懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我係主力奶粉....其實我已經半放棄人奶, 一黎我個人好辛苦(無覺好訓), 二黎我食緊保品成日要就住幾時先可以餵奶, pump又越來越少, 所以一日6-7餐我最多都係得1餐人奶, 仲要係bottle feed. 呢幾日連pump都係pump到1oz(因為我超懶, 1日pump1次).
我老公叫我唔好咁辛苦, 佢唔想有咗阿b但係阿媽顛咗!!!
有時我精神ok都會比阿b埋身食吓, 但之後當然要即補奶粉啦, 佢食開150ml我就照開, 食剩係預咗倒, 又或者我會飲咗佢. 總之搵個方法大家都輕鬆lor.
如果你好倦, 可以夜晚個2餐比佢食奶粉, 又或者有屋企人幫手時就叫佢地餵奶粉, 你就可以去訓吓. 坐月睡眠係好緊要嫁.

原帖由 bigmacq88 於 09-6-3 18:36 發表
leung-baby,
請問你bb係食奶粉 定係 人奶呢 ?

我既bb係食人奶ga, 不過餵得好辛苦.
又唔知佢食咗幾多...
用奶樽餵人奶, 又唔鍾意, 食得果2oz....
出世3.0kg, 而家20日 3.3kg.
健康院姑娘話重得都ok,
可以繼續餵人奶. ...

大宅

原帖由 *AnGeLa* 於 09-6-3 19:29 發表
我想問下~餵人奶既媽咪~你地惡路清晒未呀?mouth:mouth:" />
我乾淨兩日突然有啲鮮血流,過兩日都係咁,唔似係m,都唔知洗唔洗睇e生

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實都要睇吓bb幾重嫁, 有dbb出世重d係會食得多d, 我聽過有bb滿月時食到8oz....不過當然唔好食到過重啦.

原帖由 cloudybobo 於 09-6-3 19:27 發表
你個仔都算食得幾好喎。

我係私家生的, 姑娘話未夠一個月唔好飲超過4安奶, 就係因為咁, 所以我會3-4小時餵一次奶, 每次100-120ml左右。

大宅

想問下各位, 你地的bb會唔會好多屁放呀? 而我亞b多屁放, 仲要係好臭的, 唔知係咪有事呢?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都係未清嫁,醫生話要3-4星期, 當然人人不同啦. 我去廁所時都會抹到有鮮血嫁, 不過比之前少, 但有時又會多dd.

原帖由 ashleigh-ashton 於 09-6-3 21:52 發表

我係開刀生, 人奶一至兩餐+奶粉, 惡露仲未清, 唔知係咪正常?

瑪瑙宮

好媽媽勳章

1 個月就食 240 ml ???

唔係化, 真係巨嬰 wor

原帖由 leung-baby 於 09-6-3 22:02 發表
其實都要睇吓bb幾重嫁, 有dbb出世重d係會食得多d, 我聽過有bb滿月時食到8oz....不過當然唔好食到過重啦.

子爵府

好媽媽勳章

OH.....我女女出世都係2.8kg, 後日滿月, 而家唔知有幾重呢, 我估佢有重到, 因為見佢面珠仔飽滿左, 仲有雙下巴, 應該ok....
不過, 佢食奶真係麻麻地, 最近兩三日仲差, 唔知係咪因為生到成背脊都係粒粒, 唔開心, 唔肯食奶, 聽日同佢睇睇醫生先得.

ps. 佢真係未試過一餐食多過90ml.....多數都係70-80ml咋.

原帖由 joannecho78 於 09-6-3 16:27 發表
e? 搬左來呢度,等我都留下言先~~

MANGODO 、carrie0106 & NOPAN
我個女出世2.8kg,剛滿月,過去一個月都係食到70至120 ml;係前日突然試過有兩餐140ml,但期後都係維持70至120 ml。不過前日去健康院就重左,4.19kg。e 生話佢 ...
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

子爵府

好媽媽勳章

我兩個weeks就清晒, 跟住就少少少少積咁囉.

原帖由 *AnGeLa* 於 09-6-3 19:29 發表
我想問下~餵人奶既媽咪~你地惡路清晒未呀?mouth:mouth:" />
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

子爵府

好媽媽勳章

8安...初生b個胃有無咁大呀, 唔係得雞蛋咁大咩....好驚人呀.

原帖由 leung-baby 於 09-6-3 22:02 發表

瑪瑙宮

好媽媽勳章

我都係開刀, 今日 3 號滿月啦 .... 今早到而家都無
希望真係清哂就好啦!

原帖由 ashleigh-ashton 於 09-6-3 21:52 發表

我係開刀生, 人奶一至兩餐+奶粉, 惡露仲未清, 唔知係咪正常?

瑪瑙宮

好媽媽勳章

係呀, 好似 nb 既 bb 胃同佢個拳頭甘大 ,
點食 240 ml 呀 ??

mouth: mouth: mouth:

原帖由 NOPAN 於 09-6-3 22:41 發表
8安...初生b個胃有無咁大呀, 唔係得雞蛋咁大咩....好驚人呀.

洋房

原帖由 daisyc1 於 09-6-3 22:04 發表
想問下各位, 你地的bb會唔會好多屁放呀? 而我亞b多屁放, 仲要係好臭的, 唔知係咪有事呢?

超多屁....仲要勁臭架佢~~
你係人奶定係奶粉ka>?
因為我個B食明治~d人話d poopoo係臭d架wor?!

大宅

我又係開刀生, 阿仔今日滿月, 頭兩星期餵半人奶, 而家惡露好淺色, 黃黃地好似分泌O甘, 都唔知係咪正常!

大宅

原帖由 cowe 於 09-6-3 17:11 發表
我bb岩岩滿月, 2 weeks之前出到成面油脂粒 .... 好醜怪 ... 你地bb有無呀?

我阿仔出院第二日開始有, 跟住仲成面都係, 之後人地教我每次食完奶用暖水幫佢抹面...touch wood而家好好多!

別墅

原帖由 cloudybobo 於 09-6-3 19:32 發表
既然已經29日, 如果我係你, 我會加奶比佢, 因為bb再大d時, 體重會增長得慢d, 而且肥d都好吖, 留番quota, 佢長高時唔駛得排骨。

Thank you. 我會加半安俾佢先,佢兩邊面已經長肉,陪月話佢塊面似波蘿飽,希望唔好變肥妹就好。不過而家幾可愛!Heheh....

男爵府

唉, 我開刀生左接近個半月, 因為要食藥冇餵人奶, 仲以為前幾日清晒, 今日又有dd血

瑪瑙宮

好媽媽勳章

我仔都近日都有個 d 粒粒呀, 有人講係胎毒黎架
wor ...... 仲教去買 d 金銀花同佢洗面, 甘會快 d
謝架 !

我昨日去買左, 洗左一次 .... 未 g 得唔得, 你地有無
人聽過呀 ???

原帖由 Peachimama 於 09-6-3 18:46 發表

我啊b 21日人仔~~
大前日開始~~~又係生哂粒粒~
不過係額頭最多~面仔只係左邊一,2粒~
但都好醜怪~~
人地話每餐之後~用暖水幫佢抺下面仔會慢慢好~~~^^ ...

大宅

係得架! 我亞b之前個額頭都係咁, 我99用金銀花每日同佢抺幾次面, 而家已經退咗9成了!
原帖由 chickenwing2006 於 09-6-4 04:24 發表
我仔都近日都有個 d 粒粒呀, 有人講係胎毒黎架
wor ...... 仲教去買 d 金銀花同佢洗面, 甘會快 d
謝架 !

我昨日去買左, 洗左一次 .... 未 g 得唔得, 你地有無
人聽過呀 ???

...

大宅

我係食奶粉 - 能恩, 唔知點解佢d屁好臭, 我擔心係亞b腸胃有事呀!
原帖由 Peachimama 於 09-6-3 23:19 發表

超多屁....仲要勁臭架佢~~
你係人奶定係奶粉ka>?
因為我個B食明治~d人話d poopoo係臭d架wor?!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至