夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

alicewong18 發表於 23-10-22 11:49
做左19年家庭主婦,老公講句咁野,好心淡,我宜家要出來揾份工養活自己下半世,感覺被人利用當工人、湊仔、 ...

咁你老公都覺得自己係一部提款機啫。你唔出嚟打工,唔會知外面工作有多委屈,唔知錢多難賺。為了滿足你唔肯返工,唔比佢退休?!
其實你班C9心知返工比留在家做FTM 辛苦,才抗拒返工。 要成世做FTM 。

QUEEN314    發表於 23-11-8 09:51

複式洋房

回覆 alicewong18 的帖子

所以我覺得做女人點都要有自己事業!我都講到明係唔會唔做野!
依d男人一d擔當都冇!個老婆幫你養左半世子女,到仔女差唔多大晒,又嫌棄老婆冇收入?正垃圾!

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

alicewong18 發表於 23-10-22 11:49
做左19年家庭主婦,老公講句咁野,好心淡,我宜家要出來揾份工養活自己下半世,感覺被人利用當工人、湊仔、 ...

既然你講到自己咁叻,就出去打份工証明自己的能力吧!

水晶宮

熱血金章

somesome2020 發表於 23-10-23 19:23
會唔會考慮離婚.

呢啲咁既男人, 第時如果個男人有長期病, 就會老奉旨意老婆照顧. 但係老婆有長期病, 肯定 ...

離婚咁咪益左個男人囉,佢無非都係唔想照顧你,除非有身家分,樓主話唔洗擔心住,但無講層樓係邊個嘅,一日唔離婚,一日仲有地方住喎

大宅

9594 發表於 23-11-1 21:32
離婚咁咪益左個男人囉,佢無非都係唔想照顧你,除非有身家分,樓主話唔洗擔心住,但無講層樓係邊個嘅,一 ...

唔離婚都唔會照顧喎. 要樓主返工賺自己錢喎.

個男人話要提早退休, 即係有身家可以分啦.

咁條數樓主最清楚

男爵府

十九年? 個仔都咁大個唔出去返下 part time?
返全日可以返下 part time 啦

唔想辛苦返工又想有錢洗...... 呢個世界邊有咁著數? 除非你係徐子淇啦

你做FTM咁多年佢都有比錢养你, 一個出錢一個出力為頭家啫, 唔好講到個男人零付出

感覺被人利用當工人、湊仔、秘書,用完即棄嘅感覺
-> 如果你咁講, 你咪又係一樣當老公係長期飯票, 而家張飯票冇咁值錢啦, 就上網唱衰個老公

利申: 我係女人, 唔係男人幫男人

littlefunpig    發表於 24-2-2 14:01
QUEEN314    發表於 23-11-8 09:52

男爵府

萍pig 發表於 23-10-31 07:08
咁你老公都覺得自己係一部提款機啫。你唔出嚟打工,唔會知外面工作有多委屈,唔知錢多難賺。為了滿足你唔 ...

係喎,小朋友細個嗰陣就話困身返唔到工啫
個仔都咁大個...

講真清潔屋企, 開洗衣機掠衫收衫, 煮飯等等.....呢D WKM 放工 / Weekend 都要做啦, 佢唔使返工一日流流長做完呢D 應該大把時間, 起碼唔使放工/加班衝返屋企做

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

soso1227 發表於 23-10-22 22:34
你老公手頭掹掹緊竟然敢提早退休,睇嚟都係不負責任嘅人。無謂激心,早啲為自己打算,香港搵工唔難,乘機擴 ...

講得啱
路係人行出嚟嘅,從來無諗過靠邊個
靠自己最實際

大宅

Mini20160607 發表於 23-11-3 11:10
係喎,小朋友細個嗰陣就話困身返唔到工啫
個仔都咁大個...

我都係,我同老公講,小朋友大個我就吾煮吾做家務了,大家都分擔,我都要出來自己揾。如要我做,要補水。家個個都有份的

子爵府

pi0219 發表於 23-10-24 07:45
非常同意! 第日自己出去返工搵食仲要服侍埋件自私老公, 不如自己一個養自己仲輕鬆
...

起碼唔使對住信自私精

珍珠宮

anna59 發表於 23-10-22 20:45
可能個男人睇個老婆吾順眼,見佢無經濟能力

同感

我都識啲女人,表面家庭主婦,但實際煮又唔叻,湊細路仔又唔叻,下午真係煲劇瞓覺,夜晚唔原瞓玩手機。

真係好廢

大宅

alicewong18 發表於 23-10-22 16:50
有個仔但未出身,如好彩嘅過多三年仔有工返比家用又可以幫輕吓!但我点都要揾份part time先!
...

仲part time返全職啦
做full time媽點解你會儲唔到錢㗎
換轉係我我一定要儲到錢喺自己account先做囉 如果唔係我情願返工
你冇儲蓄根本應該一早返啦
而家你都係返全職好過
除非你part time搵得多啦 咁就當我冇講過

公爵府

回覆樓主:

我識個男人講嘢比樓主c6衰多十倍,個男人老婆做嘢多年有積蓄,但後來屋企兩個細路搞唔掂於是做FTM,(結婚十年後),但老婆由朝到晚做家務屋企打理得井井有條,每餐都煮得豐富,個男人嫌三嫌四成日話我老婆懶,又話食佢住佢(因為男人要俾家用),但間屋老婆俾首期,已經供完好耐。
後來個男人要移民,係外國買咗屋,亦無同老婆商量,一家四口移民後,個老婆出返嚟做嘢,但個男人把口越嚟越衰,話個老婆痴佢白住,老婆放工夜些,只係留幾條菜俾佢。

個老婆忍忍忍,為左兩個細路唔離婚,個男人真衰,娶老婆幫佢生仔,做工人,現在用完想棄,終日單單打打個老婆

公爵府

回覆樓主:

所以結婚生仔前一定要有共識同商量好將來大家在家庭責任,有啲男人鍾意公一份婆一份,但有啲又鍾意老婆喺屋企照顧家庭;而有些女人鍾意有自己嘅事業同埋獨立,但有啲鍾意做F TM照顧好家庭,如果兩個人理念唔同,最好唔好結婚,就算結咗婚都唔好生仔,費事將來做一對怨偶。

珍珠宮

bananaGi 發表於 23-11-18 00:22
同感

我都識啲女人,表面家庭主婦,但實際煮又唔叻,湊細路仔又唔叻,下午真係煲劇瞓覺,夜晚唔原瞓玩手 ...

仔女大左都吾出去做野揾錢,但又好似乞兒咁叫仔女比家用,仔女當佢系廢物

洋房

回覆樓主:

正面啲諗。

仔女都大,可以多返私人時間同空間。
再加上老公無返工,叫佢分擔家務。

出來做野,有底氣,又可識多啲朋友,又唔會同時代脫節。

可能重開心呢。

複式洋房

如果我係你 我都會好心淡
覺得老公只為自己打算
但其實你蠢左 你咁多年都無為自己將來打算 一心以為老公會照顧你 你呢家就睇清楚佢真面目啦

大宅

alicewong18 發表於 23-10-22 16:50
有個仔但未出身,如好彩嘅過多三年仔有工返比家用又可以幫輕吓!但我点都要揾份part time先!
...

千祈唔好寄望仔女可以養返你,但求佢自己搞掂唔使理你已經謝天謝地

子爵府

其實女性係比較蝕底d,因為即使大家都要返工,點樣run頭家,顧掂家務同小朋友好似都係女性主力做,好似呢排姐姐放假,我返全職,要早1至2個鐘洗衫、煮早餐,煮定小朋友午餐,有時預計自己遲返,仲要煮埋晚餐,食完早餐洗埋碗,再送女兒返學,好彩老公都會幫忙分擔家務,如果只係自己做,真係難頂,不過坦誠溝通比較重要,如果退休規劃唔預另一半,可能要早d出聲

男爵府

回覆 alicewong18 的帖子

女人當然要自強,做下兼職有收入好過冇。從來唔需要依靠男人
冇人湊仔女另計

sweetapplebb

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊