以講polyu 點報名,我仔27個月但言語只有16個月!我排緊到校服務,想係出面再報,可pm我嗎?

大宅

Sinmasinma 發表於 21-5-14 00:22
可唔可以講polyu 點報名,我仔27個月但言語只有16個月!我排緊到校服務,想係出面再報,可pm我嗎?
...

已pm

首頁

尾頁

跳至