自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

淨係回應樓主最後個point,唔會話人要湊仔唔返工 —
總之生幾多個,湊唔湊得掂,自己計劃好就得。唔使靠人、問人攞錢、借錢、靠政府,全家唔返工都冇問題!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Chloe199401 發表於 24-2-11 20:56
身邊有親戚,因為經濟問題,同唔中意小朋友。
所以決定唔生。
都被長輩批評自私自利,

唔鍾意小朋友已經唔使諗啦, 上一代鍾意生咪自己生飽佢, 而家咩年代呀,下一代生唔生關佢鬼事咩 !

諗清楚自己嘅情況, 有冇能力/時間/耐性先去決定生唔生小朋友,絶對係負責任嘅表現, 年代唔同以前啦, 下一代嘅競爭好大, 考慮清楚自己情況,現今世代就算唔生都唔係咩問題。

水晶宮

以前生三四個,父母唔駛亦到跟唔到功課,讀邊間學校最緊要方便,讀到書就靠個仔女自身能力同勤力,讀唔到咪出黎做野,行行出狀元。

宜家由幼稚園開始已經要計劃讀邊間學校,中間功課溫測考補習都已經用左父母仔女的精力同時間,學歷唔係萬能,但無學歷就萬萬不能,邊有心血財力生。

愈係知識型社會,愈唔想生仔/生咁多個,已經係全球問題,唔單單係香港出現

珍珠宮

以前17,18已經結婚生仔,點同依家?
以前有得食就得,其他唔使理

伯爵府

回覆樓主:

其實親身識人
生3個,有2隻狗
老婆就奏小朋友
老公1個人工作,做地盤,假日再返廚房炒散
把生活質數,教育要求,玩樂享受,將就下,生活又咁過,而加最大果個都中學,最細3-4年級咁上下
人地咪又咁捱,一樣有經歷捱過來

水晶宮

以前唔洗個個90分

另外我唔知幾時開始
小朋友睡前要講故事

我以前就咁拖入睡房
蓋好被
叫爸爸媽媽早抖
就熄燈訓
攪掂

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

以前鄰里之間好多互相幫助,唔會咁重視私隱

侯爵府

回覆樓主:

大顧細, 仔女做家務, 學業跟唔到咁多。
快d出身俾家用

水晶宮

識人湊3 個
佢唔識字,所以唔會同細路做功課/溫習,唔會話提升閱讀輕趣
佢唔識諗要栽培,所以唔會帶細路去補習班興趣班
細路7 歲已自己搭輕鐵去玩去打波
好老實,咁好易湊啫

珍珠宮

2024年龍年勳章

Chloe199401 發表於 24-2-11 20:56
身邊有親戚,因為經濟問題,同唔中意小朋友。
所以決定唔生。
都被長輩批評自私自利,

唔生就自私?生左就偉大?以前好多父母只識不停生但唔教唔湊,對最大嗰個家姊最不公平要湊細佬妹

子爵府

回覆樓主:

如果你放心放養,一樣可以生咁多個。

以前真係好多街童係公園玩到食飯先返屋企。大照顧細,獨留兒童亦家常便飯。

大宅

佢哋嘅觀念係養兒防老 仔女出身了 佢哋就可以個個月袋家用

男爵府

回覆樓主:

我個年代又未到天生天養,係放養。我8歲就要湊細佬妹返學放學,要過好多馬路,不過以前無咁多車。阿爸阿媽做嘢,見佢哋辛苦,幾姊弟自己分擔家務,掠衫(好長支竹隊出街)、洗碗、掃地、煮啲好簡單的餸、幫手買嘢。父母的最大責任係揾錢養活我哋,得閒都會教嘅。

依家細路要學好多嘢,學少樣都怕蝕底。以前我哋邊有錢學嘢?想學琴知道父母無錢唔敢出聲。成績唔好就食衣架炆豬肉,父母出面受氣,我哋就慘,所以乖乖早啲瞓,費事成出氣袋,所以我哋呢代EQ係比九十後出世的好,識體諒人,亦比較受到壓力。

男爵府

陪月勳章

回覆樓主:

以前代過去了
生活水平咁低,生幾多都得啦
宜家淨係解決最基本嘅住屋問題都已經係最大問題
一出世已經不停燒錢
上小學見真章
一係去補習,一係自己跟功課
搞唔掂又俾學校投訴係咪ADHD

男爵府

牛年勳章

huiwo太太 發表於 24-2-11 21:57
如果你放心放養,一樣可以生咁多個。

以前真係好多街童係公園玩到食飯先返屋企。大照顧細,獨留兒童亦家常 ...

有個親戚就係咁,
佢想去玩就叫其他親戚幫到睇住,
又或者比20-30蚊大女帶啲細佬妹去買嘢食,
當然出事了就打大女,
有時候出街出到好夜,
要大女幫手煮野食俾細佬妹。
總之都係早出晚歸。
經常話:因為要賺錢都係為仔女。
又會笑啲唔生小朋友嘅人。

男爵府

牛年勳章

Sebastian@ 發表於 24-2-11 22:12
我個年代又未到天生天養,係放養。我8歲就要湊細佬妹返學放學,要過好多馬路,不過以前無咁多車。阿爸阿媽 ...

的確係咁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

我要passion 發表於 24-2-11 17:54
除咗刻苦耐勞,獨留兒童在家 = 犯「疏忽照顧兒童罪」,也是極大原因。

上兩代的婦女,叫年紀最大果個,睇 ...

因為以前只要有碗飯食已經足夠了!呢個年代不能吧!

公爵府

2024勳章

我要passion 發表於 24-2-11 17:54
除咗刻苦耐勞,獨留兒童在家 = 犯「疏忽照顧兒童罪」,也是極大原因。

上兩代的婦女,叫年紀最大果個,睇 ...

你指至痕?
但又咁講,明知生咁多一個人照顧唔到咁又生咁多, 做時應該諗下點養,生左出嚟先話做唔到野,咁啲細路仔食咩大呢??!?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

3個字,頂硬上,人迫到埋身點都一定做到,何況以前邊有機打邊有咁多功課,大的仔女都要幫手湊細佬妹,捱捱下就大

子爵府

ilovepizza 發表於 24-2-11 20:43
你講得好啱!

我阿媽嗰代有5兄弟姊妹

所以,不知實情的人胡亂要人孝順,好無良。 並非個個父母都辛苦養大孩子,而是孩子好辛苦地長大。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊