少年成長

跳至

首頁
56789...50

尾頁

大宅

Re: 孩子令你感動的說話

[size=small]最感動的說話:

就係佢係早兩日開始(四個幾月大咋..好叻叻~~)
成日喊親就識得叫媽...媽....媽媽...媽媽...

我的電腦壞了,可能要一段時間才回覆pm,如有急事,請電話聯絡~

禁止訪問

男爵府

我整傷手腕, 囡囡見到我隻手手……

audrey: 痛痛嗎?
米媽媽: 當然痛 ( 扮喊 :mrgreen: )
audrey : 呵呵 ( 真係捉住我隻手手呵 )

米媽媽: 我o地唔出街喇, 媽媽手痛抱唔到audrey
audrey: mimi 有角角( 腳腳 )o架, 自己行
<-----佢從來未講過, 腳腳的用途是用來行路

audrey又望住媽媽隻手: 痛痛嗎?
米媽媽: 當然痛 ( 又扮喊,想個女再呵 )
audrey: 屎心d( 小心) , 唔跑步……痛痛喇<----個樣好憐恤媽媽o架

民房

囡囡第一句叫~媽媽~
心都甜晒, 幾辛苦都值得

複式洋房

近日開始幫囡囡(2歲)戒奶咀...但始終戒唔甩...於是我就將個奶咀放向囡囡最驚既整古鱷魚玩具(按低隻牙會咬手個隻)..同囡囡講鱷魚玩具咬左你個奶咀喇..唔好再食啦...如事者...到左夜晚訓覺時間..囡囡扭計要食奶咀....我再提醒囡囡個奶咀比鱷魚玩具咬左喇...如果你要..媽媽幫你取啦.....但
估唔到囡囡叫住我.同我講 : 唔好呀..媽咪..囡囡唔要奶咀喇..囡囡唔要媽咪比鱷魚玩具咬..好痛呀...(囡囡少少喊住講)..嘩..好感動呢...囡囡懂得犧牲自己想要既物件都唔要我受到傷害... :-(
:-)

大宅

從前同囡囡講開人會有生老病死﹐順便講埋爸爸媽媽都會老都會死﹐囡囡好似冇乜特別反應﹐仲叫我地唔駛驚﹐佢會好小心好似抱BB咁抱我地。

尋日朝早﹐囡囡食食下早餐特然間喊﹐話想要爸爸媽媽﹐我地話爸爸媽媽咪係度囉。囡囡話我唔想你地死呀﹐唔想你地老呀。我地知道囡囡大個左開始真正明白生老病死﹐一邊解釋俾佢聽呢個係自然定律﹐唔需要驚﹐人老左都可以好開心﹐另一邊個心戚住戚住﹐我地都唔想老﹐離開囡囡呀。 :cry:

大宅

有一日早上,我正在為2歲8個月的囝囝換校服...
囝囝: 今日我地不如行路返學呀?(以前搭mtr,1個站)
我 : 好遠喎!
囝囝: 唔怕..
我 : 好la!咁如果你攰就叫我la!
囝囝: 叫你做咩呀?
我 : 抱你law!
囝囝一邊摸我塊面,一邊話: 傻豬豬,唔使la,我大個囝,
唔使抱la!!!
果煞那都幾感動ga!!!

禁止訪問

洋房

平日個女由奶奶湊.
有日奶奶覺得頭痛, 走去拿藥,
女女問:"麻麻, 你做咩呀?"
奶奶答:"麻麻唔舒服, 要食藥"
女女答:"咁我唔激你啦, 我錫番你啦"
奶奶即刻lam晒....

禁止發言

子爵府

原來我硬硼硼的天天豬也有感性的時候, 昨晚
媽咪: 你大個D自已睡啦, 好唔好?
天天憂愁地說: 我唔想大個呀
媽咪: 你怕自己睡呀, 唔怕啦, 買個THOMAS床床放在媽咪床旁邊都係一起睡架.
天天: 我大個左, 你係咪就老啦
媽咪: 係呀, 媽咪老LOR
天天: 我唔要你老, 我唔想你老, 你老左係咪會死, 我不要你死....."
媽咪即刻眼圈紅晒

媽咪: 放心啦, 媽咪冇咁快死架, 媽咪要陪你娶老婆, 生BB..."
天天: 點娶老婆呀"
媽咪: 好似爸爸娶媽咪咁LOR"
天天: 但我唔識生BB呀
媽咪: 傻瓜, 係你老婆同你生架嘛, 唔駛你生架"
天天: 邊個係我老婆呀
媽咪: 係一個你好鐘意個女仔LOR
天天: 我唔鐘意女仔, 我鐘意男仔
媽咪: 邊有男仔同男仔結婚姐, 爸爸都娶媽咪啦, 媽咪係女仔.
天天: 但我唔鐘意其它女仔, 我鐘意媽咪, 我同媽咪結婚啦
媽咪: 好啦, 好啦
天天: 點結呀
媽咪: 一起去影結婚相之後簽字結婚LOR
天天: 係咪好似同爸爸咁呀
媽咪: 係呀
天天: 咁我同媽咪同爸爸一起結婚啦, 三個人一起啦, 好唔好呀
媽咪: 好
天天終於滿意的睡覺了

我就有D唏噓, 我的兒子初成長, 開始思考生老病死了, 開始害怕別離......
我係天天豬, 爸爸媽媽好愛我呀!

禁止訪問

複式洋房

我記得個仔1歲左右時, 叫媽媽---我不其然掉下眼淚來.
(這是他第一次叫媽媽)

曦曦媽媽

複式洋房

我個仔係10個月大時有日眼定定望住我好大聲講左...媽媽,嘩開心到

民房

我昨晚頭痛,臨睡前跟4歲的囝囝說頭有點痛,今晚不和他睡了.

他說:那好吧,您好好休息吧.

今早醒來,他馬上問候我:媽咪,您的頭痛好了嗎?

沒想到隔了一晚,他還記得我不舒服,雖然頭還是赤赤痛,但心已經很甜了.
:-P

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

尋晚啊囡訓係床個時同我講: 媽咪,我唔開心呀!跟住流左d眼淚出離...........
嘩~我真係好驚..2歲多d既人仔點解會咁感性........個刻我都跟住佢流眼淚 :-(

別墅

囡囡成日要抱, 但三十多磅,好重, 於是我講:媽媽好攰,自己行啦,
過一會兒, 囡囡叫爸爸抱, 爸爸問點解唔叫媽媽抱,

囡囡須口答,媽媽攰,
爸爸:爸爸都攰
囡囡: 爸爸唔攰.
爸爸條氣好唔須.
我:哈哈哈

民房

我本身係一個長期病患者,有一日,我上網睇病例

大宅

畀面勳章

靜精媽咪

盛盛都試過話自己唔開心呀.. 不過係想咋嬌啫.. 無眼淚既..
∼咁你有無靜靜做乜唔開心呀 ?
~ 今朝同盛盛著校服時.. 佢見到我個鼻流緊鼻涕(我諗住同佢著完校服先自己抺) 點知佢同隻右手指住我個鼻話我”媽媽你流鼻涕呀,我幫你抺啦..”  .. 我話唔洗啦.. 佢都係堅持要幫我抺.. 然後攞張紙巾出嚟掂住我個鼻,叫我 ”申啦, 申出嚟啦” 聽到真係好warm架.. :mrgreen:

我的心肝寶貝, 小魔怪 ^o^

首頁
56789...50

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊