親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

超過英鎊15要網上搞refund, 請問大家試過嗎?最後要入戶口嗎?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

happyfamilybaby 發表於 23-6-1 07:36
超過英鎊15要網上搞refund, 請問大家試過嗎?最後要入戶口嗎?

冇買 oyster card , 搭車直接用 credit card 即可, 免退卡煩惱.

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

happyfamilybaby 發表於 23-6-1 07:36

refund後張卡再用唔到

男爵府

Lqueenie 發表於 23-6-1 14:29
refund後張卡再用唔到
網上申請嗎?我send咗email,之後佢點入錢給我?

珍珠宮

wiiabcd 發表於 23-6-1 12:12
冇買 oyster card , 搭車直接用 credit card 即可, 免退卡煩惱.

請問你是否用香港嘅信用卡? 因為如果用香港credit card喺海外簽賬,好似會有大約1.x%手續費

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

dawnhu 發表於 23-6-4 15:00
請問你是否用香港嘅信用卡? 因為如果用香港credit card喺海外簽賬,好似會有大約1.x%手續費

...

我用 citibank 免海外手續費.

dawnhu    發表於 23-6-4 15:38

男爵府

wiiabcd 發表於 23-6-4 15:07
我用 citibank 免海外手續費.
我用cash買咗英國Oyster card, 即係類似香港八達通。用剩錢多過英鎊15,不可以即時退返錢。職員叫我返來send email退錢,但send咗email無回覆。

大宅

happyfamilybaby 發表於 23-6-9 15:44
我用cash買咗英國Oyster card, 即係類似香港八達通。用剩錢多過英鎊15,不可以即時退返錢。職員叫我返來sen ...

聽講2022年9月後買的oyster card, 不能退deposit, 是嗎? 現在的deposit要7磅,有沒有JM知道怎樣退deposit呢?

大宅

Mingbb2000 發表於 23-7-29 11:43
聽講2022年9月後買的oyster card, 不能退deposit, 是嗎? 現在的deposit要7磅,有沒有JM知道怎樣退deposit ...

我見ticket machine 沒有這個退deposit的function, 如果不能退deposit, 就不應該收啦!感覺有點被搵笨。

珍珠宮

Mingbb2000 發表於 23-7-29 11:56
我見ticket machine 沒有這個退deposit的function, 如果不能退deposit, 就不應該收啦!感覺有點被搵笨。
...

就算香港用八達通都要去客務中心退啦,點解ticket machine 冇得退就覺得搵笨呢?

大宅

whyyou 發表於 23-7-30 09:21
就算香港用八達通都要去客務中心退啦,點解ticket machine 冇得退就覺得搵笨呢?
...

八達通是可以退deposit, 但oyster card 是現在用任何方法都不能退deposit, 你明白嗎?

大宅

Mingbb2000 發表於 23-7-31 18:44
八達通是可以退deposit, 但oyster card 是現在用任何方法都不能退deposit, 你明白嗎?
...

既然不能退,就不應該叫deposit, 2022年9月後買的咭,你就算去客務中心也不能退,你有方法可以退嗎?

大宅

whyyou 發表於 23-7-30 09:21
...

我只是想提醒一些打算到英國旅行的朋友,買oyster card之前要想清楚,這個不能退deposit的信息是後來在網上發現,我在ticket machine 買時是沒有提過的。一直以來的信息都以為可以退deposit, 而且現在已加到7磅一張,我們只是在英國玩幾天,怎樣慳也用不著7磅那麼多.

珍珠宮

Mingbb2000 發表於 23-7-31 19:06
我只是想提醒一些打算到英國旅行的朋友,買oyster card之前要想清楚,這個不能退deposit的信息是後來在網 ...

我睇到2020年2月之後買嘅oyster card 係冇deposit 㗎喎,你嗰幾張幾時買?

attach1/tmp/phpEUh9KD

大宅

whyyou 發表於 23-7-31 19:09
我睇到2020年2月之後買嘅oyster card 係冇deposit 㗎喎,你嗰幾張幾時買?

我是剛剛今年七月份去英國時買的,即是7磅是當買了張咭,不能退咭和退錢。

大宅

whyyou 發表於 23-7-31 19:09

可以refund 是指之後你再top up入錢的,用剩的就可以refund, 但第一次你買咭時仍然要7磅,不能refund, 所以oyster refund 已不存在,你明白未?

珍珠宮

Mingbb2000 發表於 23-7-31 20:28
可以refund 是指之後你再top up入錢的,用剩的就可以refund, 但第一次你買咭時仍然要7磅,不能refund, 所 ...
你一時又話有deposit, 一時又話唔係deposit, 入面啲錢不能refund, 人地網站有講點樣refund, 究竟你識唔識英文?

Claim a refund
We’re open 08:00-20:00, 7 days a week.

大宅

whyyou 發表於 23-7-31 20:45
你一時又話有deposit, 一時又話唔係deposit, 入面啲錢不能refund, 人地網站有講點樣refund, 究竟你識唔識英 ...

究竟你自己最近有沒有買過和用過oyster card? 我只是好心想提醒一些唔知道的人,遊戲規則已改,一些坊間流傳的網上資訊不update,你說我識不識英文都幾侮辱, 我也不想跟你一般見識,信的就信,不信的也擺!我也不會再回應你,與你潑婦罵街似的。

珍珠宮

Mingbb2000 發表於 23-7-31 22:24
究竟你自己最近有沒有買過和用過oyster card? 我只是好心想提醒一些唔知道的人,遊戲規則已改,一些坊間流 ...

咁其實你打咗電話去要求refund 未?人地已經講埋refund 嘅方法,如果你自己唔跟住做就話人地唔俾refund, 咁樣係提醒人咩?

別墅

回覆 dawnhu 的帖子

我用hsbc個張DEBIT CARD 搭地鐵, 唔洗手續費外, 還鎖住匯率. 又唔洗買 Oyster card, 亦都有 daily cap.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊