興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

當家推介咗幾個二手網站,好讓我將吾兒未着過嘅衣履放售,係我首次接觸二手市場。

基於個人問題,我好抗拒用二手嘢,覺得前一手唔知咩人,佢掂過嘅嘢唔知乾唔乾淨,所以寧願買全新,都唔會貪平買二手,假如買唔到就算。

當家同我嘅諗法正好相反,只要價錢平又用得着,佢唔介意用舊嘢,所以成日流連二手網,因而第一時間就可以噏出幾個網站畀我參考。

入到去瀏覽,琳琅滿目各式其色樣樣齊,除咗衣食住行,連平時較罕見嘅物件都有,實在令我大開眼界。

有啲物主好大方,會無條件送贈。 有啲所放嘅物件,從相片睇已經殘舊不堪,卻依然需要收取費用。 我心諗,咁嘅貨色有人肯要仲唔嗱嗱聲脫手,難得有人幫你接收"垃圾",竟然要收錢,搵鬼要咩。

曾經睇過一個帖,物主有一件大型舊衣櫃急需清走,價錢五百大元,叫有興趣人士上門自拆自搬。 有人留言 :你貼五百都未必有人肯搬,而家仲要人哋畀錢你?不如你直接搵收買佬算啦。

其實都係喎,咁大件貨,肯定要搵人幫手,就算有人夠老友唔收錢,請人飲茶食飯點都走唔甩,再要畀埋舊衣櫃費,不如買新嘅冇咁嬲,話晒全新又包送貨,駛鬼買你件二手殘貨咩。 況且喺一拆一裝間都唔知會唔會出紕漏,萬一最終都係用唔到,到時真係賠了夫人又折兵了。

至於吾兒嗰啲,好多都低於半價放售,有人問亦有人議價,不過有啲人好離譜,一砍就一半。 喂,全新之餘已經半價喇喎,仲要砍一半,實在太狠嘞,一啲誠意都冇,所以我都費事理佢,由得擺喺度等有緣人。

春有百花秋有月, 夏有涼風冬有雪, 若無煩事掛心頭, 便是人間好時節.

大宅

以前仲返工時,睇醫生有津貼,所以當其時每逢患上較嚴重傷風感冒,就會去私家診所睇醫生。

老人家話醫生係夾人,對我嚟講非常正確,有啲睇咗幾次,又食藥又打針卻完全無料到,病況並冇任何改善,但有啲醫生睇咗一兩次就藥到病除,好神奇。

基於以上原因,所以我會周圍試醫生,今次呢間唔掂,下次就搵另一間。加上間中有朋友推介,久而久之,幾乎走勻港九新界去睇中西醫生,覆診咭亦積累咗一大疊。

後來覺得實在太疲累,本身已經病到死死吓,仲要山長水遠舟車勞頓去睇醫生,就算與醫生相夾都係咁話。 所以後來唔去咁遠嘞,求其喺屋企附近搵啲稍為冇咁王六嘅嚟睇就算,反正我多數自行服成藥就了事,只係間中想在家休息一下先至局住睇醫生攞假紙,無謂再計較佢有冇料到。

而家冇做嘢更加唔會幫襯,一來冇得報銷,二來一感到似病病哋,即刻啪粒藥大覺瞓,瞓醒差唔多好得八八九九,藥都唔駛再食。

可是呢,小病就話可以遠離醫生啫,當有不知名病況就點都走唔甩。

好似之前講過五十肩,由於實在太困擾,加上當家吾兒極力勸說叫我去徵詢醫生意見,唔好喺度估估吓,所以我就聽聽話話就範。

為咗慳錢,我當然唔會睇私家啦,因為要自掏包嘛,梗係去排政府門診啦。(以前曾經睇過兩三次,但係政府醫生好均真,就算你要求寫假紙,佢會因應處方嘅藥物係咪屬於會令人眼瞓先至寫,有時佢只係寫你去睇佢嗰半日假,即係上晝睇完醫生下晝要返工。 大佬呀,傷風感冒本身已經會攰會眼瞓㗎啦,關咩啲藥事呀?我覺得佢哋一啲都唔人道,加上輪診時間又耐,更加唔駛貪平,所以後來冇再睇。)

已經好多年冇踏足政府診所,建築物依舊,但內裡佈局唔同晒,程序亦有分別,搞到我成日企喺度兩頭望,唔知何去何從,多次要職員指點迷津。

終於去到最後步驟。。。。攞藥,當時冇職員讓我查詢,我就一碌葛唔知點做,幸得一位大嬸發現我迷惘表情,於是教我點做,才讓我解窘。

整個過程,我發現一個現象,就係診所職員(尤其是較低層)嘅態度都唔多好,木口木面不在話下,恁地已經唔該前唔該後,對方依然黑口黑面,好似全世界欠咗佢。

我有時想問 :既然咁唔鍾意招呼病人,何不轉過另一部門或索性唔做呢?既然種種原因令你非留在此不可,咁就好好待下去,唔好將怒火怨氣發洩喺病人身上。 人家病已經辛苦,仲要睇你面色,豈不苦上加苦?

春有百花秋有月, 夏有涼風冬有雪, 若無煩事掛心頭, 便是人間好時節.

大宅

終於都等到嘞。。。。。

講緊嘅係第二期消費券,終於等到發放日。

之前當家仲擔心用唔晒,結果居然唔夠使,始料不及。

最初我都係咁諗,所以當收到第一期之後,就拚命食嘢買嘢,消費進度令人滿意。

正在沾沾自喜我哋嘅如意算盤打得幾響之際,冷不及防被吾兒破壞計劃。

佢失驚無神要買兩款電子產品,問佢可否等發放第二期至買。 佢話唔得,因為正值做緊特價,亦希望趁有興緻買入及時行樂,若然要等一段日子才能擁有,怕到時會失去玩樂意欲。(咁容易就失去意欲,實在懷疑佢有幾熱愛嗰樣產品,如果可拖延一下,話唔定到時慳返唔駛買。)

基於尊重佢嘅要求,雖則我與當家不甚情願,無奈地都要償佢心願,買就買啦。

唉,早知佢有嘢買,當初就慳啲使,唔做大豪客啦。

見餘額只剩下雙位數,好多嘢都唔夠錢買,唯有忍吓手,留待第二期至買。

因為心理上覺得,既然有資助,梗係用咗先啦,唔急需嘅咪等吓囉,好過自掏腰包嘛。

就係買嘢要諗過度過,搞到生活好似好拮据咁,日日喺度數日子 :

仲有3個禮拜。。。。

仲有17日。。。。

仲有11日。。。。

仲有3日。。。。

好嘢! 聽日就有錢使嘞。。。。

其實咁樣都好嘅,起碼喺等待嘅日子裡,唔駛買咁多嘢。 尤其是食物,可以乘機讓囤積嘅存貨清減一些,令雪櫃空間充裕,係近年難得嘅奇景。

今次幾大都慢慢使,以防吾兒又唔知會挑起邊條筋買乜東東,費事萬一又使突嘅話,要再嘗多次節衣縮食嘅日子。

大宅

打風在即,尋日中午去咗一轉街市,氣氛與平時差唔多,我就求其買少少嘢,諗住夜啲再出動去掃平貨。(我唔記得計條數,仲有一群上班族放工後會紛紛聞風掃貨。)

途經超市,想入去睇吓有乜特價貨。 嘩,見到收銀處大排長龍,我草草行咗一圈,心諗若然搵到特價品,都唔知買唔買好,冇理由為咗少少嘢排大隊㗎嘛,好彩冇發現任何吸引嘅嘢,可以走人。

通常我會喺飯後至出發,因為愈接近收檔啲嘢就愈平。 不過見當家未收工,暫時又冇乜細藝,於是就調轉時間,去完街市至開飯。

由於喺中午嗰轉已經買咗啲生果與肉類,再行一轉皆因賣剩菜較便宜,(總覺得每逢打風肉類蔬菜生果必定唔少得,點都要放啲喺雪櫃看門口。)所以就帶咗兩個膠袋準備掃菜。

其實屋企仲有啲存貨,不過打完風應該會貴亦可能唔靚,所以備定啲,唔駛咁急再要買。

未到街市前,零星見到啲人攞住裝咗菜嘅膠袋,我就大安旨意應該仲有菜賣,否則都唔會人人手提一袋啦。(嗰刻冇諗到,佢哋嘅菜,可能已經係水尾,又或者係貴價貨。)

點知去到現場,平時總會喺度叫囂大特賣嘅檔口全都靜英英,只得幾兜蕃茄薯仔孤伶伶待沽,其餘乜都冇,店主亦準備收檔。

估唔到咁好生意,只好繼續去平時光顧嘅舖頭,我唔信間間都賣晒。

哈,真係唔到你唔信,竟然全部賣清,幾乎見唔到所有綠色葉嘅蔬菜。 而仍然仲有貨嗰啲,多數都賣得好貴,我寧願唔食亦唔會幫襯,更何況我仲有存貨,唔係非買不可。

雖則賣得貴,不過依然其門如市,店員做到踢晒腳。 我諗係啲人趕到街市撲貨,平嘅冇,貴嘅都照殺,因為我聽到其中有人講 :呢個風好勁呀!

失落於綠葉菜,好在都執咗啲瓜類,咁就可以菜與瓜隔住食,唔駛獨沽一味只吃菜。

大宅

上次去睇五十肩,原以為醫生配嘅消炎止痛藥會見效,點知除咗第一二日稍為覺得冇咁痛之外,跟住就好似冇事發生過咁,即係所謂止痛消炎,已經止唔到痛,亦消唔到炎,因為如果消到炎,應該就唔會痛。

本來,我諗住捱多幾個月,等到期去做物理治療時再覆診,但最終都係等唔到咁耐,去睇多一次醫生,話唔定佢會因應我嘅病況冇改善而安排我特快做治療。

今次嘅醫生同上次唔同,我如常講自己嘅情況畀佢聽,並問佢有冇啲加強消炎止痛藥,因為上次嗰啲冇料到。

醫生耐心聽完我講後,跟住輕描淡寫話 :一般肩周炎都要好長時間至會痊癒,基本上食藥嘅作用唔係咁大,um........ 你排咗物理治療,個期係有啲長,所以要靠你自己平日做一啲伸展拉筋運動,等發炎而黏連嘅位置慢慢復元。。。。。

吓!? 自己做伸展拉筋動作? 上次我問醫生如果自己做吓伸展拉筋動作好唔好,佢話唔好,留畀物理治療師幫我。 如果當時佢話好,咁呢段日子以來我不斷做,話唔定已經好得五五六六。

為免搞錯,我再三問醫生,拉筋動作好痛㗎喎,怕唔怕會令傷處傷上加傷而更加難康復,佢話只要跟住指引做就唔怕,講完即時印咗一張有關針對肩周肩嘅一啲動作說明圖片,叫我跟住做,仲強調物理治療都係類似動作。

臨離開診療室前,醫生問我,駛唔駛再開消炎止痛藥畀我? 我問佢 :係唔係食咗都冇乜作用?佢話係,純粹止得一陣痛而已。

食藥嘅目的係為咗快快痊癒,如果只係止得嗰一陣咳,咁我寧願順其自然,費事食咁多無謂藥,畢竟藥帶三分毒,若然唔可以藥到病除,不如唔好食。

唉,點解第一次唔係遇到呢位醫生呢?害我白白浪費咗成個月時間唔敢郁,難怪肩痛程度唔單只冇好到,反而嚴重咗,原來就係因為冇運動所致。

大宅

上次先至講到,第一期嘅消費券冇乜點用就被吾兒一次過清袋,仲期望第二期唔好又嚟,點知言猶在耳,佢一個唔該又話要買其他嘢,話咁快又用埋。

當家當初計劃用佢嗰份專嚟食盡各酒店自助餐,原以為第一期冇行,第二期點都有啲渣拿啩。 哈,估唔到一毫子都未使過,五千蚊已悉數用罄。

所以話計劃永遠追唔上突發,如意算盤根本好難打得響。 好在喺吾兒未曾醒覺要買呢買路嘅時候,已經食咗一餐對我嚟講算係極盡豪華頂級貴嘅自助餐,都叫開咗眼界何謂高級食肆 。 (但恕我唔識貨,雖然屬五星級數,我卻覺得不外如是,或者係自己眼濶肚窄,唔係食得多,所以好多美食都未能一嚐滋味,致使主觀地認為平平無奇。)

另一樣因為有消費券先至會買嘅就係榴槤,以前每到榴槤當造期,偶然會間中買嚟大快朵頤。 可惜近幾年唔知點解價錢飆得奇高,一個動輒過百。 若然係揀榴槤高手,次次百發百中都會狠狠地買一個半個解饞,奈何每次都係靠撞手神,手氣好時就吃到嘴舔舔意猶未盡,手氣差時直頭呢頭開嗰頭扔得,想免為其難都冇辦法,實在難食到啃唔落。平嘅時候都會冒險博吓手氣順唔順,後來咁貴就博唔過,所以已經好多年冇食過。(唔好指望攤販,佢哋多數持有免責金牌,榴槤刀劈下當刻,無論得唔得你都要磅水。)

而家難得有資助,梗係乘機重溫一下久違了嘅榴槤飄香啦,並已陸續食過幾次了,幸好質素還可以,係最近一個過於生,但味道尚算香甜。

有時同朋友傾開點用消費券,佢哋大多滿口牢騷,話消費券冇用,食個早餐搭程車,唔駛一個月已經使晒,到喉唔到肺,買唔到啲乜,唔畀好過畀。。。。。。

每次聽佢哋吐完相類似嘅苦水,我總係忍唔住回贈 :有冇呢五千蚊,你一樣要食飯搭車,而且全部都係要自掏腰包。 雖然五千蚊唔係多,至少可以幫補一下你嘅使費吖。 做人要識得感恩,人心不足蛇吞象呀。

大宅

晨咁早起身洗衫,然後全神貫注晾衫出窗外,以防偶一不慎跌衫落街。

忽然眼影有個黑色物體跌下,跟住聽到一下着地時所發出嘅響聲。

當下第一個直覺係,我已經抓得啲衫好緊,冇理由係衫喎,衣夾又唔係黑色,唔通係上面跌嘢落嚟?

都未諗到係乜,突然醒覺點解隻手好似輕咗咁嘅?

死火! 隻錶呢?

伸個頭出窗外向下望,極目處,隱若見到疑似我隻錶嘅物體孤伶伶躺於二樓平台上。。。。。

冇嘞冇嘞,咁高跌落去唔解體就奇,更何況仲聽到鏗鏘着地聲,睇怕同隻錶緣盡於此。

老實講,我唔係太緊張,心諗又唔係貴,唔跌都跌咗咯,大不了咪買過囉,再唔係就摷返舊錶出嚟戴。

所以當家起身時,我只係輕描淡寫同佢講跌咗隻錶落街,佢仲以為我講笑,表情凝重問我係咪講真。

當佢知道係事實之後,唔只同我一樣伸個頭出窗向下望,而且仲攞部手機影相。 由於太高,所以就算放大後都係鬆郁矇,只見到手錶物體,睇唔到有否破碎。

二樓平台有住戶,由於時間尚早,驚樓下住戶未起身,所以當家多次探頭望,睇吓有冇人走動,一見到有人,即刻去按門鐘。

佢出門前,我隨口噏咗句 : 對方唔會話冇啩!

未幾,當家返嚟,語氣激動話 :頂! 佢真係話冇喎。。。。。 (一路講一路入咗廁所)

我 :吓! 唔係係嘛?真係話冇? 你可以畀張相佢睇架。。。。(一路講一路追隨佢去到廁所門口)

佢 : 睇都冇用啦,佢唔認你都冇計架。 (一路講一路開住水喉洗手)

我 : 咁又係。。。。即係隻錶應該冇事,否則佢唔會拾遺不報,正常爛咗都唔會要啦。(依然企喺佢後面講)

奇怪佢洗乜鬼呢,洗咁耐都未洗完,平時唔見佢咁出力洗手㗎喎。

忍唔住上前望個究竟,居然洗緊我隻錶。

世上點解有人會咁乞人憎㗎呢? 明明執咗卻扮晒嘢,乜整蠱人好好玩咩? 無聊!!

當家話明明居高臨下見到有人執起隻錶,若果對方真係死口唔認就會報警,不過急住出門唔記得帶電話在身。

我 : 咁你咪問佢借電話報警拉佢囉。。。。

當家仔細清洗完手錶後,經過嚴格重複檢查無數遍,發現竟然絲毫無損,大家不禁嘖嘖稱奇,咁高跌落去完全冇崩冇裂,簡直係奇蹟。

之前對呢隻錶唔太熱情,總認為可有可無,經此一役後,感覺好似同佢親近咗,亦對佢器重咗,可能要經過失而復得,才懂得珍惜。

大宅

有時為咗令自己唔好成日坐喺屋企,亦想多啲運動量,明明區內可以買到嘅嘢,都會特登走去其他區,徒步當車,咁就唔怕坐肥自己。

呢日當家一時興起,話陪我跨區買嘢,既可幫我攞嘢,又可乘機同我拍拖更。

見佢誠意拳拳,原本享受獨行俠自由自在嘅我,就免為其難畀佢陪啦。

跟得我,當然係行我慣常嘅路線啦,最初當家都由得我帶領,但係行行吓佢見勢色唔對,就一邊行一邊碎碎唸。。。。。。

點會行呢度㗎? 咁咪兜咗個大圈?

唔係應該行嗰邊咩?呢度邊度啱呀?

唔係呀嘛? 要兜咁大個圈?

喂! 你睇吓地圖,唔係咁行㗎喎,你到底行過未㗎?。。。。。。

沿途係咁質疑我,真係好想一腳伸佢出馬路。

你好煩呀,不如你返去啦,我自己行得㗎嘞。

見我發脾氣,佢先至肯收聲,乖乖尾隨。

當家講嗰條所謂捷徑我都行過幾次,但我嫌過馬路唔方便,即係我行到街口時,要再行去九點鐘方向才可橫過馬路,跟住又要行回三點鐘方向先至可以繼續行,太轉折了。

我唔排除而家行嘅呢條路可能真係兜緊大圈,但係我覺得行得幾舒服,大型汽車唔太多,冇咁多廢氣,而且紅綠燈位少,可以行得順頭順路,唔駛成日停喺度等過馬路。

回程時,當家仍然唔甘心,仲係覺得佢嗰條路近啲,於是提議同我分道揚鑣,我繼續行我嗰條路,佢就行佢認為近啲嗰條路,跟住約喺一個地點會合,睇吓邊個先到達。

我 : 好呀!不過你唔好偷偷搭的士呀吓!
佢 : 哈,我梗唔會啦,你唔好跑就真呀。
我 : 好,咁到咗就通知對方,影相為證。
佢 : 駛唔駛咁麻煩呀?
我 : 梗係要啦,費事你出茅招,明明人未到,就話自己一早到咗只係去咗廁所所以咁遲至出現。
佢 : 好呀,即管睇吓你係咪真係咁快到。
我 : 哈,話唔埋㗎,可能我通知你到咗,係已經到咗屋企。

準備各行各路時,我要橫過馬路,佢只需直行,我唔肯放佢走住,要佢等我過埋馬路至開始計時,否則唔公平嘛。

我唔知佢用咩步速,我就肯定係快速,所以當佢傳來相片佢已去到某個中途點時,我喺幾分鐘之前已經經過了,所以嚴格嚟講,應該係我快啲。

佢 : 我都不知行得幾舒服,沿途鳥語花香。
我 : 我都行得好爽,沿途有小橋流水。
佢 : 哈,你作得就作啦!
我 : 哈,大家咁話啦。

其實誰勝誰負只係得啖笑啫,下次若然係我自己行,仍舊會行行開嘅路,如果同佢一齊,咪順吓佢意,同佢行佢話近嗰條路囉。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

兩個拍拖去購物.幾有情趣.

大宅

回覆 sukkiu 的帖子

都係嘅,路途上有人畀我潤吓窒吓鬧吓,的確幾有情趣嘅,唔駛一個人行咁悶。

大宅

第二次肩周炎去醫生處覆診,聽從醫生講忍痛做咗一啲拉筋運動之後,不知不覺間竟然漸漸康復,實在始料不及。

因為嗰種摸唔到觸唔到痛處嘅感受,原以為會一直伴隨,估唔到有回復正常嘅一天,真係感恩。

諗起當初發作時,瞓着會痛醒,扣唔到胸圍梳唔到頭髮舉唔到高伸唔到後,動作僵硬,猶如一個機械人,我已經打定輸數,將與肩周炎同在; 亦有心理準備,以後嘅行動都會變得遲緩,所以都唔再太上心,只係趁睇戲時,反正雙手無所事事,就間中拉吓筋伸展吓動作,可能日子有功而有所改善。

喺我最嚴重嘅時候排期做物理治療,既然好的七七八八,本來唔想去,不過吾兒話聽吓治療師有咩建議,亦可問吓日常要注意啲咩,避免以後又發作。

都好,反正我都好奇想瞭解一下何謂物理治療,又想再攞上次醫生處方嘅藥膏繼續搽,於是就如期前往。

去到現場見到,零星病患各佔一角,有啲做緊拉筋,有啲敷緊熱包,有啲被醫生按摩緊。。。。。

吓!? 就係咁咋? 等我仲以為可以見識到啲高科技儀器,原來只係普通健身室可能都會有嘅設施。

喺等候期間,我留意每個病患所做嘅動作並默默記下,返到屋企就照辦煮碗,對復健應該都有幫助。

終於見到醫生,講完一輪之後,佢就叫我瞓上牀幫我按摩,我話唔駛嘞醫生,你只需教我平時要做啲咩動作就可以。

醫生當下都打咗個突,可能從未試過被拒絕啩,咁難得至排到有專業人士幫你按摩喎,居然話唔駛? 太不識抬舉了!

唔係我不識抬舉,而係我諗住都唔會再覆診,就算醫生按得幾舒服仔細都冇意思,因為唔會有下次,咁不如連今次都慳返,既省回醫生時間,亦令下一位候診者唔駛等咁耐。

醫生依我所求,教我做咗幾組動作,我問完要問嘅問題之後,跟住要求醫生開藥膏畀我,點知佢話開唔到。

吓!? 乜治療師唔可以處方藥㗎咩? 我仲以為關乎佢處理嘅個案都可以開有關嘅藥物添。

大宅

最近娛樂圈忽然咁熱鬧,醜聞爆不斷,一個二個都係偶像級人士,令粉絲們心碎連連。

先講校長,以前睇報導,話佢好識做人,又識為人着想,例如見朋友和衣瞓着咗,唯恐着涼會幫佢蓋上衣物;又非常珍惜食物,每逢有飯局,總係清晒檯上食物,以免浪費。。。。

好多好多年前,喺機場禁區內見過佢真人,當時仲有好多球隊成員一齊搭飛機,個個都三五成群喺度傾偈,唯獨是校長排眾而出,一支公企喺不遠處,雙手插褲袋交叉腳倚在樑柱邊,貎似鬱鬱寡歡。。。。。

我第一個感覺就係 :駛唔駛呀?都已經咁紅啦,仲要喺度扮嘢引人注意? 唔係成日埋怨冇晒私人空間咩,既然咁難得冇鎂光燈追住,點解唔放下身段埋堆吹吓水,又冇記者,擺呢啲甫士畀阿水睇咩?

我姑且駐足睇吓有冇人會上前攞簽名或要求合照,結果企到我腳軟,烏蠅都冇一隻飛過去,我都冇佢咁好氣,散場走人。

嗰次之後,我就覺得佢應該係一個好鍾意被人注意嘅偶像。 啱晒囉,今次傳聞與粉絲同床,無論是否屬實,起碼都引起全城注意,風頭一時無兩,應晒佢所求。

至於阿力先生,除咗覺得佢靚仔又好似幾乖仔之外,其他冇乜印象。

經過連日來一對怨偶各執一詞大控訴,雖然唔知人哋兩公婆嘅事,但係作為女性,我選擇相信女方。

有人話女方係因為貪錢所以爆大鑊,我唔同意,如果係貪錢,唔會咁多年一啲揸拿都冇,仍然為佢孕育下一代。 要知道生與育都好累人,幾年間連生數個,可以想像完全冇私人時間,如果唔係好愛對方,根本冇可能付出咁多。

靚仔從來冇本心又一例證,自恃有樣有身家,大把美女投懷送抱,屋企嗰位只用作生育工具,一旦傳宗接代嘅任務完成,就可以回復單身名正言順繼續多姿多采(性)生活。

可憐結髮妻白白浪費多年青春,默默守候卻只換來母親身份,其他一切欠奉。

唉,唔知係上世代嘅人重感情吖,定係後世代嘅人冇責任心呢,舊時人就算三妻四妾,都唔會棄糟糠,亦會全部包養,大家有飯吃飯有粥吃粥。 反觀而家嗰啲,就算身家雄厚,對身邊人卻吝嗇計較,而家好嘞,財散人安樂。

阿力先生事件,令好多人大跌眼鏡,原來狀似斯文乖仔臉孔背後,藏住一顆無情無義淫賤之心,希望經此一役,翻身無期,從此絕跡娛圈。

大宅

冇幾耐之前先至掛新月曆,眨吓眼又要卸舊換新,時間過得真係好快。

每當更新年份之時,心中不無感慨,唉,又離踏入棺材嘅某一天近了。

還在職嘅時候,總覺得日子難過,尤其是當職場上遇到不如意嘅事,又或者忙到昏天暗地嘅時候,成日都想黑暗日子快啲過,好迎來黎明朝暉,可是卻渡秒如時渡日如年。

自從冇做嘢,本應無所事事下,更加難打發時間。 但對於我嚟講,光照時間好似唔係好長,話咁快就天黑。 回顧整日內,行行企企乜都冇做過,實在虚渡光陰浪費人生。

成日聽人講,要喺有生之年做多啲有意義嘅事,真好! 有目標才有動力,或者因為我冇目標,所以一直覺得自己頹。

不過話分兩頭,某程度上,我幾享受頹生活。

首先要冇大志,其次要冇夢想,跟住要冇要求。。。。。要有幾廢嘅人,先至會享受頹生活吖?哈,我都算係表表者,正常人根本唔容易亦唔會咁做。

在我嚟講,何謂有意義嘅事? 如果吃喝拉撒睇戲煲劇買餸煮飯都算的話,咁我日日已經過得好有意義了。

至於世界大事、天災人禍、病毒肆虐、社會紛爭。。。。雖然關心卻無所作為無能為力,只能祈求上蒼祝願世界和平國泰民安。

千帆過盡,餘下日子,笑看人生。

大宅

早排睇網上視頻,見到一位主婦教授日常省錢兼省時間方法,其中一項就係唔用電飯煲煮飯,改用普通鍋具煮,睇完後我好想仿傚。

一直以嚟,家中都係買大容量電飯煲,既可煮大煲粥,亦可煮大鑊飯。 由於容量大,無論所煮嘅份量多與少,一樣都要煮咁耐,間接耗電量就高咗。(試過按快速煮鍵,計過時間,仲耐過普通煮法,搵笨嘅!)

為咗能夠慳啲,於是我每次都會煮多飯,刻意留剩飯,第二日就唔駛再煮,只需煮餸,跟住叮熱啲飯又可解決一餐。

有時狼起上嚟,更會加個蒸籠一齊蒸嘢,時而蒸魚時而蒸蛋時而蒸肉時而蒸包。。。。。務求多功能唔好嘥。

儘管有時過於大堆頭,致使某啲食物未太熟透,要另行再蒸過,但起碼已縮短咗時間,相對上叫做慳咗,所以我依然物盡其用,最多提早煮飯,咁樣就可以藉由保溫時間長啲而將之徹底焗熟,唔駛另外再加工。

自從萌起要回歸基本之後,每次打開電飯煲煮飯時,我就諗等你壞咗一於改用普通鍋煮啦。 估唔到冇幾耐之後,忽然一日明明煮得好地地,差十零分鐘就煮完,當我做完其他嘢返嚟準備熄保溫掣嘅時候,發現原本應該亮住保溫燈嘅訊號漆黑一片,最初以為係跳咗總掣或電掣鬆脫,經過一輪仔細檢查之後唔關事,係電飯煲自己嘅問題。

我對住佢講 :我係諗住換啫,你都唔駛咁快成全我㗎嘛,你而家毫無預警話死就死,生米未煮成熟飯咁就去咗,實在太不負責任嘞。

經當家驗證後,宣佈電飯煲已死,急不及待熱心地幫我尋找新飯煲,我將原先諗好嘅計劃同佢哋講,兩仔爺反應各異。

當家 :咁點得㗎? 電飯煲始終方便過普通鍋,按下掣你就可以去忙其他,但係用鍋煮又要睇火又要驚煮燶,一啲都唔方便。

吾兒 : 咦! 返返去以前嘅年代? 咁遲啲可能要燒柴煮飯,成間屋煙霧瀰漫。 (跟住扮一邊吹火一邊撥火兼一邊咳嘅表情。)

最初我仲好堅持,咪當煮煲仔飯啫嘛,仲好啦,到時日日有新鮮飯,唔駛再留隔夜飯,雪櫃就少咗個霸佔空間,而原先用嚟放電飯煲嘅位置,就可以騰出放其他物件,慢慢地實行斷捨離。

後來諗諗吓,唔係喎,煲仔飯勁黐底,每次偶一為之煮完都要洗刷好耐,到時日日煮我咪要日日刷餐懵? 嘥水嘥力嘥時間。 又,有時出街遲返,會校定時間掣煮飯,就算稍為遲啲開飯,起碼仲可以保溫,如果煲仔飯唔及時食嘅話,咁凍咗點算,原煲翻熱會燶上加燶,盛起落鑊炒熱,咪即係又要另外加工。

算嘞算嘞,都係離唔開現代科技嘅掣肘,買過個新嘅吧。

大宅

受疫情影響,所有食肆晚市暫禁堂食,唔只店主叫苦連天,連食客都搖頭嘆氣。

以前燈火通明嘅街道,就算街燈昏暗,但藉着每間食店透出嘅亮光,與食客興高采烈觥籌交錯發出喧嘩聲,令整條街道熱鬧沸騰充滿人氣。

但係而家,行過每間食店向內望,有啲烏燈黑火,只隱約見到一兩位員工眉頭深鎖喺度整理餐具; 有啲就算燈長著門常開,可是偌大空間人影都冇個,空檯空櫈顯得冷清清孤伶伶,睇到都覺得淒涼。

好多食肆都係靠晚市賺錢,尤其過時過節,更加可圖利。 而家正值是年近歲晚,好多公司與家庭都會食年夜飯與春茗聚餐,偏偏碰上疫情爆發,實在時不利兮也。

儘管仍有外賣可賺,不過為咗競爭與吸客,好多時都提供折扣優惠,咁樣嘅話,真係唔知仲有幾多純利。 我諗扣除所有開支,唔好話賺,可以打個和都應該要謝天謝地,至少唔駛蝕。

而政府所謂補貼資助,怕且只屬杯水車薪,叫做好過冇。

之前我哋仲會間中落街食飯,振興吓經濟。 可是而家入一入食肆,一個唔好彩與中招者同場,就要大排長龍做檢測,為免無辜被牽連,唯有乖乖留家開餐。

無疑自家煮確係衞生兼安全,但係日日要煮三餐,除咗早餐只獨沽一味食麥皮之外,其餘兩餐就要諗餐死。 遇着奄尖嘴刁嘅吾兒,更加死上加死,既要迎合佢口味,又唔可以重複,就算粥粉麵飯輪流出場,都要唔同煮法,實在難為唔係巧婦嘅我。

希望疫情快快過,食肆營業時間回復正常,到時吾兒再嫌三嫌四,就可以攆佢出街自己搵食。 (哈,呢個唔只係我咁諗,佢應該都有相同願望,可以讓個胃間中吸收好嘢,唔駛成日捱劣食。)

大宅

紅十字會血庫告急,呼籲市民踴躍前往捐血。

換咗以前,我會立即響應,而家卻愛莫能助。。。。。。

當我正值盛年,血氣當旺嘅時候,本應係捐血好時機,可是當其時,總聽見身邊曾捐血嘅友儕告之,由於捐血後新陳代謝快,加上心理上覺得需要進食多啲嘢嚟補充失去嘅血液,於是就會狂飲狂吃,因而令身體容易發胖。

對於當時已經頗為肥伴嘅我嚟講,縱使有一番熱誠,想捐血助人,也不得不絕此念頭,畢竟減肥大過天,一切有可能涉及肥伴嘅因素,盡量少碰為妙。 加上聽聞要篤手指驗血色素,就更加怕怕。

唔知點解,針戮血管我唔驚,但就十分驚篤手指,(明明平時縫補衣衫時,一個唔小心都會篤親見血。)抽血大針唔驚反而驚拮針,莫明其妙。(或者就係老人家所講嘅十指痛歸心,其他地方痛可以忍受,但涉及手指就小小痛都覺得好痛。)

雖然冇捐血念頭,不過每當經過捐血站,總好奇想知捐血程序,亦有點蠢蠢欲試,可惜總被拮手指嘅畫面搞到卻步。

人生中第一次踏足捐血站,就係由當家帶領,佢話間中都會捐血,仲提議我都要定期捐血,咁樣就可以乘機放一放血,等體內重新製造一批新血,唔駛流住舊血。(其實每個月都定期放咗啲血㗎啦。)

捐血後,好擔心起身會見暈,於是叮囑當家要寸步不離,以防我暈低都有人扶住,唔駛仆喺條街度失禮人。

又,捐血後,現場會提供一啲小食飲品,聽講番茄汁補血(後來已經冇供應番茄汁),我第一時間就攞嚟飲,跟住食咗幾件餅。。。。(呢頭出血嗰頭又飲又食,唔肥就奇。)

此後,每隔一段時間,我就會前往捐血 (好在一直保持原來身形冇肥到),有時隔得耐啲,有時較為頻密,令職員要畀鐡丸我補充血液,幫助造血。

冇做嘢之後,如常往捐血,竟然血紅素唔夠,點會咁㗎? 無工一身輕,又冇壓力又有充足休息,反而冇得捐?

好啦,隔咗一排之後,唔忿氣又再去,又係同一問題,血紅素過低,職員仲提議我去睇醫生。

工作期間每次去捐都好正常,唔知道為何一冇工作就捐唔成,難道血紅素高低與工作壓力掛鈎?抑或係身體機能亦屆退休之齡,唔想再操勞造新血?(當家亦有相同情況,早期都係由於血紅素唔夠,試咗兩三次唔成功只好放棄,之後就得我自己單人匹馬去捐血。)

可能我哋捐血嘅配額已用完,致使一而再被拒,我亦樂得唔駛再篤手指,從此絕跡捐血站。

大宅

“梅艷芳“喺戲院上映嘅時候,曾有一絲念頭想入場觀看,後來諗吓都係算嘞,慳返啲錢,等第時網上有得睇時再欣賞。

估唔到吾兒竟然邀請我同佢一齊入場睇,我冇考究點解唔屬於佢年代嘅偶像,係咩吸引佢咁有興趣,反正佢叫到,就當自己嘅念頭心想事成,梗係即刻去買票啦。

未開場前,我姑且望吓四周圍嘅觀眾,大多數都係同我咁上下年紀,好少見到與吾兒年齡相若嘅男生。 我有少少滿足感,無論邊個陪邊個,都要多謝吾兒畀呢個機會我。

雖然梅艷芳嘅事跡幾乎人盡皆知,不過都想睇吓用咩手法帶出佢嘅故事,同埋一啲不為人知嘅輓事。

片中提到佢姐姐試婚紗一段,佢對姐姐唔耐煩嘅態度,令我感到不解。佢咁敬重姐姐,真係會為咗對方有人娶而自己仍然孤身一人而將一腔怒火發洩喺姐姐身上嗎?到底係電影誇大其事,抑或係當事人真性情嘅表現,相信只有兩位已故姐妹先最清楚。

當接近尾段,我聽到前後都有人索鼻聲,亦見到坐喺我右前方嘅女士頻頻拭淚嘅動作。。。。。。

而我自己,亦係喺最後段,古天樂為佢預備演唱會婚紗時,播放片段加上背景音樂,令我亦不禁眼濕濕。 佢一生最大願望就係能夠結婚生子,惟未如願已撒手塵寰,實在無奈。

自從知道網上有頻道將會播放導演版,對於當初冇入場睇嘅當家好期待,仲煞有介事叫我哋如果一齊睇嘅時候,唔好咁多聲氣(劇透)。

我 :哈! 放心,我唔會話畀你聽梅艷芳最後死咗㗎囉。。。。。。

所謂人物傳記電影,即係識得佢嘅人,都知道晒內容結局㗎啦,所以當家嘅吩咐根本係多餘。

睇咗第一集,以為係電影版原汁原味再加冇播放片段,點知有啲竟然剪咗,仲要係我同吾兒都好鍾意嘅"唔駛唔該"嗰段,失望加可惜。

洋房

呢排真係長開抽濕機

大宅

疫症蔓延嘅速度以幾何級飆升,確診者總有一單喺左近,搞到人人自危。

當初由個位數變十位數,再由十位數變百位數,跟住百位數變千位數時,個個瞠目結舌,猶如世界末日般恐慌。

但係,當一個二個康復人士親述病況經過,徵狀猶如傷風感冒般後,人心就由惶恐不安變成隨遇而安。

事實上,自從兩位空服員將病毒帶入開始,每當有人感染,當局都會大肆報導,並全力追踪源頭,希望能阻截,以免擴散開去。

可惜要潛伏數天先現形嘅無色無味病菌,遇着為口奔馳日夜頻撲與生活多姿多采嘅市民後,即刻如水乳交融結為一體,悄悄透過社交接觸廣泛地傳播開去,這邊廂源頭追至時,那邊廂已經開枝散葉了,恁地有關人員如何努力,亦進展至一發不可收拾地步。

呢個時候,就要出動葉麗儀其中一首歌嘅歌詞 :無力挽!無力再挽!。。。。。

因為無力挽,加上確診人數屢創新高,醫療體制根本不勝負苛,亦搵唔到方法如何應對,只好採取閣下自理態度 :在家隔離。

當眼見好多前往求診者都被拒諸門外、當等咗幾日都冇被安排入院治療、當就算入院後都冇得到特別護理。。。。。。你就知道,其實病情並唔係咁可怕、其實病情都唔係咁嚴重、其實自己都可以照顧自己。。。。。

大吉利是,假如我不幸中招,我絕對唔會疲於奔命入院檢查,除咗可能被趕走之外,亦唔想喺呢段期間傳染其他人,我會乖乖喺屋企休息,視之如普通傷風感冒。

聽講有啲人中咗會離家,以防傳染畀家人,又或者自己喺屋企而叫家人住酒店。。。。。

我就一定唔會離開屋企,亦唔贊成當家與吾兒住酒店,甚至要佢哋留家唔好外出,因為唔知病菌係咪已潛伏,萬一出去唔覺意傳畀街外人又傳畀酒店員工,到時又演變成沒完沒了。

其實屋企咁細,一人染上,另二人都好難倖免(除非抵抗力極強)。不過唔怕啦,一家人,梗係有難同當㗎啦,到時咪同病相憐互相照顧囉。

祈求上天,讓全世界疫症快快結束,勿再讓生靈塗炭了。

大宅

當家傳來一張相片,我睇完問佢 :做乜無啦啦畀張驗孕棒相我睇? 佢答 :唔係呀,我中咗呀!

哈! 真係大鄉里, 原來檢測棒同驗孕棒咁相似。

話說回頭,當家公司幾個同事都中咗,佢老闆驚唔準,於是再買另一款測試,結果中嘅幾位依然呈現兩條線,唯獨是當家就得一條。

於是,中嘅同事立即被安排離開,並需要到政府檢測站再驗,至於似是而非嘅當家,就照留守崗位,但就需每日自行檢測。

後來老闆諗諗吓又變卦,驚佢會惹其他人,為保險起見,就同其他中招同事一樣做法。

喺等候結果期間,佢一啲徵狀都冇,人哋講嘅喉嚨痛發燒失去味覺嗅覺佢完全冇,於是就大安旨意自己係假陽性,不過基於安全,全天候配戴口罩。

而咁啱當佢開始停工在家時,我亦染上嚴重傷風感冒。

其實十日八日前已經作作哋病,但每次想發作時,我都及時服藥,所以暫時可以按下病情。可是我仲未識死,依然燥熱食物不離口,煎炸焗辣樣樣齊,相信體內已接近火山爆發邊緣,加上早排日日落雨冇開窗,空氣唔流通,天氣凍沖涼時可能手腳慢冷親。。。。。。幾樣原因加埋導致病來如山倒。

上一篇至提到若然中咗就視作傷風感冒,雖然我冇檢測,但都當自己已中罩不離口,幸運地同當家一樣冇特別難受嘅病徵,依然好胃口成日吃零食。

由開始每日嘅個位數,至後來嘅萬位數,我哋已經抱住平常心,若然中都視作閒事,早中早免疫。 吾兒話齋,日日咁多人中,根本好難避,所以就算屋企有兩位疑似個案,佢都冇所懼,一如平常般接觸。

當家終於等來檢測訊息通知,結果係陽性,意料之中,所以唔驚訝。

等得嚟,隔離期已結束,再檢測已轉陰性,公司要佢速速報到,因為呢段時間,又有幾個同事陸續確診,而家就要靠早期中招現已康復嘅人接力。

我始終無法肯定自己係傷風定中招,如果只係普通傷風,即係我冇被當家傳染; 如果係中招,期間吾兒日日都走嚟攬攬錫錫,咁近距離接觸,但佢檢測又冇事,好神奇!

或者,可能與心態有關,既來之則安之,反而百毒不侵。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊