自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

我都想左右一齊企,相信大把人都想

大宅

Hailey_Lam 發表於 21-7-25 11:01
點解扶手電梯左邊唔可以企要空出黎, 就算扶手電梯隔離有行人樓梯, D人都係淨係企右邊
搞到成條人龍喺度又慢 ...

因為習慣,等如坐巴士要坐窗口位定路口位一樣,企定左邊好大機會有人叫你借借讓路
你可以試吓分別行一次樓梯上去,同行扶手電梯上去就知道時間同同體力分別了

子爵府

回覆樓主:

港鐵夠叫人係電梯吾好睇手提電話啦,有幾多人會聽呀?而且我見好少人扶住電梯上或落囉

繁忙時間個個都趕住返工放工啦,鍾意企定吾郁,讓返1條比趕既人都係行個方便啫,好似關愛座都好多爭議啦,永遠都有正反雙方,所以一邊企定定,一邊行就係最和諧

大宅

chansiuho 發表於 21-7-25 13:11
改左口號 握扶手 企定定,好耐了,其實行自動扶梯真係好危險。
成日拖住小朋友,同小朋友企同一級,d人都會 ...

係囉,我會企硬唔讓,你危險自己跌親你既事,唔該唔好累人,如果果個人出聲,我會出聲話番佢。
其實快果少少時間,不如自己早d起身啦。

珍珠宮

點解扶手電梯左邊唔可以企要空出黎, 就算扶手電梯隔離有行人樓梯, D人都係淨係企右邊

左行右企左成個世紀了有啲國家就相反係左企右行,雖然話電梯最好唔好行,但急起上嚟都叫有條路行下,兩邊企滿人其實都危險架,負重又大,萬一有咩事太迫人難走棧

珍珠宮

畀面勳章

係電梯行走每年都發生1000宗以上意外
你無事只係好彩
正如經常見到有人拖bb車或推車仔上電梯,無事係好彩

另外電機工程界講過
只企一邊係會令電梯重量傾則
會加快電梯一邊耗損
易生意外

為自為人想行就係樓梯啦

男爵府

回覆樓主:

地鐵開幕其實係冇左行右企,當時係扶手電梯係唔應該係上面行走,因為會有意外發生。及後我估2000年到,真係唔記得年份,就改成左行右企,慢慢因為電梯一邊企,令到機件損毀嚴重過兩面企,及意外數字增加,所以再宣傳返企定定唔好走。

明白點解話有jm一向左行右企成個世紀,原因佢地一經歷就係左行右企。

子爵府

虎到金來勳章

記得見過有人過左右都握扶手先最好
即係人企中間
但香港人慣咗左行右企
加上實在太趕,好難做到

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

hasting 發表於 21-7-25 11:44
日本台灣好似都係咁喎
企埋右邊,左邊讓人行

日本掉返轉係右行左企

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

真心唔建議行電梯
試過同呀仔平排企,果時佢仲細
有個女人想行,我又聽唔到佢有唔該
跟住佢推開我個仔,我仔差d仆係度
明明隔離大大條樓梯
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

珍珠宮

左右都可以企,人哋唔讓我唔會怪佢,但我會留個方便比人行左邊,自己有時也會行
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

子爵府

咁都唔明,香港人節奏急促
有jm都講咗,行電梯係可以追到一班車
即使隔離有樓梯,你話行樓梯快定行電梯快?仲慳腳骨力
有啲嘢係根深蒂固,呢幾年宣傳返唔好電梯上行走都改變唔到香港人習慣

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

因為你企過左邊會俾人撞, 就係咁簡單大家為咗安全都係企番喺右邊
總有離別的時候

已刪除用户

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

無辦法一企左邊,總有人叫係借開,但當時真係無位攝入右邊,佢就企貼係後面呀呀聲,為免咁唯有企右邊,一係左邊前面已有人企才會照企,香港人最喜歡搵自己笨,單邊企係費時失事的行為。

珍珠宮

2023年兔年勳章

observer 發表於 21-7-25 11:09
空出嚟係俾嗰啲趕時間既人, 將電動扶梯當做普通樓梯咁 行上去嘅。

如果所有人都 唔肯行上去,而選擇企喺 ...

大宅

鍾意企咪企囉,試下繁忙時間去下中環,金鐘旺角同觀塘,睇你仲企到幾耐,唔繁忙時間話之你瞓係格電梯度。
香港人生活節奏急速,繁忙時間返工放工去開呢D站既人自動波識左行右企,咁總有慢活既人跟唔上節奏,聽到一次唔該借借唔借,到聽到廿次唔該借借都唔借既,都會尊重佢呢份堅持,唯有等佢到頂至行。

子爵府

左行右企,聽過!
企定定,聽過!
長期但一邊唔好,聽過!

Rules? Norms?

我自己,
大多時都企定右邊,
趕時間,就左邊行上,有人阻就企定唔會叫人借借,不過通常都會借借比你!

子爵府

observer 發表於 21-7-25 11:09
空出嚟係俾嗰啲趕時間既人, 將電動扶梯當做普通樓梯咁 行上去嘅。

如果所有人都 唔肯行上去,而選擇企喺 ...

對…趕時間先行

首頁

尾頁

跳至