2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

小朋友想入讀英藝幼稚園 五知道有無知道呢間宜家有無好似以前甘五好?有無就讀緊葛小朋友

洋房

沒有以前咁好!

元朗一些私校例如x藝,英x咁,只是為左賺錢多過為左學生!
仲會為左賺多些錢逼家長讀全日制,讀多些興趣班!唔報的話,就罰個小朋友放學自己一個坐在一間房內!沒有東西食!唔準玩!唔準同其他小朋友一齊!
而其他有讀全日班同有上興趣班的就可以大家一齊玩!
逼到個小朋友唔開心!唔想返學!覺得自己做錯了甚麼咁!
要去到投訴教育局,教育局開檔案正視問題,學校才有所收斂!
但是都堅持唔俾同其他小朋友玩!仲要話是教育局唔俾!但是教育局回覆是沒有守則要求全日班同半日班不準在一起,包括放學時間!而學校之前也有這樣安排!
不過自從換了新校長及一些新老師就搞成咁!
英文老師又成身紋身!女兒話她在元朗外面的興趣班學拼音的香港英文老師仲好過這樣鬼佬樣但是沒有愛心的老師!
而我女兒的英文我真心覺得她是真心在外面學英文是開心的!而且大有進步!
在英x是不開心!

別墅

chris1981 發表於 19-3-13 15:05
沒有以前咁好!

元朗一些私校例如x藝,英x咁,只是為左賺錢多過為左學生!

(emoji)(emoji)我都见到以前一直都好多差评 以为宜家会有改变添…
甘其实即系系出边读葛兴趣班都多野学过距啦?
因为我仔仔仲差成年先裸到身份证 所以无奈之下逼住只有私立选择…我仔仔3岁 我怕太迟比距上幼稚园会比人地学野迟左 輸在起跑線 (emoji)但听你甘讲 英藝都學五到野噶
出邊D興趣小組體黎仲多野學D喔

洋房

Ccclee 發表於 19-3-15 15:28
(emoji)(emoji)我都见到以前一直都好多差评 以为宜家会有改变添…
甘其实即系系出边读葛兴趣班都多野学过 ...

其實不過太遲,網上有遍是前拔萃校長都講她自己的兒女都是4歲才送入學的,他不理是細b還是大b,遲1年,其實在生理及心理的成長都差很遠,而且,那校長也不介意自己子女重讀,反而更能輕鬆學習知識,我女兒都是,這樣,因為現在的學校都喜愛教跳幾級的東西,k2教小一,k3教小二的知識,所以,我在上學期都不理我女兒的功課及不同她溫書的,但是,到了下學期的時候,好多功課上的知識,她都能自然地明白,或者我在旁講解一會就已經能懂,真的是好過過早吸收一些不必要的知識!

另外,在興趣班學習我女兒是輕鬆同愛學習很多,這都是重要的。

而那些標旁自己英文好勁的幼稚園,例如x藝咁,其實又唔係好勁!
他們的學生考試其實成績都不是很好呢!尤其在listening 及reading 都好差

首頁

尾頁

跳至