樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:怪租客討論 發現依家好多租客偏離現實

如果有人租幾個月短租但比心中價多5%, 會唔會考慮

大宅

mrsir 發表於 15-8-21 21:34
如果間屋無乜裝修, 短租都無所畏, 有裝就唔好喇.....
一般短租會開高兩至三成(我會)同會一次過收晒租

大宅

aoabh 發表於 15-8-22 00:10
如果間屋無乜裝修, 短租都無所畏, 有裝就唔好喇.....
一般短租會開高兩至三成(我會)同會一次過收晒租
你是否試過?是否好DIRTY,因為佢只住兩三個月,一定唔清潔

大宅

引用:Quote:aoabh 發表於 15-8-22 00:10 如果間

原帖由 mrsir 於 15-08-22 發表
你是否試過?是否好DIRTY,因為佢只住兩三個月,一定唔清潔
好難講,你要有心理準備

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:aoabh 發表於 15-8-22 00:10 如果間

原帖由 mrsir 於 15-08-22 發表
可能搬好多雜物或傢俬過黎,怕撞攔或整花你本身間屋D野,好吉屋冇裝修就冇所謂。

別墅

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投

引用:如果有人租幾個月短租但比心中價多5��會

原帖由 mrsir 於 15-08-21 發表
如果間屋冇裝修短租冇所謂,但mark up 5%太少。而家就快9月,幾個月後挨年近晚,想再放租就難D.

大宅

引用:Quote:原帖由 KAMIKASHUN 於 15-08-21 發表

原帖由 aoabh 於 15-08-21 發表
一個電話首次登記送100屋幣,每次放盤要用100屋幣,之後要再放就畀錢買幣

...
但網上放冇咩feedback

伯爵府

好多呢 D 有要求租客.
之前就係好怕做包租婆, 所以放左層樓.

依家發現有 D 錢唔慳得. 咁啱搵到間地產算 ok 識做. 我佣金不講價. 間屋要油油番新都經佢介紹. 我值頭無租客電話. 希望佢真係會幫我過濾下 D 無謂要求. 希望以後平平安安無麻煩野. 因我實在好怕煩, 無牙力..

珍珠宮

引用:好多呢 D 有要求租客. 之前就係好怕做包租

原帖由 Chamo 於 15-08-22 發表
好多呢 D 有要求租客.
之前就係好怕做包租婆, 所以放左層樓.
怕煩做唔到包租婆架,首先要耐煩,其次是肯適量揼本。

好多業主好孤寒,驚死洗錢益咗人,但其實說話唔係咁講,人家真金白銀比錢住你間屋,唔係要求豪裝,而係合理地提供好環境係必須。

情願租金開貴少少,吸納有實力嘅正常客戶,人家住得舒服自然會住得長,我有客一住就住咗10年。如果間屋太cheap ,好難吸引到優質客,因為優質客都有要求。所以我唔同意啲人成日話,唔洗整,肯平啲就租得出,呢個觀念收唔到好客

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 Chamo 於 15-08-22 發表好多

原帖由 redhot 於 15-08-22 發表

好多業主好孤寒,驚死洗錢益咗人,但其實說話唔係咁 ...
好同意

理論上優質盤才找到優質客

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 redhot 於 15-08-22 發表怕煩

原帖由 vet 於 15-08-22 發表
好同意

理論上優質盤才找到優質客
可能當中都要講些少運氣嘅,但我自己就相信世上沒有「又要馬兒好又要馬兒不吃草」呢回事!將心比己,係人都中意安居樂業,住得舒服都唔想搬來搬去,我親身經驗就係咁喇,如果間屋四正,啲客住好耐,三四個約都冇問題。

男爵府

引用:Quote:原帖由 Chamo 於 15-08-22 發表好多

原帖由 redhot 於 15-08-22 發表

意念相同

大宅

回覆:怪租客討論 發現依家好多租客偏離現實

本來想網上放租慳錢, 但最後都是要比錢agent賺。
agent會不斷拉近雙方距離, 網上放又冇咩feedback

大宅

redhot 發表於 15-8-22 14:00

首頁

尾頁

跳至