嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

有無bb有小腸氣, 可以點

珍珠宮

Re: 有無bb有小腸氣, 可以點

唔使擔心,呢到有好多媽咪有經驗,你睇下呢個post,幫唔幫到你?
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=691157&forum=11&125
你個BB幾大?

侯爵府

小腸氣 click here

子爵府

我個b 就來一歲,真無好擔心呀 :-(

大宅

我個囡4歲時發現&做手術,依家睇佢個疤痕d色都變得好淺色,好似比支原子筆晝左一晝咁

大宅

no so worries, it's a minor operation,around 1 can finish,is it a boy?
they will repair the defect / weak point of abdominal wall.

侯爵府

我仔仔月尾都要做小腸氣手術

珍珠宮

我個BB滿兩個月時做小腸氣手術,做完手術兩個星期,我都搵唔返個傷口俾你睇
雖然係小手術,明白你會好擔心BB,但你要堅強啊!
排了期做手術嗎?

子爵府

我昨天再多一個私家醫生, 佢話一定要做手術,
明天會去廣華醫院檢查

別墅

我個囡幾個月大的時候發現小腸氣,醫生話佢太細唔適合做手術,而且佢咁細可以比一年時間佢,因為有機會冇左,唔需要做手術.阿囡一年後小腸氣都有好轉,唔需要做手術.

子爵府

好激氣, 個日我去廣華睇, 我由早上10點等到夜晚7點, 佢話排期做手術要排到2008年個外科醫生話無得check 係咪真係小膠氣, 到時開完刀如果無就聯埋佢

侯爵府

下, 咁答你都得

你有無幫bb買保險呀, 如果有不如去私家啦, 如果無聽d mama講瑪麗幾好, 又有微創

子爵府

我去了威爾師,book到2007年6月,去拿打素做,
做微創, 真係好鬼激氣呀, 我係廣華生, 先去廣華睇, 估唔到
醫生會o甘答我

大宅

bobo620

去瑪麗睇下啦,佢地check過係小腸氣,會好快安排做架,我囝囝係3個月時做左

複式洋房

我個仔今年年初發現小腸氣,之後去威爾斯排,佢話要2007年去大埔那打素做手術,聽BK d mami講去瑪麗排,2個月就有得做手術了(即9月底),真的很快呀...
但個醫生話我個仔唔係小腸氣,係水啷,請問有無人知道什麼是水啷呀?
Emily :oops:

侯爵府

bemily,
我仔仔之前有醫生話0係水啷, 去睇楊教授, 佢話即係小腸氣, 有個孔把肚內些少水流了出來, 形成水啷

你仔仔做左手術未呀

別墅

我個仔4 個月時都有水啷, 睇私家& 在st. teresa perform operation. no insurance, nearly cost $20+K :( ... no insurance covered! :( . since my son has another thing in Kwong Wah, but I don't want to book appointment there since there's no Paediatric Surgury and it may wait long long time (to my understanding, only princess margaret, union, wales & queen mary have Paed. Surgury). Other hospital will be performed by normal surgury doctor (i think Paed. surgury doctor is more specific than normal surgury as they also performed operation with adult but not little baby!)

複式洋房

Hi hihirita,

Thanks for your reply.我仔仔原本安排21/9檢查,22/9做手術,但他好像有些鼻水,所以不知道能否在當天做手術.因為姑娘話,傷風,感冒不可做手術.
之前睇左好多個醫生都話係小腸氣,所以我諗住做微創,但是瑪麗那個醫生話,他是水啷,不可以做微創,一定要開刀,所以我都有d擔心...

侯爵府

bemily,

下, 物傷風感冒唔可以做手術架咩, 我仔仔都有鼻水同咳BOR

咁而家你唔係做微創

複式洋房

我都唔知道,要等21/9去比doctor check先,若是水啷,便要開刀了.
I don't know also, but nurse told me need postphone if sick...

首頁
12345...8

尾頁

跳至