親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

chun媽 發表於 24-5-14 07:36
多謝各位旅遊達人的建議

BTW, 阿姆斯特丹大學示威升級,示威浪潮席捲多國大學,你哋覺得會否影響?:think ...

如果示威只是局限於校園, 沒有蔓延至街頭, 對旅遊人仕的影響會是輕微. 而且妳還有一段時間才去, 可能到時事件已經過去了. 另外妳也可以問問妳住荷蘭的親友再作決定.

大宅

CathyLss 發表於 24-5-13 22:12
國內航空我未搭過,不過我會盡量唔揀轉兩次機,驚延誤趕唔切,尤其聽說內地成日空管。你個日子HKG-ZRH, AMS ...

最後膽粗粗改咗行程,買了去蘇黎世的機票,回程在阿姆斯特丹返香港,機票價錢好吸引,坐CX都係8400左右,在永X book機票。不過睇過瑞士的酒店,旺季的關係,真係好貴,請問,有冇行程介紹?有冇平價酒店介紹?

今日放假,馬上刨瑞士行程及酒店。

大宅

chun媽 發表於 24-5-15 08:04
最後膽粗粗改咗行程,買了去蘇黎世的機票,回程在阿姆斯特丹返香港,機票價錢好吸引,坐CX都係8400左右, ...

我會比較鍾意山區,我諗第一次去可以去最熱門既例如Zermatt、少女峰地區(Grindelwald、Wengen等),較貴但係風景真係好靚,同埋我自己好鍾意Aletsch Arena個邊上去Aletsch Glacier個景,呢幾個地方夠玩一個禮拜以上了。

如果鍾意城市Lucerne應該都多人推薦,周邊都多景點的。我自己就一般般城市,淨係day trip/路過咁去過下少量,Lucerne、Bern、St Gallen都算靚既,Zurich我就覺得無咩睇。

瑞士係貴少少,不過我感覺疫情後歐洲酒店都普遍貴左。因為太多可能性,我諗你可以filter booking site既結果,睇睇下啱你budget既酒店有咩選擇。

別墅

49歐月票只限有德國銀行戶口人士使用

大宅

CathyLss 發表於 24-5-15 08:43
我會比較鍾意山區,我諗第一次去可以去最熱門既例如Zermatt、少女峰地區(Grindelwald、Wengen等),較貴但 ...

好的,謝謝

大宅

Sylvan 發表於 24-5-16 04:32
49歐月票只限有德國銀行戶口人士使用

可以不經DB買, youtube有教人怎樣用外國DEBIT CARD買到49EURO票.

Sylvan    發表於 24-5-16 15:54

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊