自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

pomanlife 發表於 24-5-4 19:42
諗起18歲就同亞仔申請公屋咁

可以申請,問題係值不值咁做。

而家更加嚴格執行申請。煩到啲人知難而退。

水晶宮

Goldfat 發表於 24-5-5 10:19
女仔個案,又無講咩事唔同父母住,識係想hea 生活,根本自己攞黎。

爸爸加女兒個案,新移民,咁多呢類個案 ...

我以前,屋企咁細,住6-7人,得格上格床,我都沒想過自己為了獨立而出去租樓。我係寧可捱幾年儲首期直接供!

因為一個人搬出去,開支勁大,樣樣錢,難儲錢。

水晶宮

Kittymummy 發表於 24-5-5 10:45
我反而唔太擔心,佢有佢躺平,又少一份競爭。總之我個女唔係咁就得。

同意。

翡翠宮

mercurycc 發表於 24-5-5 10:36
有幾個2x歲做左6-7年,
公司有位比佢轉都話唔轉,
佢公司人工福利唔差的,

不想工時長、壓力大、可以放假就放假。

翡翠宮

好多後生自覺依世都吾會買到私樓,又不會生B。所以不會做長工。其實是悲哀。但全世界方向如是。

水晶宮

ngwong2 發表於 24-5-5 11:51
好多後生自覺依世都吾會買到私樓,又不會生B。所以不會做長工。其實是悲哀。但全世界方向如是。
...

其實係,佢地覺得買樓係好遙遠既事黎。呢個話題,我女同佢地食飯時有傾過的。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

Hanayori 發表於 24-5-4 19:38
個位年青女仔原本有穩定及較高收入工作,但就選做freelance成為月光族,呢個係佢自願跌入貧窮線喎 :unknown ...

就係唔願做多先咁窮

仲有有個女個男人,兩公婆夾埋揾兩萬!?係香港肯做根本冇可能,你話大陸人或者老人我會信,個男人係香港人,都揾咁少多數懶到出汁。兩個夾埋揾兩萬仲生個細路出黎捱窮!

睇到眼火爆,又係賣慘節目。根本自己做成

翡翠宮

kit2004 發表於 24-5-5 12:12
就係唔願做多先咁窮

仲有有個女個男人,兩公婆夾埋揾兩萬!?係香港肯做根本冇可能,你話大陸人或者老人 ...

不搵得多排公屋。

複式洋房

錯誤將上公屋成人生目標

男爵府

fa_chan 發表於 24-5-4 20:03
Agree⋯⋯
當年我我一畢業,屋企環境唔許可,就算有夢想,都要出嚟做嘢先,都開始環境有所改善,先開始再 ...

係因為政策改善咗,以前邊有青年宿舍,要自己住咪租私樓,租金貴過今日嘅青年宿舍,咪要迫住揾長工。

男爵府

crystal媽咪 發表於 24-5-5 09:18
我喺屋企睇緊即時講
其實佢唔係揾唔倒
應該唔想超出收入

搵出現金糧都唔會講出嚟,以前同事出現金糧住公屋,話自己去專櫃買 $4 仟幾一套護膚品

男爵府

crystal媽咪 發表於 24-5-5 09:18
我喺屋企睇緊即時講
其實佢唔係揾唔倒
應該唔想超出收入

搵出現金糧都唔會講出嚟,以前同事出現金糧住公屋,話自己去專櫃買 $4 仟幾一套護膚品

象牙宮

amy730 發表於 24-5-4 19:29
解決到住房問題,已基本脫貧,又見到施麗珊出現

解決到住房問題, 一直貧窮下去。
2024 貧窮線的計算方法,不再以住戶收入中位數一半計算貧窮線

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

回覆樓主:

我岩先睇左新聞透視。
亞謝生:做測量職員,老婆做PT, 全家收入兩萬蚊?咪吹水啦,身型已經出賣左你,肥c大隻。大部分家庭都係晚晚自己煮飯架啦,你想晚晚出街食先叫富裕家庭呀?
亞丁丁小姐,你早兩年有長份長工,儲夠錢之後選擇做freelance. 即係有長工你唔去做。堅持貧窮,真係冇人幫到你喎。得果21歲人就練精學懶。

水晶宮

kit2004 發表於 24-5-5 12:12
就係唔願做多先咁窮

仲有有個女個男人,兩公婆夾埋揾兩萬!?係香港肯做根本冇可能,你話大陸人或者老人 ...

信佢成家兩萬蚊收入果個先傻,3人家庭公屋申請資格係$24000. 分分鐘係一半出現金糧,為左排公屋。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Kittymummy 發表於 24-5-5 12:33
我岩先睇左新聞透視。
亞謝生:做測量職員,老婆做PT, 全家收入兩萬蚊?咪吹水啦,身型已經出賣 ...

呢個節目既人, hea住生活

男爵府

angiehouse 發表於 24-5-5 10:45
尼度好多JM話退休要自己計劃好,吾應該要仔女養,吾應該要仔女比錢,我就覺得幾有錢都好,仔女必需要貢獻 ...

我唔會由亞女細個就同佢講出黎做野自己搞掂唔使比家用
我是由佢細個就同佢講
大個出來做野要比家用
分擔屋企既開支
水電煤佢都有份用
點解唔使比家用呢
如果自己屋企經濟寬鬆
可以將佢比既家用儲起架嘛
我覺得應該由細就灌輸比佢知道
大左出來都有責任分擔屋企開支羅

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

Kittymummy 發表於 24-5-5 12:37
信佢成家兩萬蚊收入果個先傻,3人家庭公屋申請資格係$24000. 分分鐘係一半出現金糧,為左排公屋。 ...

仲要上電視,真係自己唔尷尬尷尬係人地

水晶宮

stagea 發表於 24-5-5 12:38
呢個節目既人, hea住生活

Hea住黎叫貧窮呀

水晶宮

kit2004 發表於 24-5-5 12:38
仲要上電視,真係自己唔尷尬尷尬係人地

香港,真正窮人根本唔會太多。個個只係扮窮,向下流拎公屋,拎著數。只要面皮夠厚就得。

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊