親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

洋房

我係單親爸爸 小朋友今年K1 但前幾個月因為發生咗啲事 選擇同太太離婚,一直都全力照顧好小朋友 希望做到最好 佢開心就夠 另一方面 ,都未有正式同小朋友正面講媽媽己經冇住係屋企呢件事 唔想佢覺得媽媽嘅位置有缺失,我自己都一直為分開不斷調節,處理好情緒 ,前幾日學校派通告話黎緊要去秋季旅行我知道大部分父母都會抽空陪仔女一齊去玩,如果冇離婚 我都一定會一齊出席 ,情況係實在冇辦法叫前妻出席,都唔想咁做 所以諗住自己帶小朋友去就算,唔知多唔多家長係一位家長帶小朋友去?另外K1.. 大家會選擇燒烤定係自備?燒烤我驚佢要玩,周圍跑 又要睇住佢 根本燒唔到(emoji)‍(emoji)

大宅

Block20 發表於 23-9-24 12:21
我係單親爸爸 小朋友今年K1 但前幾個月因為發生咗啲事 選擇同太太離婚,一直都全力照顧好小朋友 希望做到最 ...

我係一人去
香港好多雙職父母 請唔多甘多假
好多人都take turn去學校活動

珍珠宮

回覆樓主:

k1 唔好燒烤啦,食普通嘢算,佢都要去玩。

有冇父母陪都冇問題,有時間就出席囉,總有家長係請唔到假的,大部分都係父或母出席

只要你是愛小朋友,佢會feel 到的

即使離婚,也改變不到小朋友是你兩個的事實,兩人都可以一齊關心小朋友的

複式洋房

我都係同老公take turns去學校活動,又旅行,運動會,家長日,真係請唔到咁多假,所以一個家長做代表去冇問題啦!

子爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我都係單親 仔仔都係幼稚園生 佢學校旅行或戶外活動都係我一個同佢參與
佢都好開心
小朋友好簡單 你真心錫佢佢一定會感覺到

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

自備食物比較好,一來小朋友掛住玩根本唔會食得多,二來燒烤食物唔太適合小朋友食,唔飽肚。

男爵府

開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

唔少家庭都會一個人帶小朋友去學校旅行,我都唔例外。K1我都覺得自備午餐/小食,一來唔洗擔心佢走埋去啲爐度,同埋我估你心情都唔想入同爐人問你太太之類嘅問題。加油

男爵府

bbkg123 發表於 23-9-30 21:45
唔少家庭都會一個人帶小朋友去學校旅行,我都唔例外。K1我都覺得自備午餐/小食,一來唔洗擔心佢走埋去啲爐 ...

唔講咁多啦,話唔得閒算

洋房

mechu 發表於 23-9-28 23:43
我都係單親 仔仔都係幼稚園生 佢學校旅行或戶外活動都係我一個同佢參與
佢都好開心
小朋友好簡單 你真心錫 ...

收到(emoji)(emoji)希望佢開心就夠

洋房

Block20 發表於 23-9-24 12:21
我係單親爸爸 小朋友今年K1 但前幾個月因為發生咗啲事 選擇同太太離婚,一直都全力照顧好小朋友 希望做到最 ...

多謝大家嘅意見,打氣!係我眼中 無人會比仔仔重要 雖然我好錫佢 但我從來唔會寵壞佢!有時好驚佢會突然問起“媽咪呢?” 一個人湊同教育佢好辛苦,不過我知道同前妻分開冇得揀,好多人叫我忍下,不好離! 但係發生事情再加係佢主動要離婚情況 更加堅定咗我嗰心 ,就算小朋友冇咗媽媽係身邊,冇咗一家三口嘅家庭生活, 我都只能狠下心腸,快刀斬亂麻,佢根本冇為我同仔仔諗過, “未經他人苦 莫勸他人善” 我自己最清楚 !!
我都同意話小朋友其實好簡單,就算佢對住你點扭計同喊都好 到最後依然可以大大力抱住 錫你 依然感受到幸福 我冇辦法做到完美 但我會能力範圍內做到最好

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊