想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

flyB 發表於 24-5-12 08:54
Hello cutecutetown

雖然你嘅專業係Lab,但係都想請教下以你經驗會唔會解答到我嘅問題,唔該晒你先

Dear flyB,
好少咁遲先開針喎⋯⋯
300iu唔算多,你36歲左右?醫生開300iu, 除咗基於年紀外,亦有參考你的day3 FSH 又或AMH的。
打針當然有影響啦,流少少啡冇大礙。才打咗3日針又點會肚脹呀,通常卵泡要大到咁上下、並且有一定數目,先會有少少肚脹或肚谷嘅感覺。

複式洋房

回覆 cutecutetown 的帖子

Dear cutecutetown,

我係瑪麗公家症...4月報經期約5月開針期
因為4月果次period 31日, 5月
早左26日就到
所以第一日返瑪麗已經係D5 (但係姑娘一早講左D5先覆診都OK...)

D5果日有抽血不過唔知係驗咩
始終係公立醫院, 唔似私家咁咩都講得詳細D...
但係D5下畫blood test出左ok所以D6返去開針

我今年34歲, 係輸卵管問題所以要做ivf
唔知自己的
FSH/AMH指數呢...下次覆診我試下問下先...
第一次ivf咩都唔識所以緊張d

多謝你花時間答我地問題
希望我今次打針抽卵順利啦

複式洋房

cutecutetown 發表於 24-5-13 11:04
Dear babycome2022,
最好當然都係唔需要藥物幫助啦,真係試吓飲多啲水先。工作忙就放定樽水响工作桌上,如 ...

收到!! 我會盡力飲!!

cutecutetown    發表於 24-5-14 03:32

男爵府

flyB 發表於 24-5-13 14:33

Dear flyB,
其實私家都唔一定詳細㗎,你見呢度咁多人問嘢都知!
唔緊要,無需太緊張,反正都開針了,跟著指示準時打針就好。不過由你開始打針嘅第一日、到可以打破卵針,中間都要打10來日Menopur,你下次覆診應該只係照吓超聲波,或許會抽血,睇進度,未必咁快決定倒幾時抽卵的,所以呢一兩星期放輕鬆點、對自己好一點,因為打咗賀爾蒙,心情難免會有起伏。
祝你一切順利

大宅

yuenting90 發表於 24-4-30 21:03
你好樓主
我2022年10月開刀生左我而家既仔仔 佢系經ivf 我幫助我成功生到。 因為當時仲有1個day 6的雪胎 我 ...

你好樓主
唔好意思 我記錯咗 原來我係得返一個day 3 8cells的雪胎 如果要放胎嘅話 請問佢哋會直接植入? 定係會將佢養囊?

男爵府

yuenting90 發表於 24-5-14 14:43
你好樓主
唔好意思 我記錯咗 原來我係得返一個day 3 8cells的雪胎 如果要放胎嘅話 請問佢哋會直接植入? ...

Dear yuenting90,
會當天溶,當天放。Day3 同囊胚其實都係同樣做法,只需要醫生安排日子讓子宮內膜跟植入的胚胎同步便可。

複式洋房

Dear cutecutetown

所以好彩有你熱心解答大家問題

我都有俾自己盡量放鬆,好彩份工唔大壓力,屋企亦都好supportive,只係因為自己都怕打針,好怕對針藥反應唔好要打多好多日針,或者提早排卵(因為我月經週期時短時長)呢個禮拜嘅打針就功虧一簣T.T

今日開針第6日加咗針orgalutran,打埋聽日星期五就覆診, 希望承你貴言一切順利

大宅

cutecutetown 發表於 24-5-15 02:51
會當天溶,當天放。Day3 同囊胚其實都係同樣做法,只需要醫生安排日子讓子宮內膜跟植入 ...

感謝你的回覆(emoji)(emoji)(emoji) 如果只係一粒day 3 成功機會大嗎?

民房

Dear,

My wife is taking daily Zoloft 100mg & 5-10mg Zolpidem (Stilnox), and we would like to start the ivf journey in HK and having baby in states, do you know if it is allowed and what might be the side effects if we don’t stop the meditation?
Thank you very much.

男爵府

flyB 發表於 24-5-15 08:34

Dear cutecutetown

Dear flyB,
自己原有嘅周期長短跟IVF打針反應冇關係。由於外用針藥把身體自然周期時遇見嘅賀爾蒙提高了很多,所以要打破卵針時才會排卵/抽卵;ivf療程中段就會加埋orgalutran/ganirelix/cetrotide呢類藥物去避免意外排卵,所以期間會自己意外排卵嘅機會很微,不要白擔心。

男爵府

yuenting90 發表於 24-5-15 12:39
感謝你的回覆(emoji)(emoji)(emoji) 如果只係一粒day 3 成功機會大嗎?

有機會嘅胚胎我哋先會雪。成功率其實只係一個統計,亦只從外表grading去計算;基本上,grading好啲,機會率就高啲。

男爵府

GuangwenWu_FB 發表於 24-5-15 13:30
Dear,

My wife is taking daily Zoloft 100mg & 5-10mg Zolpidem (Stilnox), and we would like to start ...

Hello GuangwenWu_FB,
There is no regulation forbidding a pregnant woman from traveling. It’s up to the Customs and/or Immigration Department for entry approval if applicable.
Another question is, if you have frozen embryos from an IVF cycle in HK, can you ship your embryos to the United States? Yes, if your embryos fulfill the import requirement of the particular state or the country you want to ship to. You will need the coordination between your clinics in HK and the US.
For the medication mentioned, it’s the best to talk to your IVF doctor and also the doctor prescribing them. It’s a medical decision and not yours to make.

大宅

cutecutetown 發表於 24-5-16 05:40
有機會嘅胚胎我哋先會雪。成功率其實只係一個統計,亦只從外表grading去計算;基本上,g ...

明白 感謝晒你呀(emoji) 多謝你每次都解答到我(emoji)

cutecutetown    發表於 24-5-17 04:22

複式洋房

啱啱覆完診又update下先
照咗超聲波
左邊1粒19cm,1粒16.xcm,1粒細
右邊1粒9cm,1粒細
34歲黎講我嘅成績真係好差

不過依度嘅姊妹講過有卵未為輸同重質不重量
我有少少失望但都仲叫有希望嘅

今日打多1針menopur 300, orgalutran 0.25
聽朝早1針orgalutran,夜晚就打ovidrel
星期一再超聲波照到啲卵泡仲喺度就即日做取卵

再一次多謝你耐心解答我哋嘅問題

男爵府

flyB 發表於 24-5-17 08:56

啱啱覆完診又update下先

Dear flyB,
可能比同齡嘅成績差少少,但始終你比一般人遲咗開始打Menopur,點都有啲影響。
其實你仍算年輕,真係有卵未為輸㗎,如果抽卵後受精兼有靚胚胎放,一個就夠了

複式洋房

我都有諗過遲開針可能都有影響所以我個心態都係如果今次衰咗就當練習
休息一兩個月再嚟過
反正已經克服咗自己打針呢一關
由第一日爆喊住咁打到依家施施然咁打
今晚就打破卵針,希望星期一取卵有好消息啦

Thank you ^.^

複式洋房

回覆樓主:

我第二次放D5胎失敗了:(
D9的HCG只有2。
上次放D5鮮胎 D9既HCG有43,但之後就流血,再抽HCG已經得返5。

今次行人工週期,放胎D7開始有粉紅同啡色既分泌,唔算好多用護墊都ok.
其實我呢個情況係著床血定黃體不足呢?D9抽嗰個黃體素係46.1nmol/L。

因為我喺香港公立醫院做,應該黎緊都係叫我繼續放。其實我應該有咩檢查可以做呢?
我本身有SLE同埋抗磷脂抗體+ve。
已經食緊HCQ,prednisolone,aspirin。

謝謝

男爵府

flyB 發表於 24-5-18 13:24

我都有諗過遲開針可能都有影響所以我個心態都係如果今次衰咗就當練習

Dear flyB,
你嘅心態好正面,令我好感動!我都好明白日日打針已經唔容易,仲要自己打,真係可憐天下父母心。希望你有好消息,為你加油!

男爵府

babycome2022 發表於 24-5-20 19:08

我第二次放D5胎失敗了:(

Dear babycome2022,
放day5胚胎,著床期大概在放胎後的兩三天,所以你的不是著床血(如果有的話),而你D9黃體亦有46.1,所以亦不是黃體不足。至於你提到嘅免疫問題,食緊嗰啲藥係有效嘅。
子宮內膜厚度如何?放胎時知否有困難(例如醫生要用很多時間把外管放好才可以放胚胎)?不過一般來說都係胚胎問題居多,在不知染色體數目有沒有異常、單憑grading估計胚胎是正常的話,不著床其實常有、亦是不成功嘅主要原因。
至於檢查,醫生應該有建議的,例如宮腔鏡看看子宮腔和結構,但這些檢查最好經你嘅主診安排。

複式洋房

尋日取卵最後抽倒5粒依家等緊醫院打返嚟講受精情況
如果少過3粒公立醫院會建議試D2鮮胎
多過嘅話就可以繼續培養到day 5
依樣我都十五十六

姑娘話如果內膜厚度/驗血結果顯示適合放鮮胎
我最快可以星期三覆診就放d2
上網有d research話cycle第18-19日最適合放胎
我星期三就係第18日
(但係打咗排卵針個cycle仲係唔係咁計?)
反而過多幾日放d5就會miss咗個window

定係你會建議不論d2定d5都雪咗先算?

話時話抽卵都幾痛,公立醫院冇麻醉
有幾下痛到想一腳伸落個醫生度:" />
諗返起第一日自己打針喺度爆喊都唔知喊乜
抽卵就真係忍唔住流眼淚:’(

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊