自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我friend 話用完即delete,點知佢係打算比餐廳啲人睇完坐低就Del,比我叫住佢咪累人地餐廳被罰

男爵府

SiuYuen_FB 發表於 21-10-30 22:25
我真係唔明...東方之前唔係藍既咩....

點解會變左做黃....仲要不斷反政府D野
根本不存在藍,只有黃、少黃、唔黃。連個凸手都……

男爵府

9157 發表於 21-10-30 22:45
我friend 話用完即delete,點知佢係打算比餐廳啲人睇完坐低就Del,比我叫住佢咪累人地餐廳被罰 ...
好反智啊。
驚個app偷私隱,但又唔驚個app留後門。
如果個app真係咁古惑,以為del可以乾手淨腳?
應該成部電話銷毀

男爵府

回覆樓主:

真心用安心出行好廢、好麻煩,多爭拗多灰色地帶。

其實在公共場所安裝讀卡器,使用最新智能身份證晶片插卡出入政府/公共場所/食肆,只要11歲以上便擁有智能身份證, 政府無非想得到個人資料。

情況等同去圖書館,用智能身份證借書,唔駛用圖書證登記。

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

傻仔俾錢幫人清垃圾,都算做咗件好事

男爵府

ken6555 發表於 21-10-30 23:02
真心用安心出行好廢、好麻煩,多爭拗多灰色地帶。

其實在公共場所安裝讀卡器,使用最新智能身份證晶片插卡 ...

認真?

叫D弱智裝個安心出行都怕比人拎資料,叫佢地拎身分證出嚟?到時全部都精神病,青衣山唔夠位放咁多人

子爵府

黃人真係低能到一個點

珍珠宮

回覆 jimliu713 的帖子

除咗怕cold call叫我借財務做facial之外, 唔太擔心私隱問題. 我又窮又蠢, 真係諗唔到有咩利用價值, 有咩好俾人呃. 其實做人光明正大唔犯法, 無咩好驚.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

大宅

2024年龍年勳章

9157 發表於 21-10-30 22:45
我friend 話用完即delete,點知佢係打算比餐廳啲人睇完坐低就Del,比我叫住佢咪累人地餐廳被罰 ...

用完坐低即del...轉頭食環差人個D入黎查...多謝5000$....

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ksviola 發表於 21-10-30 20:58
依家先知醫院一直以來唔嘟都得

係冇限
上個月同家人去醫院無要求,入去專科門診之前就要填紙。但係淨係寫名同埋咩14日有冇發燒/有無接觸過啲……人
跟住張紙無收,又唔洗寫電話
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

黑暴後就知香港__人最多

別墅

worthy 發表於 21-10-30 23:41
回覆 jimliu713 的帖子

除咗怕cold call叫我借財務做facial之外, 唔太擔心私隱問題. 我又窮又蠢, 真係諗唔 ...

係囉,我都係咁樣諗。

但總係有人話,安心出行個apps擺明攞市民資料、政府不定時就可以check你、資料外洩……等等之類。

我都唔明,安裝apps又唔使實名登記,唔通政府做埋黑客hack你電話攞你資料?仲要得閒就會去追蹤你去過邊!

食環同警察去檢查餐廳防疫措施,又話政府特登掃黃店。被罰停晚市,就話有人扮手足、嫁禍,叫大家瘋狂叫外賣幫襯。

真係無言。

已刪除用户

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

叮妹 發表於 21-10-31 00:13
我有個中年女街坊有次大厦強檢,佢話政府要攞佢DNA,佢用萬金油查响喉嚨落去抽口水驗。真系白痴
...

香港好多傻人
放下自在

男爵府

SiuYuen_FB 發表於 21-10-30 22:25
我真係唔明...東方之前唔係藍既咩....

點解會變左做黃....仲要不斷反政府D野
你地真係無睇開東方, 東方一直都係贊中央但鬧特區政府的. 二十年都係咁

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

hphpphph 發表於 21-10-30 23:01
好反智啊。
驚個app偷私隱,但又唔驚個app留後門。
如果個app真係咁古惑,以為del可以乾手淨腳 ...

應該成部電話銷毀

其實佢哋個腦都應該………..
若要人不知 唔好咁低B !  : P

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

littlesister 發表於 21-10-30 21:17
好多長者都要買手機

其實國內長者、應該全部都有手機、沒有通行碼、根本不能出門口~

香港真係落後~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

fasola 發表於 21-10-31 00:17
你地真係無睇開東方, 東方一直都係贊中央但鬧特區政府的. 二十年都係咁

應該係特區政府官員常常針對掛、那些可能係黃屍官員~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

leopak 發表於 21-10-30 21:48
我都咁唸,咁call唔到,班人當時一定有同其他人一齊,有人中左,一定督灰,報告行蹤,佢哋一樣斷正。

多 ...

如果個電話冇跟卡又冇上網功能, 有事應該收唔到alert.

侯爵府

ManHinMaMa 發表於 21-10-31 00:12

係囉,我都係咁樣諗。

咁驚政府check, 快快移民外國。

首頁

尾頁

跳至