6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

1歲Bb 可以開始食白飯嗎?同埋大家有冇餐單可以分享下
唔知係咪自己煮黎煮去嗰二款,次次Bb 都食10啖左右就開始吐出來唔食…最後基本上每餐都要補支奶
怕佢長遠唔夠營養

大宅

粟米, 波菜, 山藥, 椰菜, 甘筍, 蕃茄打成泥
雞胸, 魚肉, 豬肉, 蝦肉蒸軟打碎 , 牛肉煎完再蒸打碎
爛飯, BB面條, 通粉
羅宋湯, 青紅羅白湯, 牛骨湯, 魚湯

呢度4行野, 菜, 肉, 澱粉質, 湯底, 全部可以 mix and match

洋房

回覆 awless 的帖子

多謝你分享我想問下依家1歲可以比調味未架?

複式洋房

回覆 Tsesarah 的帖子

英國食品標準局建議,嬰幼兒每日鈉最高攝取量:

初生至12個月每日鈉最高攝取量400毫克

1歲至3歲每日鈉最高攝取量800毫克

(*除返開即係一餐267毫克)

美國兒科醫學會及美國心臟協會,建議每日最高添加糖攝取量:

2歲以下不應攝取
2 至18 歲不多於25 克

大宅

Tsesarah 發表於 23-9-19 09:42
回覆 awless 的帖子

多謝你分享我想問下依家1歲可以比調味未架?
生理上, 飲奶, 同副食, 如果多元化, 唔需要補充納
蔬菜甜味, 海鮮鮮味, 其實對天生喜好甜食既BB仔黎講更吸引, 都唔使特登加味
我都試過加, 但我用量微乎其微, 一舊雞胸我可能會用2g 味增去蒸. 除開70mg 納, 再分5餐食一次10幾mg . 唔會超標

大宅

awless 發表於 23-9-18 20:46
粟米, 波菜, 山藥, 椰菜, 甘筍, 蕃茄打成泥
雞胸, 魚肉, 豬肉, 蝦肉蒸軟打碎 , 牛肉煎完再蒸打碎
爛飯, BB ...

請問蝦肉,街市買既基圍蝦可以比BB食嗎?煮開係急凍定新鮮蝦?

大宅

izaki524 發表於 23-10-12 15:02
請問蝦肉,街市買既基圍蝦可以比BB食嗎?煮開係急凍定新鮮蝦?
急凍蝦多數加料唔俾BB仔食
食新鮮蝦, 基圍蝦係養蝦, 唔多唔少都有魚藥, 但海蝦同樣受微塑膠重金屬污染, 所以唯有少量, 多樣化, 去腸去頭去膏
蝦黎講, 基圍蝦肉軟身, 花竹, 海中蝦滑而彈牙, 呢三樣打碎後口感最好

大宅

awless 發表於 23-10-13 23:30
急凍蝦多數加料唔俾BB仔食
食新鮮蝦, 基圍蝦係養蝦, 唔多唔少都有魚藥, 但海蝦同樣受微塑膠重金屬污染, 所 ...

好詳細,謝謝解答,試下海中蝦先

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊