自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

請問大概要點做,幫佢報咗衞生署,之後婆婆話收到信息。要填野,佢唔識。我要今晚先去到搵佢。想知健康碼之類係7日自己再報定點?婆婆打了3針

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

angelheart 發表於 22-10-18 12:09
請問大概要點做,幫佢報咗衞生署,之後婆婆話收到信息。要填野,佢唔識。我要今晚先去到搵佢。想知健康碼之 ...

獨居,過70歲?
可能會送去隔離
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

angelheart 發表於 22-10-18 12:09
請問大概要點做,幫佢報咗衞生署,之後婆婆話收到信息。要填野,佢唔識。我要今晚先去到搵佢。想知健康碼之 ...

當你進行 2019 冠狀病毒病檢測,而收到短訊通知檢測結果呈陽性,或你進行快速抗原檢測結果呈陽性,你會被界定為受感染人士,而你的同住人士會被界定為密切接觸者。請你盡快透過以下平台向衞生防護中心提供資料。

民政事務總署「居安抗疫」熱線服務(183 3019)維持正常(即上午七時至下午十一時)。就居家支援物資派遞服務方面,正接受居家隔離或檢疫的確診人士或其密切接觸者如有緊急基本日常用品和食物需要,但未能自行安排有關物資(例如家中缺糧的長期病患者、身體殘疾人士或獨居老人、有小童的家庭等)。

另可留意

https://fb.watch/fhsVgdJ6jZ/

https://www.hkbh.org.hk/spec-appointment/

https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/pcm_covid.pdf

伯爵府

好媽媽勳章

elbar 發表於 22-10-18 12:23
當你進行 2019 冠狀病毒病檢測,而收到短訊通知檢測結果呈陽性,或你進行快速抗原檢測結果呈陽性,你會被 ...

多謝

伯爵府

好媽媽勳章

crystal媽咪 發表於 22-10-18 12:22
獨居,過70歲?
可能會送去隔離

婆婆73歲,一個人住,唔想去隔離,係咪可以留係自己屋企?

男爵府

angelheart 發表於 22-10-18 13:06

早排我獨居奶奶,又係中咗,年過70 ,居家隔離

象牙宮

回覆樓主:

你去搵佢咪會中招?不如幫佢搞去隔離啦

伯爵府

好媽媽勳章

無話可說 發表於 22-10-18 13:10

婆婆唔肯去,想留係屋企居家隔離,唯有小心啲,物資放門口,應該ok

伯爵府

好媽媽勳章

米菲媽媽 發表於 22-10-18 13:08
早排我獨居奶奶,又係中咗,年過70 ,居家隔離

多謝資料

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

angelheart 發表於 22-10-18 14:40
婆婆唔肯去,想留係屋企居家隔離,唯有小心啲,物資放門口,應該ok

幫佢安排睇醫生,食5日嗰隻藥,要盡快開始食,即使而家無病徵或者輕微病徵。

大宅

angelheart 發表於 22-10-18 14:40

同婆婆接觸時,兩个人都戴好口罩,不要飲水食野,ok嘅。

子爵府

無話可說 發表於 22-10-18 13:10
大把人同住也冇事,我朋友老公(不同住)直頭同埋佢8,90歲父母坐抗疫的士睇專科啦

伯爵府

好媽媽勳章

elbar 發表於 22-10-18 12:23
當你進行 2019 冠狀病毒病檢測,而收到短訊通知檢測結果呈陽性,或你進行快速抗原檢測結果呈陽性,你會被 ...

幫佢報晒,安心出行係咪自動轉紅碼?婆婆話仲係藍色。唔知有冇邊度出錯

伯爵府

好媽媽勳章

pauline_c 發表於 22-10-18 14:43
幫佢安排睇醫生,食5日嗰隻藥,要盡快開始食,即使而家無病徵或者輕微病徵。
...

婆婆無乜病徵,可能打左3針,喉嚨少少痛

伯爵府

angelheart 發表於 22-10-18 13:06

危險呀,唔好啦,去隔離始終叫有人定時睇住,你可唔可以有人隔兩三個鐘CHECK吓佢?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

angelheart 發表於 22-10-18 14:54
幫佢報晒,安心出行係咪自動轉紅碼?婆婆話仲係藍色。唔知有冇邊度出錯
...

如果搞左自動更新至會即時變紅碼既,否則而家幫佢更新就會變紅碼。

如果唔識就費事搞佢,只要已上報左就得,並遵守唔好出街住。等第6、7日連續兩日快測陰性,就可以响安心出行個碼度按黃色個按制再申報就得喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

要小心留意住佢每日情況, 家中老人都打晒三針, 頭兩日都冇咩嘢, 係有少少喉嚨痛同低燒, 第三日突然高燒+呼吸困難, 最好去專科診所攞定新冠藥, 早食可減輕病徵, 或者遙距睇醫生等人送藥上去, 多啲藥看門口安全啲, 另外食飯睇吓點幫佢安排, 祝早日康復

伯爵府

好媽媽勳章

circleda 發表於 22-10-18 15:00
危險呀,唔好啦,去隔離始終叫有人定時睇住,你可唔可以有人隔兩三個鐘CHECK吓佢?

...

佢平時都係一個人住,行得走得,我都可以抽時間睇下佢。應該無問題,不過我哋身邊無人確診過,所以有d手足無措,唔知應該點做,所以上來問吓

伯爵府

angelheart 發表於 22-10-18 14:54
...

報咗後佢手機會收到SMS,有指示再要報多D野同埋跟住DOWNLOAD隔離令,要留意做齊。

重有如果唔使佢去隔離設施,都一定要快D陪佢去指定診所,佢呢個年紀一定會開口服抗病毒藥,好苦但可有效防止惡化,切記。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

angelheart 發表於 22-10-18 14:57
婆婆無乜病徵,可能打左3針,喉嚨少少痛

都要食5日嗰隻特效藥,因為病情可以轉變得好急,副作用唔多,會有些少肚屙,食咗安心 d,政府建議60歲或以上要食。

首頁

尾頁

跳至