單親天地

跳至

首頁

尾頁

洋房

我剛與那個人渣離婚,他是個任何賭都參與的人,我以前都幫他借了很多卡數,最後全部都無錢還,我現在被很多銀行backlist了,當初我還以為他會改,但一次又一次的騙我,他早前還因賭輸了錢,人發瘋了,竟用刀說要斬死我,我報警了,現在我真的跟他離婚了,他居然想取回我現在住的居屋,這是唯一我可以和我兒子住的地方呀!最可恨的就是他的家人,縱子行兇,和我說不要告他的弟弟,我說他是抵死的,之後,他們就懶得理我兩母子死活,冷言冷語,人渣還對我說如果他被判坐監,他姐姐已預了拿數十萬出來打官私,還有己準備了之前借錢給我們供樓和付首期的單據,隨時要取回我住的居屋,幸好這樓是用我單身名義買的,沒有這麼容易取走,但他們一家人的壞心腸,已令我覺得即使是做錯事的人也有這麼多support,難怪他會有持無恐,所以我已對他們心淡了,也很憎恨他們。
我現是做文員,每月9000元工資,但扣起450強積金,過海車資約1000元,還要供樓交管理費等等,人渣說如有錢可付3000元贍養費,但他沒有正職,根本不可保證,請問我可否有資格申請一些援助金幫補家計?

大宅

你個仔幾大??
如果讀幼稚園, 好似有學費津貼!!! but而家好似改左用學券制!!
讀小學就有書簿津貼!!!
讀中學就有書簿, 車船, 學費津貼!!!
由於你有物業, 政府好多津貼都無你份!!!

洋房

我個仔現年5歲半,讀緊K3。

原文章由 piglover 於 08-6-10 16:34 發表

你個仔幾大??
如果讀幼稚園, 好似有學費津貼!!! but而家好似改左用學券制!!
讀小學就有書簿津貼!!!
讀中學就有書簿, 車船, 學費津貼!!!
由於你有物業, 政府好多津貼都無你份!!! ...

禁止訪問

大宅

[quote]原文章由 sino 於 08-6-10 16:53 發表
我個仔現年5歲半,讀緊K3。

幼稚園有學券制, 好似無論你月入幾多都申請得!!!
詳情我就唔多清楚, 你可以上網search下d資料!!!

洋房

謝謝你! 以後可以同個仔安安靜靜咁生活,我寧願洗少d。

原文章由 yoyo18 於 08-6-10 17:03 發表
我支持你,快跟他離婚,呢D人唔使恨.....你人工咁高,未必攞到政府D咩架,不過個仔跟你,你應該不用交稅...

複式洋房

回覆 #1 yoyo18 的文章

係呀,你記住係報稅表填獨養兒子,應該可以減輕稅務負擔。

不過政府有無津貼就唔知啦....

大宅

其實, 9000都唔使點交稅!
你C6會唔會來爭層居屋啊???

洋房

我想他會保留爭居屋的權利,即是如果他有朝一日條氣唔順,可能會用法律來爭我層樓。我都想應該不用交稅吧?

原文章由 piglover 於 08-6-10 17:14 發表
其實, 9000都唔使點交稅!
你C6會唔會來爭層居屋啊???

大宅

[quote]原文章由 sino 於 08-6-10 17:23 發表
我想他會保留爭居屋的權利,即是如果他有朝一日條氣唔順,可能會用法律來爭我層樓。我都想應該不用交稅吧?

C6以前有無供樓先??
如果有供就煩d!!
至於C6 d親人有單據借錢比你比首期and供樓, C6係有份爭的!!
但你以前幫C6借落咁多錢, 你可以話埋比律師知, 將來爭屋, 都會有幫助!!!

其實你報警好聰明, 因為而家多左家庭慘案, 你報警留record, C6將來同你爭撫養權, 個官都會同情你!!!

複式洋房

人渣說如有錢可付3000元贍養費

最憎呢0的男人,比條毛佢穿鼻就有,佢就想有3000元贍養費,個仔跟你又唔係跟佢,你叫佢比你就差唔多~

禁止訪問

洋房

我以前一直都有做嘢,個仔出世後1年,我想揍好d個仔,所以無做嘢,直至佢而家5歲,我都係啱啱做翻嘢10個月,佢知我做嘢後,一毫子都無比過我做家用,成日話欠人好多錢(因賭錢嘛),做嘢半後,我呃佢話我轉咗份好少錢既工,佢先至比少少錢我,大約平均每月$1800,之前我無做嘢時,佢就負責比錢供樓,好多人都叫我賣咗層樓,但我真喺唔捨得,因我再無餘錢買過另一層,連搬屋錢都無,更何況買傢俬等....,而家離咗婚,佢d屋企人更加唔使指意幫到我,我又是個孤兒,無人無物,而家只有個仔係唯一一個親人,只有希望佢以後咪上樓攪我哋就算,不過呢樣要遲d至知,如果真係太麻煩的話,我都唯有考慮搬走,無辦法。

原文章由 路過路過 於 08-6-10 19:15 發表
可以的話賣, 層樓佢,但唔好俾男家d人知,你要有無c6借錢証明,唔係好難搞

複式洋房

不要放棄,支持你!!!

原文章由 sino 於 08-6-10 22:43 發表
我以前一直都有做嘢,個仔出世後1年,我想揍好d個仔,所以無做嘢,直至佢而家5歲,我都係啱啱做翻嘢10個月,佢知我做嘢後,一毫子都無比過我做家用,成日話欠人好多錢(因賭錢嘛),做嘢半後,我呃佢話我轉咗份好少錢既工,佢先至 ...

洋房

謝謝你, 謝謝所有支持我的人!

原文章由 daisywhy 於 08-6-11 11:20 發表
不要放棄,支持你!!!

公爵府

好媽媽勳章

其實我覺得你買咗層樓啦, 因為你人工唔高, 又要供樓又要養仔, 又要怕個c6三五不時嚟攪攪震, 如果你真係離婚, 你買咗層樓就可以即刻申請公屋, 你可以攞埋你幫你老公借錢嗰d單據, 單親申請公屋好快就可以上樓, 到時住屋嗰度慳咗一大筆,以你人工, 如果住公屋, 兩個人都夠駛, 仲可以留返d錢比仔仔, 又可以同仔仔換過個環境

仲有你唔駛驚, 如果個c6 d屋企人真係有咁多錢同佢打官司, 就唔會佢爭人咁多錢要你還卡數還, 我覺得佢哋嚇嚇你啫

大宅

well... 我估你都係搵個律師問得清清楚楚. 你層樓雖然係你名, 但係佢有份供, 而且你都講, 被很多銀行backlist了, 要話你financial 有問題, 仲係好易證明添ar... 千萬唔好話賣層樓佢, 唔好俾男家d人知.... 告起上黎, 你唔一定有so!! 你又有物業, 法援唔會受. 穩陣d, 先先搵個律師問下你咁既case, 可以點做叫最有把握仲好.

原文章由 sino 於 08-6-10 16:23 發表
我剛與那個人渣離婚,他是個任何賭都參與的人,我以前都幫他借了很多卡數,最後全部都無錢還,我現在被很多銀行backlist了,當初我還以為他會改,但一次又一次的騙我,他早前還因賭輸了錢,人發瘋了,竟用刀說要斬死我,我報警 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

去法援署, 搞離婚搞埋申請恩恤公屋~

洋房

多謝你,我己和他簽紙離婚了,大約5個月左右就攪好,不過如果佢不上樓騷擾我的話,我仍想住在這裏。

原文章由 newcook 於 08-6-11 17:30 發表
去法援署, 搞離婚搞埋申請恩恤公屋~

洋房

謝謝,你講得很有道理,我會再想想的。

原文章由 健朗媽咪 於 08-6-11 17:15 發表
其實我覺得你買咗層樓啦, 因為你人工唔高, 又要供樓又要養仔, 又要怕個c6三五不時嚟攪攪震, 如果你真係離婚, 你買咗層樓就可以即刻申請公屋, 你可以攞埋你幫你老公借錢嗰d單據, 單親申請公屋好快就可以上樓, 到時住 ...

首頁

尾頁

跳至