自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

朋友問一個月前,收到有一筆‘’轉數快‘’款項,以為是學校退回興趣班差額。但幾天前,收到銀行信說有人錯誤‘’轉錯數‘’,說不退回有犯法等問題。

想請教為何轉款人這麽遲才要求退款呢? 不是應該即時知道入錯電話和名字嗎? 這個退款人有沒有有機會做了非法或第3者詐騙事件呢? 退回的戶口有沒有機會有問題呢? 擔心簽回文件,有沒有機會惹到法律問題上身? 請問有什麼方法保障自己去原路退回,才不會搞到惹禍上身?

男爵府

經銀行要求,應該唔會有問題

伯爵府

幾好喎, 銀行肯做嘢。 我都試過轉左錢比人。 同銀行講, 佢話佢地無嘢可以做,無權轉返錢比我。 叫我自己聯絡個戶口人轉返數比我。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

minna_minna 發表於 24-3-8 13:59
朋友問一個月前,收到有一筆‘’轉數快‘’款項,以為是學校退回興趣班差額。但幾天前,收到銀行信說有人錯 ...

銀行信都唔信?

放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Danjunior 發表於 24-3-8 14:05
幾好喎, 銀行肯做嘢。 我都試過轉左錢比人。 同銀行講, 佢話佢地無嘢可以做,無權轉返錢比我。 叫我自 ...

照計應該銀行出信架喎,你都未必讓對方喇
放下自在

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

擔心就打去銀行問吓

水晶宮

唔簽,銀行係唔可以喺個戶口扣到錢,但戶口持有人就一世唔可以用嗰筆唔小心入錯嘅錢,用咗就犯法,你朋友可以同銀行鬥磨時間!
不過俾著係我,就會俾返人囉
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

經銀行做,應該無問題。

子爵府

2024年龍年勳章

朋友問一個月前,收到有一筆‘’轉數快‘’款項,以為是學校退回興趣班差額。但幾天前,收到銀行信說有人錯 ...

銀行出信比你,即代表已經調查咗嗰筆錢嘅來源啦,已經唔會構成洗黑錢㗎啦,咁你咪跟銀行信指示去做,除非個封信係假嘅,不是銀行發出就令作別論

大宅

問學校係咪確實係咪興趣班差額 如果唔係 就去銀行搞 同銀行講明 咁銀行應該會處理了吧 經銀行處理就唔使驚惹禍上身

男爵府

畀面勳章

yan12345678 發表於 24-3-8 14:20
銀行出信比你,即代表已經調查咗嗰筆錢嘅來源啦,已經唔會構成洗黑錢㗎啦,咁你咪跟銀行信指示去做,除非 ...

朋友說希望件事,係 純粹轉錯錢,咁簡單就好了。
那幾百蚊,俾返佢係冇問題。只是擔心轉數對方是人頭戶洗錢,退返俾佢後,筆錢唔見咗,兼驚攪到跌左落人地騙局度, 搞到成身蟻。

男爵府

畀面勳章

TMC3012 發表於 24-3-8 14:15
擔心就打去銀行問吓

朋友話銀行答佢唔到, 話唔保證,話唔知。。 真係覺得有點 恐怖

珍珠宮

minna_minna 發表於 24-3-8 14:54
那幾百蚊,俾返佢係冇問題。只是擔心轉數對方是人頭戶洗 ...
傻傻地, 銀行俾機會你退你唔退, 轉頭銀行去報金管局或者商業罪案調查科話你朋友懷疑洗黑錢 / 接贓 / 不誠實取得他人財物是但一樣, 佢就有排煩嘞, 到時想出境去旅行都難

珍珠宮

那幾百蚊,俾返佢係冇問題。只是擔心轉數對方是人頭戶洗 ...

銀碼只係幾佰蚊,已經經銀行証實「轉錯數」,立即轉返俾人,keep好銀行封信,相信絕對唔會有咩問題的,你朋友太過杞人憂天。

瑪瑙宮

銀行唔會唔可以無端端出信, 銀行應該是核實左要求才出信給你朋友, get 到戶口持有人授權就從戶口轉錢走 (相信尼個都要連串手續同授權於戶口操作, 唔係亂黎), 如果話轉錢後你朋友會有嫌疑洗黑, 咁有銀行先後兩封信做証及銀行後續操作都係有記錄, 應該無問題喎.

(我估)

子爵府

2024年龍年勳章

其實係咪應該叫你朋友理解件事呢?而家唔係轉錯錢嗰個人叫你朋友轉返錢,系已經經銀行要求轉返錢呀,咁都唔相信咁不如唔好理啦。

子爵府

2024年龍年勳章

其實點解要經銀行處理呢?因為銀行係可以作為一個見證人,知道件事發生,同有記錄,咁你朋友仲驚咩呢?真係無言

公爵府

2024年龍年勳章

而家筆錢確實唔係你朋友嘅財產,而你又有銀行信响手,就算將來有騙局問題要調查,你都有證明,好好保存封信。

公爵府

2024年龍年勳章

minna_minna 發表於 24-3-8 18:56
朋友話銀行答佢唔到, 話唔保證,話唔知。。 真係覺得有點 恐怖

咁銀行的確係唔知對方轉錢用途,你FPS轉錢都唔會同銀行交代原因,恐怖在那?

大宅

回覆樓主:

如果係銀行正式要求嘅我又唔擔心,反係學校退款去咗邊

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊