自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

ellakei 發表於 24-5-10 13:49
有同佢講!佢講話差唔多架啦!

宜家個腦不停諗政府醫院會點跟進!

「宜家個腦不停諗政府醫院會點跟進!」~
唔好咁擔心!

電療化療呢啲,我對政府有信心,我覺得香港的醫療,同政府的醫療,真係做得好好(對比外國)。

我家有2位好親的親人,分別不同部位有癌,有在政府做手術割的,亦有在私家做手術。做電療2位都係去政府做。我有陪過家人見政府的醫生、姑娘,覺得政府真係唔差。

我都贊成你私家做手術,電/化療就返政府做。

珍珠宮

好媽媽勳章

ellakei 發表於 24-5-10 18:33
8號問過嘅!佢話拎(醫生轉介信,手術報告,化驗報告)返醫院比佢地!
如果電療化療就叫我去腫瘤科排期唔 ...

「如果電療化療就叫我去腫瘤科排期唔洗去婦科!
咁我之後嘅覆診係覆腫瘤科定婦科?我都唔知道!」~

咁我之後嘅覆診係覆腫瘤科定婦科~
以我理解及記得,應該係私家做完手術後,你可以要求私家寫信refer你去政府婦科度覆診/跟進。

不過政府的覆診好多時要預一晝的時間,如果要返工難請假/病假,有啲人可能寧可去私家覆診。

如果將來你想政府繼續覆診,就可能腫瘤科同婦科兩邊都有覆診。

大宅

ellakei 發表於 24-5-9 17:56
一次覆
今日去咗浸會見王韶如醫生睇報告!佢講解得好清楚如果我等到政府9月係完全唔同哂!因為佢睇左報告話 ...

我就係揾鄭嘉樑醫生做全切開大刀,佢手勢非常好,我完全冇痛過,無論病房同手術室裡面醫護人員,見到佢都叫聲鄭醫生,應該都好權威,佢係婦科腫瘤科,唔係一般接生BB醫生咁簡單。
診所專跟佢個姑娘都好好人,我心理上冇咁緊張,鄭醫生應該有報價,佢個價有埋麻醉師費用,再加大約3-4萬醫院費用(不如計5萬內)。

大宅

熱血金章 玩具勳章 hashtag影視迷勳章

joyceyeung715 發表於 24-5-12 21:00
我就係揾鄭嘉樑醫生做全切開大刀,佢手勢非常好,我完全冇痛過,無論病房同手術室裡面醫護人員,見到佢都 ...

嗯!鄭醫生真係比到人信心安全感!姑娘都係好好

男爵府

ellakei 發表於 24-5-13 10:45
嗯!鄭醫生真係比到人信心安全感!姑娘都係好好

樓主 係未星期一做手術
給力 給力

大宅

eeyoreb 發表於 24-5-18 21:46
樓主 係未星期一做手術
給力 給力

唔係了!

大宅

回覆樓主:

各位!
因為我13號下午又血崩入左急症再轉去屯門留醫!果晚都有問過檢查醫生話比左個期7月8號先有位!第二朝又問過巡房醫生有無得比早d期比我!3個醫生都話已經快了!都打定輸數出去做私家!
點知醫生係隔離床睇緊未走!醫院姑娘就搵我了!話比我知!有個期6月3號手術期比我!
我真係好開心!因為我14號就要去私家到簽紙做手術!宜家政府比到6月3號我做手術!真係好驚喜!
尋日17號見左姑娘講哂手術風險24號就去見麻醉師31號入院!
我決定係政府醫院做手術了!差10幾日!因為果一筆錢真係幾大數!知道有得係醫院做胃口都好左d

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

ellakei 發表於 24-5-18 22:09
各位!
因為我13號下午又血崩入左急症再轉去屯門留醫!果晚都有問過檢查醫生話比左個期7月8號先有位!第二 ...

慳返唔少
是否做手術就可以
使唔使後續預防性治療
電療或化療

大宅

bb兒 發表於 24-5-10 23:27
我4月尾都確診左子宮內膜癌, 搵左張德康醫生係中大做手術, 微創17 萬埋單 , 張醫生非常專業又有豐富經驗 ...

我搵鄭醫生果時佢開價30幾萬!當時政府話比我知最快7月8號有位不過未必有我!咁我都決定咗係私家做!唔敢等咁耐!點知13號血崩入院第二日醫院姑娘通知我6月3號有位比我做!所以我等到6月3係政府醫院做手術了!
講明我要開大刀宜家個心都好驚!做咁大手術!不過我要勇敢面對!
你做完手術要唔要做電療化療果d呀?

珍珠宮

各位!
因為我13號下午又血崩入左急症再轉去屯門留醫!果晚都有問過檢查醫生話比左個期7月8號先有位!第二 ...

算好快,祝一切順利

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

各位!

真係好好彩呀 祝你早日康復
放下自在

大宅

Anka 發表於 24-5-18 22:15
慳返唔少
是否做手術就可以
使唔使後續預防性治療

姑娘話答唔到我!要做手術切左出黎去化驗先知!
真係慳唔少!佢同我講如果醫院麻醉過唔到出到去都一樣過唔到條數更加預唔到!
姑娘好好人!
尋日聽完佢講手術風險同手術都真係驚!個開刀位好長!

大宅

天貓 發表於 24-5-18 22:17
算好快,祝一切順利

多謝你!一切順利!
宜家我都日日飲一碗石崇魚湯打家底先同每日都行半個鐘到!
希望做完手術快啲好返!

男爵府

ellakei 發表於 24-5-18 21:58
唔係了!

好好彩啊
咁依家食定多d野
打定底(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

子爵府

ellakei 發表於 24-5-18 22:19
姑娘話答唔到我!要做手術切左出黎去化驗先知!
真係慳唔少!佢同我講如果醫院麻醉過唔到出到去都一樣過唔 ...

咩叫做麻醉過唔倒?

大宅

cattz288 發表於 24-5-18 22:17
真係好好彩呀 祝你早日康復

係呀!宜家同自己講我係腫瘤唔好亂諗嘢!唔再睇癌乜癌乜個心情會好啲!唔會情緒低落太多!不過都係會亂諗嘢唔開心!

珍珠宮

ellakei 發表於 24-5-18 22:24
多謝你!一切順利!
宜家我都日日飲一碗石崇魚湯打家底先同每日都行半個鐘到!
希望做完手術快啲好返!

呢度好多J M都為你打氣,一定會好快好返,祝福您

大宅

mini122 發表於 24-5-18 22:26
咩叫做麻醉過唔倒?

因為果時入院我心跳太快怕我過唔到關!
24號麻醉師覺得我ok就會比紙我簽埋名!
係醫院我真係控制唔到個心跳太快!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

祝你早日康復。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

ellakei 發表於 24-5-18 22:27
係呀!宜家同自己講我係腫瘤唔好亂諗嘢!唔再睇癌乜癌乜個心情會好啲!唔會情緒低落太多!不過都係會亂諗 ...

祝福你希望你順利早日康復

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊