1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

我既小朋友依家15個月大,一路有兒科醫生跟進(少去到健康院),由一歲時,醫生發現小朋友有自閉症傾向,主要睇到眼神冇交流,喜歡自己同自己玩,唔講野,唔跟指令,一個字都未講,當然講野,我不是太擔心,因為遲下都會講,最擔心是唔肯望人,醫生建議打歲半針時,冇進展的話,就要轉介專科,我聯絡過有照顧過SEN的朋友,佢建議我排協康作評估,我已FAX左表格去,想問下有冇爸爸媽媽有冇我呢個CASE?可以分享下,做人媽媽爸爸不容易,我會不停更新有關資料進度,希望都幫到人,THANKS~!2021/8/26#更新#協康會打電話黎通知兩個月後等電話做評估#

大宅

mi 發表於 21-8-25 14:23
我既小朋友依家15個月大,一路有兒科醫生跟進(少去到健康院),由一歲時,醫生發現小朋友有自閉症傾向,主要睇到 ...

我囡係講野唔望人,鐘意自己玩,唔多聽指令,發脾氣會自己打自己⋯健康院轉介左,排緊CAC

大宅

mi 發表於 21-8-25 14:23
我既小朋友依家15個月大,一路有兒科醫生跟進(少去到健康院),由一歲時,醫生發現小朋友有自閉症傾向,主要睇到 ...

我個仔出世後都係睇自己個兒科專科,無跟健康院,歲半打針時,佢唔多講嘢,兒科醫生話依家啲bb睇iPad大,屋企中英夾雜,好多時到三歲先講嘢。到左2歲幾,仔仔都係好懶講野,情緒起伏較大,我幫仔仔報左協康既社交班,導師再建議我排期做評估。排期都等左三個月,評估其實都係臨床心理學家俾玩具小朋友玩、俾問卷家長填。如果你有擔心,盡快去排期,專家既意相對有說服力,亦都可以令你更安心、更清晰行日後既路。

子爵府

小朋友6個月到1歲會開始牙牙學語,未必講到有意思嘅單字,見到爸爸講爸爸,見到媽媽講媽媽,而係講一大堆自己識講生字或bb語,係屋企,3歲前儘量唔好俾佢地電子產品,因為係單向性,唔單止影響佢地眼睛,仲影響專注力,一定要真人同佢地互動,見到咩就講咩,keep住俾眼神同簡單指令佢,佢未做到可以你邊示範邊做,句子要簡單,速度要慢

別墅

回覆 Magicpian 的帖子

介唔介意講下你小朋友依家幾大?以我所知由健康院轉介排CAC要年半左右,我就想走捷徑自己去協康做評估,唔想等太耐,唔想錯過黃金治療期

別墅

回覆 gloriaskewpie 的帖子

多謝你分享啊~!我已經報左協康排評估,要兩個,剛剛好小朋友歲半,可以做評估,想問你在協康報左D治療班,暫時黎講有幫助嗎?係邊區既協康,我報上環果間,協康的治療醫生好唔好?

別墅

回覆 CCHINGC 的帖子

明白,自己都好後悔俾咁多電視佢睇,依家直頭電視都唔開了,希望有用,佢係嚴重到點叫佢都反應,活在自己世界咁,多謝你提醒

大宅

回覆樓主:

你好樓主,請問係咪自己交form去協康呀?我仔23個月

大宅

mi 發表於 21-8-27 09:55

多謝你分享啊~!我已經報左協康排評估,要兩個,剛剛好小朋友歲半,可以做評估,想 ...

我哋社交班同評估都係石門中心,佢哋啲職員都好好,好有心。
除左協康,你可以睇埋耀能,佢哋都有好多呢方面既訓練。

別墅

回覆 bkcherine 的帖子

EMAIL/FAX都可下,上綱打{協康會},下載表格填,可以分享下你仔仔情況嗎?

別墅

你好啊~!想問下係---香港耀能協會---或是---耀能兒童發展服務,呢兩個一樣嗎?耀能係做評估定訓練中心?多謝你分享啊

大宅

mi 發表於 21-8-27 17:54

你好啊~!想問下係---香港耀能協會---或是---耀能兒童發展服務,呢兩個一樣嗎?耀 ...

我當時去左沙田顯徑邨個center,佢哋職員俾左評估同訓練既表格我填,不論哪一項,都要等半年先有位。

大宅

mi 發表於 21-8-27 09:52

介唔介意講下你小朋友依家幾大?以我所知由健康院轉介排CAC要年半左右,我就想走捷徑 ...

佢依家2歲半,黎緊星期六去CAC 初步見面!比想像中快

別墅

快就好,真係早啲睇好啲,唔好錯過黃金治療期,想問下你係見健康院醫生,然後安排排CAC嗎?星期六見完結果如何?

大宅

mi 發表於 21-8-30 10:12

快就好,真係早啲睇好啲,唔好錯過黃金治療期,想問下你係見健康院醫生,然後安排排CAC ...

正常2歲返健康寫轉介信去CAC,第一次去CAC見姑娘唔洗帶小朋友,家長去問家長情況,排評估,起碼1年至年半至排到評估,做完評估至去社處排訓練,排訓練要幾個月到一年,睇邊區同睇下排O位定E位
所以好多家長會自費去做評估(2~3個月左右),拎報告去排社處訓練,排到訓練前自費去做訓練

大宅

明白到媽媽擔心,但係評估需時一段時間,家長好多嘢可以幫到BB.

多啲帶BB落公園玩,見吓人,玩互動遊戲,煮飯仔,同BB可以講多啲嘢,當傾偈咁.

公園好多遊樂設施都可以刺激到BB感官同前庭發展,而YouTube亦都有好多片/職業治療師分享同小朋友玩嘅遊戲.

無論最後小朋友有冇事,媽媽呢段時間陪伴同互動都可以幫助到BB好多 加油媽媽

男爵府

mi 發表於 21-8-27 17:54

你好啊~!想問下係---香港耀能協會---或是---耀能兒童發展服務,呢兩個一樣嗎?耀 ...
發展服務係指佢自負盈虧收費服務. 所以同私人公司收費接近

協會係成個機構, 可以係接政府job 或者做資助服務

別墅

回覆 sylingcccc 的帖子

所以我唔想等,自費做評估,但歲半先做得,依家要等兩個月,等得黎差唔多了,你仔仔情況有冇好轉?

別墅

回覆 Ammmmm 的帖子

知道,多謝你媽媽~!
我仔係第一個,所以好多野未有經驗,我都知道自己做得唔好,學緊了,希望呢段時間會有好轉,我同老公都要返工,所以大部份時間交左俾工人,呢個又係一個問題,所以一收工(有時早收工),公園商場到處去,游到七點先帶佢返屋企食飯,返PLAYGROUP,各樣野都試,希望有幫助啦,多謝你呀

大宅

mi 發表於 21-9-1 09:23
回覆 sylingcccc 的帖子

所以我唔想等,自費做評估,但歲半先做得,依家要等兩個月,等得黎差唔多了,你仔仔情 ...

其實15/16個月大又可以睇定啲,16個月大仲係細,太細做都唔準
訓練唔係話2/3個月就見成效,我仔都係上左1個月自費training,1個月政府training,仲未肯講嘢,下個星期返n,希望到時有幫助

首頁

尾頁

跳至