自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

現實大把,身邊舊同學、朋友都係。
小朋友仲細個,唔想家庭唔完整,當大家同屋主。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Yeung456 發表於 24-5-4 22:26
娛樂圈都見到好多呢類個案

其實有幾多對 , 可以順利走到尾

我身邊好多都係咁
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

2024年龍年勳章

我的親友無喎,只得一個同事與老公不和,四十幾歲離婚

侯爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

我見好多老左都各自修行,甚至長期冷戰, 如果係咁其實離婚係一個解脫

象牙宮

女士但因種種好多原因繼續婚姻下去,唔離婚大多同錢有關,住屋問題,
子女問題,
如果有錢,我估好多女人已離左婚了

有位女性 "為先得一大筆", 選擇離婚。

識新男。男不出息。結果回單身。 男也再婚, 生仔。

男性系婚姻中嘅得益者,離婚又要被人分身家,當然唔想離,
家中又有保姆照顧子女,
有人做家務煮飯湊仔...

男性多數唔想分。分家產出去。無男性會 ok

婚前協意。寫下對婚後財產制度

你只能分到少于一半。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

做個靚太 發表於 24-5-5 01:01
我同事發現老公偷食,仲唔止一次,由一開始佢老公唔認,到之後隱晦咁話,你始終先係正宮,其他只係玩具,果 ...

多數同錢和利益有關,你睇大學教授用瑜伽波毒死老婆,寧願殺妻都唔離婚,唔想分身家,又想同小三一齊

男爵府

如果父母唔離婚, 但成日搞到家嘈屋閉, 做子女係一d都唔開心, 好想父母快d分開
我就係呢d家庭環境長大... 成日放學返到屋企都好驚...
好討厭d家長一句話"為左仔女唔離婚"... 其實有冇問過仔女感受同需要?!?!

大宅

Yeung456 發表於 24-5-4 22:26
娛樂圈都見到好多呢類個案

其實有幾多對 , 可以順利走到尾
忍到嘅,白頭到老,忍不到,各自各精彩

公爵府

333s 發表於 24-5-6 06:46
女士但因種種好多原因繼續婚姻下去,唔離婚大多同錢有關,住屋問題,
子女問題,
如果有錢,我估好多女人已 ...

公爵府

LamCheung116 發表於 24-5-4 23:11
咁我唔明,點解要等18歲,既然為咗仔女,何必仲要離婚?何必攪散頭家?
...

因為18歲之後就唔使爭嗰個子女撫養權, 仔女鍾意喺爸爸度住有得媽媽住嗰度又得, 但係18歲之前如果係跟媽咪好多掣肘

子爵府

離婚要分身家, 如果無野分就好簡單, 執包袱走.
如果想離婚果一方係財政上無控制權, 咁樣就好被動
有時分身家都要知佢身家有幾多, 大家財政獨立唔係你想分就分得到, 所以好多人都係等機會, 化主動為被動.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊