自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

vaniceda 發表於 21-3-28 11:38
好明白政府重視重啟經濟,但我覺得接近年半的防疫措施都過份側重經濟,而唔係用防疫角度去出發,先會有重 ...

係都全面復課先啦,連復課咁重要都唔做,呢個政府都唔重视小朋友

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

疫情下收費場所唔開,員工無糧出,場所會執笠,影響社會經濟,但康文暑果D唔會。目前疫情未過,先開收費既場所等佢哋唔好執笠亦算合理,沙灘、公園好難控制人流及人群聚集。

伯爵府

yeunghung 發表於 21-3-28 11:45
主要係沙灘公園之類地方,去既人未必能有效追蹤,如果有人染病,就會擴散出去,但付費既一般都留有身份電 ...

咁康文署唔可以做多步?

諗方法點樣控制人流,甚至預約、揾人登記,嘟安心等又可唔可以呢?

一個遊樂場封剩一個入口,揾一個職員看守,每區只開放一至兩個?辦法一定有,係肯唔肯做吧?

現在疫情已經緩和很多了!

男爵府

不能同意更多

子爵府

aidan08 發表於 21-3-28 11:18
康文署咩玩法?
海洋公園、迪士尼開返曬好耐。坊間收費playroom亦已經開返曬。學亦可以返,幼稚園基本上九 ...

支持您

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好簡單,佢哋唔開就洗做唔洗揹鑊照出糧,收費場所唔開無糧出無生意蝕錢,哩個就係分別

珍珠宮

aidan08 發表於 21-3-28 11:44
市民明白政府為防疫唔開咁多設施,即使疫情緩和咁耐都唔肯開都未暴動,我唔覺因為防疫而規管人流會暴動!
...

你係咪未見識香港人既野蠻 到爆疫情時。呢班人就係千夫所指。 玩玩玩 ,玩少陣都唔得。

大宅

babytt2 發表於 21-3-28 11:38
一早已知康文署係最縮骨嘅,根本唔想做

佢地好勤力咁拎膠帶去封遊樂場設施

珍珠宮

aidan08 發表於 21-3-28 11:49
咁康文署唔可以做多步?

諗方法點樣控制人流,甚至預約、揾人登記,嘟安心等又可唔可以呢?

仲好講安心出行。 唔嘟就留假資料。 根本政府要做乜。 唔配合就係啦。 就係一部分既人攪到今時今日咁。多做多錯 唔做唔錯。

伯爵府

yuyueng 發表於 21-3-28 11:49
疫情下收費場所唔開,員工無糧出,場所會執笠,影響社會經濟,但康文暑果D唔會。目前疫情未過,先開收費既 ...

所以我咪話,無錢唔好去玩囉!

其實開放付費設施都係基於疫情緩和到某個程度,咁唔開免費設施而准付費或私營開放,就完全係不合理。因為政府實在有責任照顧所有階層的市民。

防疫角度睇,現在做法係大量市民湧去做某D活動,對防疫都係無好處?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

口水包包 發表於 21-3-28 11:59
仲好講安心出行。 唔嘟就留假資料。 根本政府要做乜。 唔配合就係啦。 就係一部分既人攪到今時今日咁。多 ...

正想講
總有離別的時候

伯爵府

口水包包 發表於 21-3-28 11:59
仲好講安心出行。 唔嘟就留假資料。 根本政府要做乜。 唔配合就係啦。 就係一部分既人攪到今時今日咁。多 ...

公共設施係屬於政府的,唔肯嘟唔好入,好簡單!無寫紙仔呢個option就是了。正如返政府工你都一定要嘟安心先入到去返工。唔明有幾難做?

男爵府

yeunghung 發表於 21-3-28 11:45
主要係沙灘公園之類地方,去既人未必能有效追蹤,如果有人染病,就會擴散出去,但付費既一般都留有身份電 ...

清潔要很多人手,某playhouse基本上我見一個鐘2次

水晶宮

Support,其實playroom好危險,我唔覺得d職員會每場之後都去做清潔消毒囉,有時又係用中央冷氣都唔知有無鮮風。我無帶小朋友去好耐了,我情願帶佢去闖封咗嘅遊樂場。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

aidan08 發表於 21-3-28 12:01
所以我咪話,無錢唔好去玩囉!

其實開放付費設施都係基於疫情緩和到某個程度,咁唔開免費設施而准付費或 ...

我又唔係咁睇,如果康文暑果D乜都開散,好易比民市錯覺疫情已過,社會已回復正常,但事實唔係喎,隨時會反彈,可能一個沙灘群組,公務員要WFH, 學校要上返online, 堅持左咁耐,唔爭在繼續堅持多一陣。

子爵府

vaniceda 發表於 21-3-28 11:38
好明白政府重視重啟經濟,但我覺得接近年半的防疫措施都過份側重經濟,而唔係用防疫角度去出發,先會有重 ...
小朋友一定要滑梯架咩/

男爵府

係囉!沙灘又唔開真係好奇怪!
啲防疫策施係睇佢哋嘅心情,唔係用科學根據!

水晶宮

我唔係指樓主,社會有班人好希望疫情持續及反彈,我只能做好自己,人地點做我唔理。

子爵府

公園、沙灘未開,原因不得其解

珍珠宮

熱血金章

回覆樓主:

限聚令仲存在,如開放公用設施,很矛盾啊。萬一暴發,又要搵人問責。
商業地方,場館要管理人次和距離,市民自願/自費進入,冇得賴。
泳灘每年4月1日泳季才開始,等多幾日再看看吧。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

首頁
12345...9

尾頁

跳至