自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如果我仔結婚,結婚日子係咪由女方話事?
同埋男家收到既禮金係咪歸男家,女家收到既禮金係咪歸女家?

男爵府

呢d都係雙方傾, 冇一定架喎

水晶宮

leavehkb 發表於 24-5-13 21:44
...

正常結婚咁大日子,梗係大家協定吧。

我結婚時做法:女家親戚畀嘅禮金歸女家,男家親戚嘅畀男家,新人朋友同學同事等等 歸新人共同擁有。我其實唔知其他人點做,但覺得咁樣比較合理。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

呢個婚禮係咪你個仔同新婦俾錢,抑或係你哋男家俾錢?我知有啲係男家俾錢就所有禮金都歸男家,如果係啲後生俾錢嘅就佢哋鍾意點搞就點搞。

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

結婚邊日多數新人話事
禮金邊個收,你問你仔啦, 多數全數比返新人

別墅

2024年龍年勳章

呢D兩家自己家傾架喎

公爵府

日子一般男家定,定完問女家意見。。錢就難講啦

大宅

如果個婚禮洗費用 2 人 共同負責
咪 2 口子 各自同自己家人傾
相方父母都望佢地開開心心 辦婚禮
攪婚禮已經或多或少有嘈吵
作為父母更加要放手 讓佢地處理

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

esmehouse 發表於 24-5-13 21:56
呢個婚禮係咪你個仔同新婦俾錢,抑或係你哋男家俾錢?我知有啲係男家俾錢就所有禮金都歸男家,如果係啲後生 ...

support

男爵府

我兩個朋友的仔女都係自己兩個決定左先分別通知屋企人

水晶宮

...

唔1的,溝通吧!我結婚時女家的禮金全歸我阿媽,而男家親戚禮金比99收的是99,放到簽名枱上收的是歸我2公婆

如果,你要收男家禮金,你要同仔仔講聲,等佢有預算計好條數唔預男家的禮金找數。

翡翠宮

回覆樓主:

我結婚嗰時
因為我媽冇乜所謂
話交比男家決定
所以由男家揀日
我覺得呢啲嘢都係大家協議
冇話必定要邊家話事

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

...

>男女兩家共同磋商

>當然啦

男爵府

回覆樓主:

唔好咁貪,交返俾結婚果兩個自己搞

公爵府

2023年兔年勳章

答案各家各人不同喎!
當年我細佬結婚,我媽包辦所有酒席(聯婚)支出,細佬將所有男女家親戚朋友禮金全部俾晒我媽
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

見過酒席男家出,禮金就男女家各收各的

珍珠宮

EstrellaDamm 發表於 24-5-13 21:54
正常結婚咁大日子,梗係大家協定吧。

我結婚時做法:女家親戚畀嘅禮金歸女家,男家親戚嘅畀男家,新人朋 ...

我結婚時同你一樣。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

...

兩家傾好就得
日子冇話邊個話事
華人就通常男家主導d
收人情都要傾好
兩家傾掂就得

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 leavehkb 的帖子

想當年我結婚,日子我哋自己定,當然定完會問雙方家長有冇問題;禮金亦係我哋自己收,因婚禮支出都係我哋自己俾。我哋父母都好開明,冇干涉我們。

象牙宮

...

最好是: AA 選擇
男家收到既禮金係咪歸男家,
女家收到既禮金係咪歸女家?

結婚不大搞婚禮。
大多數籌備婚禮的時間表都是需要一年或更長,

还有婚前 協議書?

酒席男家全包,女家只收禮金,不再收人情(或只收女家親戚人情)
酒席男家全包,女家只收人情,不再收禮金
酒席男家全包,女家人情禮金全收
不舉辦婚宴,男家奉上金額較高的禮金

結婚禮金的分配方式
結婚要花很多錢,有時會需要父母幫忙補貼新人一些結婚的錢,因此在結婚禮金分配的方式大致有以下幾種:
父母出結婚當天所有的桌錢,但結婚禮金全由新人收下
新人負擔結婚當天全部的桌錢,結婚禮金也全由新人收下
父母協助負擔親戚的桌錢,也只回收親戚的結婚禮金,其餘由新人收下
父母出全部的桌錢,結婚禮金也全由父母收下

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊