自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

始終泳池冇得帶住口罩

伯爵府

yeunghung 發表於 21-3-28 23:33
返工行商場會戴口罩,而且係室內大家會小心啲,小朋友玩玩吓就會忘形,口罩鬆脫,講到尾,自己衡量風險, ...

如果小朋友玩到會忘形,咁playroom 都會,theme park 都會!大前提係小朋友係家長帶的,大部分家長其實會睇實。如果為防疫,就好應該所有有呢類風險的活動都禁止吧?政府衡量風險,比得私營開放,卻唔開放公營,實在難以向市民解釋道理何在。

伯爵府

happyoppa 發表於 21-3-28 23:34
我贊成唔開,直到一段時間冇爆發先重開

如果真係為防疫,我贊成徹底D,所有相關風險的活動都禁,做D唔做D,點會清零?如果目標唔係清零,評估某類型活動風險之後,好應該一視同仁,又或者由政府帶頭做多步,令各階層市民都有權選擇。

珍珠宮

開心吸收勳章

baby_yee 發表於 21-3-28 11:48
理解沙灘唔開或者係因為會除哂罩游水。但游樂場唔開我真係理解唔到,我都唔係咁富貴能夠成日帶小朋友去play ...

遊樂場啲設施無法做到用完即消毒,容易傳播疫病。遊樂場唔單止小朋友用,啲高危嘅老人家都好鐘意用。仲用就係遊樂場難以追蹤感染源/個案。

伯爵府

InkCartridge 發表於 21-3-29 07:55
遊樂場啲設施無法做到用完即消毒,容易傳播疫病。遊樂場唔單止小朋友用,啲高危嘅老人家都好鐘意用。仲用 ...

其實迪士尼,海洋公園的設施都難以用完即消毒的,但准許開放,除咗唔想佢哋執笠,政府一定評估過風險吧?

再講,追縱、控制呢D,政府、康文署是否可以做多步?大家講緊嘅係究竟呢個部門有冇諗吓點令呢D設施喺疫情緩和之下,可以較安全地比市民享用。唔係一句「抗疫」大條道理其他嘢開返曬咁耐,而佢一句關閉搞掂!

講緊疫情已經緩和,想幾時開返?幾時為市民做返D有建設性嘅措施?

珍珠宮

開心吸收勳章

aidan08 發表於 21-3-29 10:12
其實迪士尼,海洋公園的設施都難以用完即消毒的,但准許開放,除咗唔想佢哋執笠,政府一定評估過風險吧?
...

迪士尼,海洋公園入園前要掃安心出行,唔通每個遊樂場都搵個人係度咩?冇遊樂園,去公園行下囉!同細路打下羽毛球,踢下波,跳下橡筋,一樣好開心架。忍耐多少少,等疫情穩定了,開放遊樂場時,玩都玩得放心啲啦!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

去行下郊外law

別墅

回覆 aidan08 的帖子

我都好想公園開..

禁止訪問

伯爵府

InkCartridge 發表於 21-3-29 13:08
迪士尼,海洋公園入園前要掃安心出行,唔通每個遊樂場都搵個人係度咩?冇遊樂園,去公園行下囉!同細路打 ...

其實而家係好多人都玩得好放心,因為大部分人嘅standard 疫情亦叫穩定。否則政府不會開放theme park 及室內playroom吧?

前面已經重覆好多次,政府有責任讓市民較安全地使用設施,係做定唔做啫。唔做總有千百種難處。

首頁

尾頁

跳至