親子旅遊

跳至

首頁
12345...51

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

男爵府

開心吸收勳章

youhello507 發表於 15-8-26 12:46
有乜計冰島唔俾人捉快相?好似好多人中招

唔好超速囉......

唔好以為條路無車, 就可以放肆, 會不自覺咁開快O左

侯爵府

BabyRonXo 發表於 15-8-26 09:38
19日去到咁多地方, 好犀利呀!!!!
其實得18日.冰島想看的都看得七七八八. 英國和波羅的海三國就真是走馬看花了.

侯爵府

youhello507 發表於 15-8-26 12:46
有乜計冰島唔俾人捉快相?好似好多人中招
其實唔好當d影相牌無到就可以了, 雖然好多係流.

侯爵府

TMC3012 發表於 15-8-26 11:45
NEW ZEALAND 有諗過, 但好似冰島會好玩啲咁, 我想再去追極光呀... 好難決定, 等出年PROMO機票再算......
...
NEW ZEALAND 好正架, 好似冰島一樣, 有冰河, 有峽灣, 有火山, 有雪山, 有牛羊, 有閒歇泉, 只係瀑布無咁壯觀. 同時無極光.

侯爵府

謝謝大家支持.

男爵府

開心吸收勳章

dillon 發表於 15-8-26 13:53
其實得18日.冰島想看的都看得七七八八. 英國和波羅的海三國就真是走馬看花了.
...

冰島我仲有好多地方好想去O架....

上次雖然話留O左11日, 亦都已經環島遊, 但係, 總覺得耳猶未盡, 仲有地方未去過, 好想再去......

英國, 對於我O黎講, 去幾多次都唔會厭, 都仲有好多地方想去............

男爵府

開心吸收勳章

dillon 發表於 15-8-26 14:01
謝謝大家支持.

期待更多分享

珍珠宮

引用:Quote:youhello507 發表於 15-8-26 12:46

原帖由 dillon 於 15-08-26 發表
其實唔好當d影相牌無到就可以了, 雖然好多係流.
ic.

真係唔敢,罰得太金啦

侯爵府

省錢建議

信用卡

這次帶了銀聯、Visa和Master卡,銀聯的匯率明顯比其餘兩張好,不過收銀聯的地方不多。我用的其餘兩張卡都有海外簽賬的推廣,加上優惠和用現金差不多。

冰島用信用卡非常普及,小至去洗手間也可用卡。我在冰島沒有換當地貨幣。

sim card

在香港買當地用的sim card很貴。我在冰島航空飛機上買了張sim card,費用2000kr (約HK$120),card上有等值儲值,我用來操作GPS及電聯旅館,9天旅程後還有餘額。入境時經過免稅店也看到有sim card發售,同樣價錢儲值卻少一半。

在英國沒買sim card。在網上討論區看到有隻牌子的sim card波羅的海三國都用得到;但在塔林機場便利店卻看不到那牌子,買了另一牌子sim card,1歐羅;再買了張data card,3歐羅;但電話很快就用不到,跨境後data card也同樣失效。

旅行團

需在冰島參加旅行團者在飛機上可以留意有沒有售賣旅行團package或折扣單張。我走時坐Wow Air看到有售折扣旅行團及提供Husavik觀鯨九折劵。

在愛沙尼亞首都塔林參加了古城旅遊中心門外每天正午舉行的兩小時free tour,極度精彩!連我兩個漫不經心的兒子也很投入,值得推薦。完成後可隨意打賞。

飲食

冰島物價比較昂貴,但也有省錢方法。餐廳的午餐和晚餐通常有不同餐牌,午餐比較平宜。超市價錢不貴,可考慮自己煮早晚餐。

英國的超市及便利店都有3英鎊的meal deal,包主食(通常是三文治)、飲品、甜品或小食,非常實惠,連機場也可買到meal deal。大一些的超市及便利店有微波爐可加熱,但大多情況要凍吃。

波羅的海三國物價便宜,其中以拉脫維亞和立陶宛更經濟,盡情享受吧。

塔林free tour的導遊Heli,介紹生動有趣,加上表情豐富,我們都聽得津津有味。這個團在tripadvisor的評價很好tripadvisor的評價

侯爵府

BabyRonXo 發表於 15-8-26 14:14
冰島我仲有好多地方好想去O架....

上次雖然話留O左11日, 亦都已經環島遊, 但係, 總覺得耳猶未盡, 仲有地 ...
冰島值得再去,不過紐西蘭也有類似的景色,不妨考慮一下。

侯爵府

youhello507 發表於 15-8-26 16:31
ic.

真係唔敢,罰得太金啦
我在荷蘭都領過嘢, 俾租車公司的行政費係罰款3倍!

男爵府

期待!如不會自駕可玩Iceland 嗎?

侯爵府

cherubic 發表於 15-8-26 21:55
期待!如不會自駕可玩Iceland 嗎?
可以, join local tour, 遠一些可以坐巴士或內陸機.

珍珠宮

引用:Quote:youhello507 發表於 15-8-26 16:31 i

原帖由 dillon 於 15-08-26 發表
我在荷蘭都領過嘢, 俾租車公司的行政費係罰款3倍!
罰親都千千聲,真係聽到都怕

男爵府

減齡達人勳章

回覆:2015夏:冰島、英國、波羅的海三國之旅

意思是行政費是30歐羅仲未計罰款?咁最後罰款要俾幾多?

侯爵府

youhello507 發表於 15-8-27 15:15
罰親都千千聲,真係聽到都怕
冰島幣值低, 緊係千千聲啦.

侯爵府

anniefish 發表於 15-8-27 15:52
意思是行政費是30歐羅仲未計罰款?咁最後罰款要俾幾多?
罰款會是5000kr, 不過未寄單俾我.

侯爵府

Day 1
香港 -> 赫爾辛基

早上乘芬航飛赫爾辛基,辦登機時把行李直送冰島,一家四口帶著一個輕便的背囊加相機袋到芬蘭。飛機在當地時間3時15分到達。不巧碰著一個過百人的泰國團體同時到步,非歐盟的入境人龍很長,要近一小時才過關。

芬蘭上空拍

抵達赫爾辛基

經過芬蘭機場取行李處,設計很有環保意識。

過關後乘坐Finnair機場巴士,一人6.3歐羅,12歲以下免費。巴士開行後不用半小時就到達Scandic Park Helsinki酒店。https://www.pohjolanliikenne.fi/cs/pl/en/fcb_route_map

侯爵府

在酒店安頓好後,我便帶家人出外參觀,先去西貝流士紀念碑,紀念碑是為紀念芬蘭著名作曲家西貝流士 (Jean Sibelius, 1865-1957) 於1967年建立的。

首頁
12345...51

尾頁

跳至