心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我呢個朋友,係我最好既朋友,佢有100個優點,可以話呢100個優點,我見過其他100個朋友都無呢100個優點。。。。。。。
但我近年開始發現佢有一個好嚴重既缺點,而呢個缺點亦都係其他100個人都好少見到既,

佢原來係一個,極度求其既人,

我舉例

佢係可以將個手機或者手袋放在快餐店台上,然后無人看管自己一個人走去買野食。

佢係可以將個BB單獨放係公園張凳度,然後無人看管自己走入去厠所。

佢係可以將100蚊500蚊紙幣夾係公共圖書裏面,然後唔記得左,拿去圖書館還左佢,

我都係最近先發現佢原來有呢個問題

但其實佢除左呢個問題,可以話係完美既人

但我好冷靜地話過佢,叫佢改下呢種性格,但佢完全唔覺得有問題,仲反而發我脾氣。

我懷疑佢真係從來未奶過野,又或者應該係未奶過一舖勁野,我同佢講你呢種性格未奶過野,純粹你好彩。但佢就完全唔認同,只係覺得我過分緊張,但好明顯係佢過分求其!

可能佢真係未奶過野,令佢覺得佢呢種甘既超級求其性格,可以維持落去。

我明白每個人都有缺點,按情按理,佢係我既最好朋友,我其實根本唔應該因爲呢d事情憎佢。

但就係因爲佢係我最好最好既朋友,我先覺得好嬲,如果係其他普通朋友,我真係話知佢。

大家點看?在情在理我都不應該嬲他,但我真的好嬲!

男爵府

對住呢種人我可能會操心d, 但又唔會嬲佢,
有d人比較粗枝大葉, 但好多野都有2面睇,
呢種人通常都唔計較同冇咩機心, 除左放低個bb之外,
其他野又未至於會有d好嚴重既後果既,
或者等佢受少少教訓會慢慢改變

瑪瑙宮

你因為呢件唔多關你事的事而好嬲, 因為係你的性格.

咁佢咁求其, 係佢的性格, 咁你嬲人地的性格, 無乜意思, 如無意外, 你會嬲一世, 見到佢求其就眼火爆.

你又要痴住佢, 又控制唔到自己嬲佢, 咁無計.

男爵府

Nancy20090615 發表於 22-9-21 09:53
你因為呢件唔多關你事的事而好嬲, 因為係你的性格.

咁佢咁求其, 係佢的性格, 咁你嬲人地的性格, 無乜意 ...

我幾時有話佢既性格唔關到我事?你自己幻想?

我幾時有話我要痴住佢?又係你自己幻想?好朋友就係互相依賴,有咩邊個痴邊個甘難聼

別墅

kensiu 發表於 22-9-21 01:00
我呢個朋友,係我最好既朋友,佢有100個優點,可以話呢100個優點,我見過其他100個朋友都無呢100個優點。。 ...

相信你話嗰啲嬲其實係好炆,咁你係佢好朋友,你咪幫佢望多兩眼囉,如果係關於錢銀,後果係佢自己蝕底嘅,又冇人命嘅,咪有得佢自己受下教訓囉

如果你話抌低BB嗰啲,如果你在場咪幫佢睇囉,有時啲嘢你諗深一層你係想佢好啊,定係想證明你講啲嘢係啱呢?

好似我個好朋友咁樣,又係好似你個朋友咁樣嘅,但係就係因為佢粗枝大葉冇乜機心,先至可以包容我呢啲咁性格嘅人做到朋友

男爵府

kensiu 發表於 22-9-21 01:00
我呢個朋友,係我最好既朋友,佢有100個優點,可以話呢100個優點,我見過其他100個朋友都無呢100個優點。。 ...

其實除咗BB之外
佢所有貴重嘢放喺當眼位置甚至乎遺失咗都唔重要⋯⋯根本好小事

公爵府

回覆 kensiu 的帖子

可能佢比較單純, 又無試過被人偷嘢, 唔知世途險惡, 周圍都有壞人. 你可以比有關新聞比佢睇, 特別係小朋友比拐帶既報導, 等佢意識到佢呢個行為後果可大可小. 外國有人留左幼童係車內, 自己去買嘢, 結果焗死個小朋友時有所聞

事物分輕重, 財物唔見左係身外物, 但守護BB係母親既重任, 豈能掉以輕心! 如果佢既求其害左一個生命, 於心何忍?

佢有一百個優點, 我好少見咁好既人, 講D優點嚟聽下啦

男爵府

小圓圓 發表於 22-9-24 21:07

可能佢比較單純, 又無試過被人偷嘢, 唔知世途險惡, 周圍都有壞人. 你可以比有關新聞比 ...

佢既缺點係對財物頂級求其,無論佢自己既財物又好,我比佢幫忙既財物又好,佢都勁求其!上次可以將我寄比佢幫我處理既幾千元財物擺係佢樓下果個舊式無人理又無管理既管理處擺兩日先去拿,無整唔見已經偷笑!

佢既優點?除左殺人放火爲非作歹,佢乜都盡力幫你,唔會多聲氣,唔會好似絕大部分其他香港人甘,小小野斤斤計較又呢樣果樣講好曬條件點點點點點驚死蝕底甘,佢資產其實都係得幾百萬,以前試過一借借佢50幾萬周轉都只係講左我兩句叫我記得還錢之後過數比我,乜借據都唔洗(換著其他港人?50蚊都唔借比你),當然我亦都還曬比佢,我基本上現在真係幾乎底褲都可以同佢兩份著!

同佢基本上亦無所不談,大家無秘密,亦都唔會好似其他所謂朋友甘,又互相猜度講少少野又驚死呢樣果樣!買條魚邊度靚講比你知都好似驚死蝕底甘,見我串魚蛋人地比多左粒又黑起口面好唔開心甘,佢完全無呢d衰野!

唉總之有佢呢個朋友,完全顯得其他朋友真係好垃圾,我完全明白一個好朋友好過10個垃圾豬朋狗友,豬朋狗友完全浪費時間浪費生命,飲飲食食,寸你潤你笑你猜度你,又成日講埋曬d表面説話都唔知為乜

呢個Friend正唔正先?

珊瑚宮

100個優點?即係近乎完美喎?有冇誇張啲呀

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

佢通常去邊間圖書館㗎?如果唔得閒還書,我就腳嘅話可以代勞

民房

其實都明你緊張佢想提點佢點知俾人嬲返轉頭,好似好心做壞事咁。。。。。。
不過算啦你講就講咗,佢自己鍾意點就點,到時真係賴嘢冇得怪人

男爵府

Mmioo 發表於 22-10-3 04:08
其實都明你緊張佢想提點佢點知俾人嬲返轉頭,好似好心做壞事咁。。。。。。
不過算啦你講就講咗,佢自己鍾 ...

嬲佢是因爲他是我最好的朋友,如果其他人我話知佢地跌舊金啦

大宅

淨係肯借50萬已經係記一世既朋友啦!佢唔係咁粗枝大葉又點會肯疏財仗義呀?!同一個性格當然有好有壞

男爵府

joey1515 發表於 22-10-7 21:57
淨係肯借50萬已經係記一世既朋友啦!佢唔係咁粗枝大葉又點會肯疏財仗義呀?!同一個性格當然有好有壞
...

疏財仗義唔等於粗枝大葉!佢只係借比我甘多錢姐,其他人佢都無借

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

你嬲都係緊張佢啫

佢係好疏爽嘅人,同時又好唔謹慎,於佢而言,錢財身外物,可能冇咗都唔肉赤,但bb離開視線範圍真係好危險。

只要你自己個人貴重財物唔經佢手就ok, 如果想提醒佢嘅,講啲例子/新聞俾佢聽,軟性提點吓

金無足赤 人無完人

大宅

2024勳章

我自己都係有呢個"粗枝大葉"缺點, 而且仲有好多其他缺點.

我"粗枝大葉"的事也有不少

- 邋遢, 不修邊幅. 可以過份到出街時, 穿的襪子是左右不一樣. 2006年, 我有3個月時間每個周未都忙于工作, 我有個男同事告訴我, 我的頭髮太亂了, 快啲去剪髮

- 工作上做事離經叛道, 例如我以前因為有時工作過了晚上最後一班車, 索性在公司睡一個晚上, 所以 放了個睡袋在公司的暗房, 公司的總務部投訴我把私人物品放在公司.

- 大約10年前, 有一次去銀行提款機提1000元出戶口, 從提款機拿了卡, 忘了拿1000元.
- 在餐廳買東西時把背包放在坐位, 去郊遊時把背包留放在公園的長椅上, 入超級市場時把背包留放在單車籃內

背包內沒有身份証提款卡或現金等, 但背包內有自己的筆記本電腦, 平版電腦, 數碼相機等. 不過, 從沒有被人偷過東西.

不過工作上沒有"粗枝大葉"最重要.

大宅

當時人唔緊張你代佢緊張都冇用 咁好朋友係佢身邊個陣咪幫佢留意多d
你都提醒左佢唔聽都冇計 總有日佢會自己醒覺既

侯爵府

回覆樓主:

我身邊都有呢種过份求其嘅人、仲要成日重複衰同一樣嘢、但不知悔改.... 後來發現佢應該有adhd, add 嗰D、但吾肯正視、吾肯医.....同呢D人ㄧ斉生活最慘!

別墅

你係咪睇得佢太高 ,認為佢好多優點。。
淨係提醒佢就發脾氣呢點就夠小氣,又冇見識。
你用食花生心態在旁邊,抽離一下,維護自己情緒好過啦。
朋友係互相響身上學到嘢,一齊向前,覺得有意義。
你響佢身上冇嘢學,仲拖你後腿。
你唔好交自己嘢(尤其是小朋友)俾佢看管添呀,不可心軟,一刻都不能。一次就可以冇咗個生命,到時佢又dum晒地話你仲乜唔提佢,佢都唔想,性格係咁etc.
唔可靠、冇危機意識、離地、小氣。。
佢最強係:催眠咗你做信徒。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊