懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

chbb,

多謝大家提醒, 請各位多些教我呀 因為我是高齡產婦

原帖由 chBB 於 09-7-8 15:02 發表
hi,

我都係剛自己check到, 現在應該是5wk多點, 我都係第一胎, 好緊張
我以前睇個婦科好難book, 普通檢查都要book兩個月, 所以 我未book e 生吖, 有什麼e生推介嗎? ...

大宅

大家好呀,好開心今日有我地的forum啦,我預產期又係3/3/10呀!

我之前以為一路都無機,因試左2個cycle,估唔到今次係旅行就發現有呀,我昨天去左睇葉醫生呀,都係仁安,因之前我3月先做過手術咋,真係好感恩!

昨天用/s山照左,有1.37CM,係胎囊,醫生說太早,因今天係6W,兩星期再去照1過,好緊張呀,昨天一次過去埋威記啦,佢叫我去BOOK定母嬰院檢查,我打算係公立生

我之前都想找余啟文,但佢實在太FULL啦,要九月先可以睇第一次,無可能等到!!雖然我都知佢出名,不過我有同事之前睇佢,但因太FULL,佢有時肚痛想即睇都唔得呀,快都要幾日後..所以我依家都唔知轉唔轉余醫生好,我老公講如果唔係開刀,兩個都係一樣..好苦惱

我依家成日好累,好想訓,不過又唔太訓著,除夜晚外,胃口變得麻麻呀,有時好想依但又好 ”濟”甘,有D野以前想食又唔想食..仲有係好多胃氣呀,我都係第一胎,不過已經30啦

係地同左公司講左未呀..

希望大家開開心心,健健康康

別墅

我依家6w2d, 明天第一次去產檢.. 好緊張...其實都吾知係吾係太早.. 不過我又怕太late去產檢.. 有什麼事自己吾知.. 希望明天順利la

複式洋房

I did my 1st prenatal chk on Monday - can't believe there's a 1cm sac already (I thought I wud see a blank picture b'cos i'm only 5w2d...) - very happy! But pregnancy symptoms get worse this week, bad stomach-ache, dizziness, out of breath, nausea... anything you name it...:;pppp:

別墅

希望我明天都可以見到佢
原帖由 pearlywhirlie 於 09-7-8 21:59 發表
I did my 1st prenatal chk on Monday - can't believe there's a 1cm sac already (I thought I wud see a blank picture b'cos i'm only 5w2d...) - very happy! But pregnancy symptoms get worse this week, bad ...

複式洋房

原帖由 etmonster 於 09-7-8 22:37 發表
希望我明天都可以見到佢

Sure you will!!

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 sppchocho 於 09-7-8 17:53 發表
我想問如果我要去政府醫院排期
幾時要去?有咩文件要準備?
其實我連私家都未排,只係剛剛去c+睇左次醫生
4w乜都未照到住(只係照到個疑似胎囊),醫生話等遲少少個胎大啲先排都ok ...

其實大約6W可以去私家醫生度驗孕,
跟住孕左BINGO後, 佢會幫妳寫信去健康院,
咁到時去到健康院, 職員會幫妳約期,
同埋提妳第一次產前檢查要帶D咩文件去,
咁到時跟時間去檢查就OK喇~

別墅

如果吾舒服.. 可以飲少少薑茶.. 我之前有少少吾舒服.. 都有飲..
原帖由 pearlywhirlie 於 09-7-8 22:41 發表

Sure you will!!

大宅

Hello

終於搵到2010年3月既post 啦!
我前日自己用clearblue check 左, book 左星期五去睇婦科, 今晚忍唔住去左普通醫生check 一次, 真係bingo 呀 :)

預產期約3月7, 第一胎, 心情好緊張呀! 醫院未決定呀, 各位多多指教

大宅

我呢2日都覺得個肚chick 吓chick吓咁, 請問這是正常嗎??

原帖由 etmonster 於 8-7-2009 22:48 發表
如果吾舒服.. 可以飲少少薑茶.. 我之前有少少吾舒服.. 都有飲..

別墅

大家有無睇中e呀?
我未book到婦科, 但昨天有去睇中e, 佢開咗的安胎茶比我, 仲叫我暫時小心飲食
因為我以前試過小產, 現在又係高齡, 所以e生都緊張D

大宅

明天約左做第一次產檢, 請問有什麼特別要注意 / 帶去見醫生??

大宅

原帖由 chBB 於 9-7-2009 10:02 發表
大家有無睇中e呀?
我未book到婦科, 但昨天有去睇中e, 佢開咗的安胎茶比我, 仲叫我暫時小心飲食
因為我以前試過小產, 現在又係高齡, 所以e生都緊張D

我有朋友之前有左, 個倍月叫佢千萬不要食中藥, 話佢有個客仔馱BB時成日食中藥, BB 出世時有問題......

民房

My due date is March 1, 2010. This is my second child, I haven't decided if I'm going to gov't hospital or TW Adventist Hospital yet, I had my first baby in TW Adventist, the doctors and nurses are super nice there.

大宅

我今天同左老細講啦,因要安排sl檢查呀,好緊張!

依家我好胃口好怪,想食野但到食野時又唔想,行過麵包店好想嘔呀..早餐要食通粉先得..

大宅

我預產期3月10日, 第二胎, 今胎想o係公立醫院生。上胎在私家醫院生, 但今胎唔會啦, 因為我會餵人奶, 私家醫院要人成4小時先餵一次, 要去餵奶房餵, 不可在自己床餵。想餵密d, 就算佢俾, 都會講多多說話叫你唔好餵咁密, 補奶粉啦, 多d休息啦。哼, 唔密密餵點上奶呀。公立醫院政策就對餵人奶支持好多啦。

大宅

我頭先打去母嬰健康院問產前檢查,原來每星期得一日,仲要係上午,同埋係要自己去排隊攞籌!!!真係人都顛,想問有經驗的媽媽,係未一定要去同做乜架..

別墅

[quote]原帖由 bobopooh 於 09-7-9 10:24 發表

我有朋友之前有左, 個倍月叫佢千萬不要食中藥, 話佢有個客仔馱BB時成日食中藥, BB 出世時有問題......
/quote]

bobopooh
多謝你提醒,

你個客個BB有事, E生點講吖, 真係中葯出事呀? 我想知多D呀, 因為我之前試咗好耐唔得, 所以去睇中E, 睇左4個月就有咗, 所以我對個中E先有信心, 不過現在听你咁講, 保稳D都係小心D好, 飲完今次都係唔睇中E住了

複式洋房

我都係住大埔, 會係仁安生....
琴日去左王少清健康院登記, 等到傻左, 兩個幾鐘先搞掂, 又要搵日特去威爾斯預約見醫生

月尾我去私家醫生睇呀.... 應該可照超聲波

王少清就8月20號再去過睇報告同產檢

原帖由 bbcat3 於 09-7-5 22:04 發表

你就好啦咁近,我住大埔呀,如果私家就去法國或仁安, 政府就威記囉

大宅

原帖由 ktv 於 9-7-2009 11:41 發表
我預產期3月10日, 第二胎, 今胎想o係公立醫院生。上胎在私家醫院生, 但今胎唔會啦, 因為我會餵人奶, 私家醫院要人成4小時先餵一次, 要去餵奶房餵, 不可在自己床餵。想餵密d, 就算佢俾, 都會講多多說話叫你唔好餵咁密 ...

你好, 我是第一胎, 乜都唔識,其實公立醫院好還是私立醫院好?我怕公立醫院會冇咁舒服,
會不會?

首頁

尾頁

跳至