在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

首先 我有一個八歲和五歲的小朋友,哥哥升小三,讀書一向都唔好,讀谷學校,有少少專注力不足,每次佢的成績不好,我都心裡責怪自己,因為自己要上班,每天都八點回家,沒太多時間倍佢地,沒有時候教好佢地,宜家哥哥成日都覺得我好煩,又駁嘴,問佢學校的事情都唔多講我知,又成日同細佬打交,我好想每天陪佢地,但好難取捨,如果我唔做嘢,生活上是可以,但去玩去旅行去食好嘢去staycation 就唔會洗得輕鬆,但埋女人做嘢點都好過問男人攞錢。你地怎樣取平衡(emoji)‍♀️

男爵府

回覆樓主:

照顧小孩行先

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

其實好多媽媽都係要返工同照顧仔女, 分配時間好重要. 我仔小學時, 閒日唔會同佢溫書, 因為大家都攰, 佢做晒功課就可以了... 做得啱定錯就留番比老師改... 假日就搵時間溫習下, 之後就去下街... 搵錢我覺得重要... 要養佢地之餘, 亦要為退休打算

男爵府

lojo11 發表於 22-8-23 20:49
其實好多媽媽都係要返工同照顧仔女, 分配時間好重要. 我仔小學時, 閒日唔會同佢溫書, 因為大家都攰, 佢做晒 ...

Agree

子爵府

回覆 Manchan711 的帖子

如果許可, 全職照顧到小學再返工

大宅

Manchan711 發表於 22-8-12 21:22
首先 我有一個八歲和五歲的小朋友,哥哥升小三,讀書一向都唔好,讀谷學校,有少少專注力不足,每次佢的成 ...

我同你情況一樣,大仔都讀小三,仲係SEN, 又有個5歲細女。工作好忙,公司又有人事問題,老細都走埋,直接report director, 直接俾佢卒。日日返到屋企都8點幾,好累又要對亞仔功課。真係好想做ftm專心照顧好兩個小朋友,但經濟唔許可,心很累…

男爵府

Chengho 發表於 22-10-27 00:32
我同你情況一樣,大仔都讀小三,仲係SEN, 又有個5歲細女。工作好忙,公司又有人事問題,老細都走埋,直接report ...

Same TT

大宅

Mini20160607 發表於 22-10-28 14:12
Same TT

大宅

回覆 Chengho 的帖子

Same

大宅

回覆樓主:

當年我工作都好忙,又係返到嚟好夜,幸好老公會幫仔佢對好功課,之後大家就休息.星期六下午开始溫習,星期日有街去就去,冇就繼續溫習.大家捱下捱下,而家個仔都大學畢業好幾年了,繼續努力

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

做兼職,搵啲半日工返上午,賺少少錢幫補吓又有半日時間湊仔跟功課,我好多朋友仔上咗小學都係咁。一係搵啲返3日的part time

男爵府

jelly-pudding 發表於 22-10-31 23:31
做兼職,搵啲半日工返上午,賺少少錢幫補吓又有半日時間湊仔跟功課,我好多朋友仔上咗小學都係咁。一係搵啲 ...

前提係要個老公搵到負責晒屋企所有開支,如果要公一份婆一份樓根本冇可能
返Part Time 點夠幫手供樓,水電煤,小朋友開支

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Mini20160607 發表於 22-11-1 16:17
前提係要個老公搵到負責晒屋企所有開支,如果要公一份婆一份樓根本冇可能
返Part Time 點夠幫手供樓,水電 ...

this is true.

首頁

尾頁

跳至