家事百科

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

洗水機去水同升盤去水同一條去水管,近排發現排水d水會由個去水管湧返出黎。 睇左視頻過通下條管,通完但覺得仲谷,解決唔到,應該可以點做?

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

0q.cathy 發表於 20-12-9 14:21
洗水機去水同升盤去水同一條去水管,近排發現排水d水會由個去水管湧返出黎。 睇左視頻過通下條管,通完但覺 ...
去五金舖買條通渠棒, 向前向後通渠。

公爵府

Anka 發表於 20-12-9 14:27
去五金舖買條通渠棒, 向前向後通渠。

通渠棒係咪好似一條粗鐵線既野?我有一條,用佢通完好似仲差左,我可以通到入去,唔知係咪太幼,好像衣架咁上下粗,所以通完都唔得。

珍珠宮

0q.cathy 發表於 20-12-9 15:45
通渠棒係咪好似一條粗鐵線既野?我有一條,用佢通完好似仲差左,我可以通到入去,唔知係咪太幼,好像衣架 ...

不是, 粗膠條來

公爵府

Anka 發表於 20-12-9 15:48
不是, 粗膠條來

明白,我再去問下,謝謝

珍珠宮

0q.cathy 發表於 20-12-9 16:28
明白,我再去問下,謝謝

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22492123

公爵府

Anka 發表於 20-12-9 18:32
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22492123

謝謝照片

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

我都有呢個問題, 試吓用泵泵吓, 會通D.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

如果升盤冇事, 應該係塞洗衣機出水至升盤之間一段, 主力要通呢一段. 最好係"了"番D阻塞物出黎, 而唔係塞入去.

公爵府

newcomer550 發表於 20-12-10 09:48
我都有呢個問題, 試吓用泵泵吓, 會通D.

試了,係會順d, 但洗衫都係會溢水,仲未搵到方法

公爵府

newcomer550 發表於 20-12-10 09:51
如果升盤冇事, 應該係塞洗衣機出水至升盤之間一段, 主力要通呢一段. 最好係"了"番D阻塞物出黎, 而唔係塞入 ...

個段無生口,拆到既都拆了清潔,拆唔到就用野去通,佢出水約5-6秒後就見溢水,我試過一溢出停洗衣機出水,等一陣再排,就會好d, 就咁都唔係辦法,我會試買通渠棒再試,唔得可能要做一條洗衣機出水明渠,分返開兩條,因鋅盤去水都ok.

珍珠宮

0q.cathy 發表於 20-12-10 10:00
試了,係會順d, 但洗衫都係會溢水,仲未搵到方法

咁應該係未通清, 你可能要拆咗洗衣機出水位的隔器再通, 除咗通渠彈弓外, 試下買多條有倒勾的通渠滕.

珍珠宮

0q.cathy 發表於 20-12-10 10:04
個段無生口,拆到既都拆了清潔,拆唔到就用野去通,佢出水約5-6秒後就見溢水,我試過一溢出停洗衣機出水, ...

如果之前唔嘔水, 證明係阻塞問題, 咁你影幅相大家研究下, 可能有其他高人幫到你.

公爵府

newcomer550 發表於 20-12-10 10:10
咁應該係未通清, 你可能要拆咗洗衣機出水位的隔器再通, 除咗通渠彈弓外, 試下買多條有倒勾的通渠滕.

...

我都覺得係通唔晒,所以仲有溢水,但要點再通,真係無想法,試下再買工具再通多次,睇下點先,或者要搵專人攪,但之前睇post話好多通渠呃人,開大數,所以先想自己攪。

珍珠宮

"鋅盤去水都ok" 應該唔係太差, 最好畫幅圖/相片, 鋅盤, 洗衣機去水路徑怎樣走

公爵府

Anka 發表於 20-12-10 11:28
"鋅盤去水都ok" 應該唔係太差, 最好畫幅圖/相片, 鋅盤, 洗衣機去水路徑怎樣走 ...

就係咁,睇到呢part 我已清過晒,係合併後入左櫃底既,就用彈弓通,同泵過。

珍珠宮

0q.cathy 發表於 20-12-10 11:59

就係咁,睇到呢part 我已清過晒,係合併後入左櫃底既,就 ...

鋅盤去水冇事, 一係洗水機去水至合併塞, 或者洗水機去水喉插得太入(低), 睇相洗水機去水喉唔係好夠高.

公爵府

Anka 發表於 20-12-10 12:29
鋅盤去水冇事, 一係洗水機去水至合併塞, 或者洗水機去水喉插得太入(低), 睇相洗水機去水喉唔係好夠高.
...

呢兩個原因都試過,無問題,去水管高約45cm, 剛入伙無漏水,係近兩個月開始有,越通越塞,連鋅盤都去唔到水,再用泵吸過,鋅盤個邊又通返。我會再買jm 介紹的棒再試

珍珠宮

0q.cathy 發表於 20-12-10 13:23
呢兩個原因都試過,無問題,去水管高約45cm, 剛入伙無漏水,係近兩個月開始有,越通越塞,連鋅盤都去唔到 ...

45CM 唔足夠, 理想65至90

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

0q.cathy 發表於 20-12-10 11:59

就係咁,睇到呢part 我已清過晒,係合併後入左櫃底既,就 ...

有冇試過拆走個U 形隔氣 睇下? 如果唔係U 形隔氣塞左可以試用通渠彈弓通之後果段喉 才裝返隔氣.
如果唔識拆U形隔氣都可以由星盆隔氣之後第一個曲上面有個生口可以扭開插通渠彈弓入去通.

首頁

尾頁

跳至