在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

Gigi1127 發表於 22-8-27 10:41
同C6又要維繫關係,哪有咁多時間心情
做女人好累

唯有上黎呻下

男爵府

duckduckbb31 發表於 22-8-27 00:27
超級認同
ftm都要呻冇me time
小朋友返左學咪me time囉

佢地覺得返工係唔使做野架,日日R腳趾好多 Me Time架
我心諗如果有份工咁正不如介紹比我啦

男爵府

Gigi1127 發表於 22-8-27 06:47
認同,返咗學就係Me Time,而且小朋友越大就唔洗理咁多(小朋友會自理),而且自己分配時間點都好過返工被 ...

係呀一句話好累就叫老公買外賣,我地冇得同老細講我攰呀,D野唔交架啦

男爵府

Mini20160607 發表於 22-8-29 11:44
...

係呀,我份工唔hea,所以覺得返工好辛苦

男爵府

Gigi1127 發表於 22-8-29 12:03
係呀,我份工唔hea,所以覺得返工好辛苦

我做Finance,好多Report同Deadline要趕,又要開會,最怕開開下會收到電話話唔舒服/上唔到Zoom/學校有咩事

其實好難搵到Hea工, 佢地覺得我地好得閒係佢地自己想像嘅, 咁你做邊行架?

男爵府

Mini20160607 發表於 22-8-29 14:54
我做Finance,好多Report同Deadline要趕,又要開會,最怕開開下會收到電話話唔舒服/上唔到Zoom/學校有咩事
...

你好勁金融業好似好搵到$
我做公務員但不是搵好多$嗰種,但你知幾多市民就係我要應付架啦,所以都好忙

大宅

Mini20160607 發表於 22-8-29 11:44
...

係呀
多野做都算啦,大壓力先係問題
成日擔心呢樣做唔切,
又要成日用腦諗點做好
又要日日咁早起身
每日嘅me time係沖涼個10分鐘

男爵府

duckduckbb31 發表於 22-8-29 17:28
係呀
多野做都算啦,大壓力先係問題
成日擔心呢樣做唔切,

係呀, 放工有時都要 OT, 哪有 Me Time, 自從我囡出世之後都好耐冇煲劇了

我見FTM佢地一齊送返學,之後好Chill咁一齊食早餐, 買下餸(唔想買就叫老公買或者唔想煮就買外賣),之後等接放學又吹水, 下午就幾個FTM約埋一齊同小朋友遊山玩水

我果D FTM friend 仲可以襯小朋友返咗學去做 Facial, Massage, 睇戲, 行街, 食 Tea, 之後就去接放學
WKM就冇咁嘅時間同閒情逸志啦~

反而WKM就Settle好小朋友之後趕返工, 好Chur咁做完野就趕放工返去打第二份工湊小朋友

大宅

Mini20160607 發表於 22-8-30 12:18
係呀, 放工有時都要 OT, 哪有 Me Time, 自從我囡出世之後都好耐冇煲劇了

冇錯
成個生活節奏都唔同啦
放假個陣我地都係做緊ftm
明顯係輕鬆同自由好多
時間上點都冇咁趕啦
我做facial一係要自己攞假做,一係放假又要搵人幫手睇住小朋友先做得
真係好多限制
唉,真係生活艱難

大宅

在職媽媽辛苦啊,兼顧工作+家庭=日日忙到爆,但係「賺到錢」,果種滿足感 (提供到質素好啲嘅教育俾仔女) 及安全感 (唔怕自己男人變心),幾正!

男爵府

Mini20160607 發表於 22-8-26 11:38
Agree to all!!
WKM係24小時打兩份工, 家庭工作兩頭燒, FTM只係對家庭一份工
不是兩份工,三份工才對(返工,家務,湊大仔(c6)及小魔怪

男爵府

CandyCheung123 發表於 22-10-1 01:47
在職媽媽辛苦啊,兼顧工作+家庭=日日忙到爆,但係「賺到錢」,果種滿足感 (提供到質素好啲嘅教育俾仔女) 及 ...
Sorry,在香港婚姻法下,離婚時女人經濟獨立,對你離婚時爭取贍養費及資產時,完全無好處,反而不利,先看看婚姻法先啦!
成日吹女人婚后要經濟獨力的口號,應是很熟悉香港婚姻法的男人提出

男爵府

irisf 發表於 22-10-1 20:42
Sorry,在香港婚姻法下,離婚時女人經濟獨立,對你離婚時爭取贍養費及資產時,完全無好處,反而不利,先看看 ...

係呀,完全無保障,離婚得一蚊贍養費,有時真係喺度諗做咩咁辛苦公一份婆一份, 做FTM如果離婚嘅話都有保障,坐喺度 un un 腳等個官判同等收贍養費

伯爵府

duckduckbb31 發表於 22-8-27 07:24
係呀,好明白
特別係返工身心都攰,又大壓力
如果受左氣,返到黎都影響心情

壓力大到想大叫

冇人會明白

大宅

flowerbabe 發表於 22-10-14 13:39

壓力大到想大叫

我明白
只有過來人先會明
唯有得閒呻下
加油

男爵府

Mini20160607 發表於 22-10-3 10:38
係呀,完全無保障,離婚得一蚊贍養費,有時真係喺度諗做咩咁辛苦公一份婆一份, 做FTM如果離婚嘅話都有保障, ...
這兒好多人其視ftm,完全無視女性為子女的付出,覺得做ftm無經濟價值,金錢物質比陪伴小孩成长更重要,錯過了小朋友建立良好性格習慣的黃金期,結果到小朋友到反判期時,猛然才驚覺已難教,便呻到葉都落,那时,你用多少金钱也未必能教番好子女,光陰一去不復返了!

男爵府

irisf 發表於 22-10-15 01:47
這兒好多人其視ftm,完全無視女性為子女的付出,覺得做ftm無經濟價值,金錢物質比陪伴小孩成长更重要,錯過 ...

其實ftm都辛苦,我唔會歧視佢地, 只係ftm成日覺得wkm返工唔使湊小朋友好爽, 同埋wkm都有辛苦嘅一面所以都要呻下抖下氣

志於你話wkm嘅小朋友一定會難教/學壞,ftm嘅小朋友一定唔會學壞/唔難教就唔能夠認同了
難唔難教/學唔學壞睇小朋友本身係點嘅啫, 同父母返唔返工冇一定必然關係
香港/世界其他地方都有雙職父母,唔通佢地個個小朋友一定學壞? ftm嘅小朋友個個考第一? 呢個只係ftm其中一樣唔想出去返工嘅原因罷了

利申: 我阿爸阿媽都係 working parents, 我同我妹自細學自立, 冇學壞, 正當專業人士

男爵府

irisf 發表於 22-10-15 01:47
這兒好多人其視ftm,完全無視女性為子女的付出,覺得做ftm無經濟價值,金錢物質比陪伴小孩成长更重要,錯過 ...

同埋你呢度假設咗一個男人夠成家人洗先咁講, 但就係唔太夠個女人先出去一齊出去幫手搵食, 唔去做野嘅話未到所謂嘅小朋友反判期已經餓屎了 (何不食肉糜)

其實有頭髮邊個想做癩痢, 鬼唔知唔使做留喺屋企陪小朋友最好

大宅

回覆樓主:

梗係在職媽媽辛苦喇,打兩份工

平日早上我喺茶餐廳食早餐,成日都見一班全職媽媽六七個人喺餐廳食早餐吹水,不知幾輕鬆.
如果在職媽媽,就連呢啲時間都冇呀

其實都好睇個人能力及小朋友合吾合作,有啲搞一個都話周身唔得閒,有啲湊三個都好輕鬆.

男爵府

mcheungm 發表於 22-10-31 18:51
梗係在職媽媽辛苦喇,打兩份工

平日早上我喺茶餐廳食早餐,成日都見一班全職媽媽六七個人喺餐廳食早餐吹水, ...

Yes ar

首頁

尾頁

跳至