懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

仲好快就開左第5 part
原帖由 fifi2309230 於 09-6-12 22:26 發表

一日冇睇就十幾頁,真係唔敢懶!
我有二個小寶貝, 歡迎入黎探下我對豬仔豬女~~ : http://hk.myblog.yahoo.com/alicechan914/

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 fifi2309230 於 09-6-12 23:28 發表

d賓賓信唔過!以前我問過有d曾在港工作的賓賓,問佢地鍾意在香港還是澳門工作,佢地就話澳門,正一見人講人話,見鬼講鬼話。
我下次都唔知轉賓賓定試返印印好....

大宅

我大姑奶都叫我唔好聞笑氣,佢生嘅時候聞咗笑氣之後就無得食嘢&飲水,局住要吊鹽水,到十幾個鍾之後生得啦,就餓到無力生。

大宅

原帖由 我係好媽媽 於 09-6-13 08:57 發表
我下次都唔知轉賓賓定試返印印好....

我請嗰個工人嘅 agency 話,如果你屋企無人睇住個印印/賓賓,最好請個醒目啲,因為佢會自己識處理事情,唔使你下下咁粗心,如果你屋企係有婆婆/「女麻」「女麻」睇住,就請個純啲,可以點到佢嘅。
我有一次見有個女顧主向佢求救,個太太係「海X」(好大嗰間)請咗個工人好唔掂,吞 pot 拿西,頂唔順補錢炒咗個工人,其實呢個太太之前都去過揾呢個 agency,但係呢個太太唔聽個 agency 講,所以個 agency 無幫佢搵工人,於是個太太就去咗「海X」到搵,結果要返轉頭向個 agency 求救。

大宅

我買咗 Pampers 初生NB ~5kgs 嘅特級棉柔 (日本製造) ,我本來都諗著用 Huggies,但係我阿嫂話 Huggies 質地比較硬,Pampers 比較軟,佢叫我千祈唔好買啲超薄,因為一定會漏,BB開細都唔係好夠,開大就一定唔掂。

男爵府

好媽媽勳章

其實請工人真係睇你好唔好彩. 有D就好好, 有D衰到貼地呀
原帖由 艾仔仔 於 09-6-13 10:34 發表

我請嗰個工人嘅 agency 話,如果你屋企無人睇住個印印/賓賓,最好請個醒目啲,因為佢會自己識處理事情,唔使你下下咁粗心,如果你屋企係有婆婆/「女麻」「女麻」睇住,就請個純啲,可以點到佢嘅。
我有一次 ...

大宅

呢個星期小BB大力咗好多,隔住件衫都見到個肚彈下彈下、郁下郁下咁,真係好攪笑 ,佢好鍾意我返工啲打宇聲,一打 keyboard佢就郁得特別 high!

大宅

原帖由 nicolehoyee 於 09-6-13 10:48 發表
其實請工人真係睇你好唔好彩. 有D就好好, 有D衰到貼地呀

係呀! 都唔知我嗰個得唔得、好唔好,7月24日就可以接個工人啦,交比我阿媽 train 佢,希望 ok 啦!

男爵府

好媽媽勳章

我而家都考慮緊要個工人早幾多到, 之前就係係我放產假前2個星期, 而家考慮緊好唔好早多1-2個星期

你都好呀, 有媽咪幇手TRAIN, 我要自己黎呀
原帖由 艾仔仔 於 09-6-13 10:51 發表

係呀! 都唔知我嗰個得唔得、好唔好,7月24日就可以接個工人啦,交比我阿媽 train 佢,希望 ok 啦!

男爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 艾仔仔 於 09-6-13 10:17 發表
我大姑奶都叫我唔好聞笑氣,佢生嘅時候聞咗笑氣之後就無得食嘢&飲水,局住要吊鹽水,到十幾個鍾之後生得啦,就餓到無力生。

我個陣生第一胎時,係咁攞住個笑氣黎聞,聞左幾個鐘後,嘔曬之前食既野,跟住就食唔野飲唔到水,因為係勁想嘔,十幾個鐘後要生都冇曬力喇~~~

男爵府

好媽媽勳章

嘩, 睇黎都係唔好聞咁多, 橫點都止唔到痛既
原帖由 cindy723 於 09-6-13 11:05 發表

我個陣生第一胎時,係咁攞住個笑氣黎聞,聞左幾個鐘後,嘔曬之前食既野,跟住就食唔野飲唔到水,因為係勁想嘔,十幾個鐘後要生都冇曬力喇~~~

大宅

原帖由 艾仔仔 於 09-6-13 10:43 發表
我買咗 Pampers 初生NB ~5kgs 嘅特級棉柔 (日本製造) ,我本來都諗著用 Huggies,但係我阿嫂話 Huggies 質地比較硬,Pampers 比較軟,佢叫我千祈唔好買啲超薄,因為一定會漏,BB開細都唔係好夠,開大就一定唔掂。
...

係咪買左新出果隻牙你!?

大宅

原帖由 nicolehoyee 於 09-6-13 10:56 發表
我而家都考慮緊要個工人早幾多到, 之前就係係我放產假前2個星期, 而家考慮緊好唔好早多1-2個星期

你都好呀, 有媽咪幇手TRAIN, 我要自己黎呀

真係幾頭痛,早又驚工人自己一個人係屋企無嘢做,遲又驚唔好換唔切.

洋房

希望一切順利
一於多休息 注意飲食

原帖由 希兒~ 於 09-6-12 17:05 發表
不過好擔心有時入左院~update唔到!!!
唉~醫院今日打比我~叫我星期一返去~
唔知咩事....

大宅

原帖由 Hung_hung 於 09-6-13 11:13 發表

係咪買左新出果隻牙你!?

係呀! 新嗰隻係個 packing 上面有個貼紙 mark 住「日本製造」,我係屈記見到有貼紙 mark 住「日本製造」$49.90,無貼住「日本製造」就$46.90。

大宅

Kotex 孕婦 m 巾 (連扣),係萬「令」買要 $22.90 (已減價),係藥房買 $16.50 only. 差成$6.40,真係勁呀!

別墅

呢排唔知係咪個肚大得濟...訓覺時好辛苦ar ! 妳地係咪咁ar ?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 艾仔仔 於 09-6-13 10:34 發表

我有一次 ...
唸起都覺得煩呀.....

大宅

本來我都15/16再去唔去私家照超聲波,但係睇完BK一個 topic 之後,就決定會再睇多 2 次,因為有個媽咪懷孕 8 個月先照到 BB 有嚴重心臟病,BB 一出世就要即刻做手術,如果唔係會無命 ,我同老公講咗,佢都覺得8個月照多一次,到9個月就睇多一次,驗B型鏈球菌。

大宅

原帖由 Yee_02123 於 09-6-13 11:27 發表
呢排唔知係咪個肚大得濟...訓覺時好辛苦ar ! 妳地係咪咁ar ?

我就一早已經覺得訓覺時好辛苦,向左訓向右訓 pat pat 都係咁痛,轉身又要攬住個枕頭轉,又要攬住個肚一齊轉,試過無攬住個肚轉身時,覺得個肚有啲扯住痛mouth: ,有時又訓到肩膀痛,但係又唔可以平訓,又唔可以按摩個肩膀,我同老公講話好掛住平訓嘅感覺...

首頁

尾頁

跳至