0-6個月

跳至

首頁

尾頁

民房

想試試餵奶粉 但岩岩睇奶粉同人奶 係咪餵個時間會有唔同 要隔耐少少?

洋房

初生就兩三個鐘餵一次,其實我主要等佢肚餓就比,少食多餐或者比多比少,都係靠阿媽執生,但初生唔好拉長over多過3個鐘先餵,因為奶比佢食少少唔會有咩大問題

複式洋房

兩個鐘左右就ok,如果佢一餐飲多左,你先隔返耐少少,不過我b 果時飲neuropro都飲得多左,唔知係之前隻奶粉唔岩佢飲,定呢隻個味佢先鐘意

複式洋房

其實奶量根據返BB需求,無話exactly要隔幾多個鐘,總之佢全日飲到差唔多個range就唔需要擔心,佢每餐食奶多少咪自己安排返隔幾耐俾佢食下一餐

洋房

BB胃仔好細 你一次過餵太多會好易嘔 下次減返少個量因返住 你應該可以慢慢掌握到 我仔之前食得好密 佢想食我都比佢食

洋房

開頭你都係餵住人奶先咖嘛,佢唔夠飽你就餵奶粉,一來等佢習慣下,二來等你自己上手知份量,樓上有人講果隻neuropro我都有餵過,呢隻話會少甜淡味少少,我開頭都係跟返人奶個量replace黎餵都ok

洋房

ManIrisss 發表於 24-2-28 16:22
想試試餵奶粉 但岩岩睇奶粉同人奶 係咪餵個時間會有唔同 要隔耐少少?
啱啱開始餵奶粉要慢慢適應, 2餐人奶1餐奶粉, 之後再慢慢調整, 我個B之前轉餵雅培心美力就係咁轉, 好彩都好啱佢口味, 比較淡口同人奶味道好似

子爵府

人奶水份重,奶粉飽肚啲。我幫仔戒夜奶時就訓前餵皇家美素,阿仔夠飽一覺訓天光,我又有足夠休息,日頭就餵返人奶阿仔都照食

大宅

虎到金來勳章

冇一定時間,都係媽媽執生,人奶要餵密d,奶粉就飽肚d。我就唔夠人奶補皇家美素,夠啖口同bb都好夾

複式洋房

NB大約2 3個鐘,其實好難講時間,每個bb食量作息唔同,我因為返工所以唔餵全母乳,選擇d淡味冇庶糖奶粉比較健康。

大宅

其實無話隔幾耐, 睇返bb需求, 不過一般人奶因水份成份多d , bb易d肚餓, 會相對奶粉餵得密d.

大宅

回覆 ManIrisss 的帖子

人奶就要餵得密D,初生大約兩個鐘頭到要餵一次奶,奶粉就飽肚啲可以三至四個鐘先餵一次。不過每個小朋友都有啲唔同,有啲大食D,有啲好鍾意瞓覺唔飲奶 😅

別墅

buibui_bb 發表於 24-3-4 15:56
冇一定時間,都係媽媽執生,人奶要餵密d,奶粉就飽肚d。我就唔夠人奶補皇家美素,夠啖口同bb都好夾 ...

我都係用呢隻,大約頂到三四個鐘,由人奶轉過去都冇咩問題

男爵府

我諗每個bb都唔同既,大概要隔4-5個鐘喂一次奶。我bb那時是喂皇家美素,有時候要隔5-6小時先再飲…因為睡左很耐時間……

洋房

ManIrisss 發表於 24-2-28 16:22
時間一樣! 交替住餵就可以, 我B補緊雅培心美力, 跟住個轉奶表轉, 頭幾日已經好順利咁銜接到! 見佢個痾便便情況同胃口一樣好好, 呢排仲戒埋夜奶添

大宅

奶粉會飽肚d,都係睇bb需求

複式洋房

唔知係咪個個case都係咁啦…我b補hipp嘅, 補左奶粉係會飽肚d, 加上佢適應得好好, 腸胃冇唔舒服, 所以佢隔耐左先會食下一餐…之後胃口又好左, 好快自己仲戒埋夜奶, 訓足7個鐘

複式洋房

回覆 ManIrisss 的帖子

個個b都唔同,唔會有話實一個時間喎……人奶就2-3個鐘一次,奶粉就大概3-4個鐘一次,其他野冇分別嘅……
我個B啲便便一路都咁靚,唔知係咪因為夾得好,我個B係飲喜寶

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊