自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Fishqqma 發表於 24-5-15 10:03
因為之前冇新媽咪出現

香港男人預期壽命係81歲,何伯子女原本只需等多幾年就袋袋平安。只要無女人埋何伯身,子女自然得到呢筆錢。

目前變數係多左個女人出現,法律上何伯身家會被瓜分(依家搞到父子反目,何伯甚至會寫遺囑全部比新何太),所以必然會產生利益衝突。

如果子女、新何太都唔貪錢,呢筆錢不如捐出去做善事咪皆大歡喜囉。無左利益,就再無衝突。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

平平常常 發表於 24-5-15 14:52
香港男人預期壽命係81歲,何伯子女原本只需等多幾年就袋袋平安。只要無女人埋何伯身,子女自然得到呢筆錢 ...

珍珠宮

Fishqqma 發表於 24-5-15 14:55

將呢筆錢放入個信託基金裡面,每月收益比何伯使用,到何伯百年歸老,信託基金就將筆錢捐曬比慈善機構。

水晶宮

就當d子女謀左阿爸d身家,但睇住老豆比隻色迷心竅在先,作為仔女唔可以坐視不理。而且隻荷馬出現前,爸同仔女之間關係係唔錯(唔係唔會開聯名戶口),點解個荷馬出現,就突然反面兼「謀」左阿爸成副身家,唔難理解

子爵府

2024年龍年勳章

第一日識就老婆老公互稱
肥嘢意圖明顯啦
阿爺快啲治吓呢啲騙子啦

男爵府

回覆 chindy-chu 的帖子

自己仔女同一個識咗個零月嘅肥嘢可相提並論,唔知樓住同肥嘢咩關係

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

全世界都明,唯獨阿伯唔明,陰謀論咁諗,阿伯一直演戲,耍個女人,身上無錢,又可以吃免費餐,還有人服侍。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

哩一刻應該未諗點處置,但一定唔可以俾外人得到,話晒啲錢都係以前媽媽有份辛苦儲落,外人何德何能一結婚就分享人哋努力的成果。

男爵府

回覆樓主:

唔會,要謀一早就謀左。睇相會一齊食飯,旅行,關係唔差。以前d人結婚早,何家子女應該都有4-50,一早出咗身,可能供埋一份先有呢筆錢。另外嗰450 萬應該有一半屬於(已過身)何太,相信佢一定會希望自己d錢留比自己子女而唔係益新何太。
新何太目的太明顯,一黎一個月就發生左啲關係,收左幾十萬首飾,二三個月又要100萬做生意。
目前只有何生新何太出面講,我相信何家子女手上一定有證據證明筆錢唔係全部屬於何生,否則銀行唔會比佢地一次過轉走啲錢。

子爵府

回覆樓主:

何夾其實都「司馬昭之心 路人皆知」
佢話佢同何伯結左婚啲仔女就分唔到遺產,如果佢係無咁既意圖,點會咁講
啲仔女照顧左何伯幾十年啦,而家先郁佢啲錢?佢地對何伯既態度係幾時先變差先?又唔知個女人做過啲咩,可能係佢先騷擾何伯仔女,人地只係還擊

伯爵府

chindy-chu 發表於 24-5-15 07:42
其實都有咁嘅可能,會唔會諗住益外人,不如益自己人?

你不如問下個450萬點嚟?當中有冇仔女俾嘅家用?
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

伯爵府

DoReMi媽媽 發表於 24-5-15 18:06
哩一刻應該未諗點處置,但一定唔可以俾外人得到,話晒啲錢都係以前媽媽有份辛苦儲落,外人何德何能一結婚就 ...

之前有人post話先何太要照顧五個仔女,邊有時間出去工作賺錢,所以呢450萬唔關先何太事⋯⋯完全抹煞FTM 嘅貢獻

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Kuri 發表於 24-5-15 18:32
之前有人post話先何太要照顧五個仔女,邊有時間出去工作賺錢,所以呢450萬唔關先何太事⋯⋯完全抹煞from嘅貢獻...

但之前香港法庭有判詞講過家庭主婦對家庭嘅貢獻同揾錢嘅男人一樣,係有權共享財富。

伯爵府

chindy-chu 發表於 24-5-15 07:42
其實都有咁嘅可能,會唔會諗住益外人,不如益自己人?

感覺五兄弟姊妹關係良好行為一致

子爵府

與其俾個女人呃晒啲錢
咁不如幾兄弟姊妹平均分好過囉

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊