美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

我 一直想處理咗個眼袋去, 上網搵咗好多資料,包括醫美同埋一個收好平嘅醫生。
好努力搵資料嘅呢段時間,又喺facebook嗰度見到有個眼袋手術嘅廣告,於是就 whatsapp問咗佢有關做眼袋手術嘅資料同收費 ,佢就話畀我聽話佢地收費好合理嘅,都係最多去到二萬蚊左右嘅啫, 佢話可以約時間上去講解返,但係如果唔做嘅話,就要收番500蚊嘅費用。咁我見到嗰個價錢都尚算合理嘅,於是我就決定想去問有關嘅詳情,同埋如果ok嘅話就會即場去做埋呢個眼袋嘅手術。
待續。。。

大宅

CVC2007 發表於 21-11-20 22:02
我 一直想處理咗個眼袋去, 上網搵咗好多資料,包括醫美同埋一個收好平嘅醫生。
好努力搵資料嘅呢段時間,又 ...

待續

大宅

CVC2007 發表於 21-11-20 22:05

待續

當日星期五去到有好多病人,佢除咗做割眼袋仲有做植髮啦,同埋好多其他嘅 美容項目。
我仲有好多嘅女職員,但係唔知道係咪姑娘嚟嘅, 其中一個叫咗我入房睇下嗰個眼袋嘅狀況,咁跟住我問咗佢大概係點樣做,佢就話畀我聽就有三個收費,其中一個就係一個舊式嘅割眼袋方法,就咁將啲脂肪角走,而另外一個呢就係將包住脂肪嘅脂肪膜都割走埋,咁再另外一個就係割走咗脂肪膜之後,再用返呢D脂肪填番你自己個淚溝。第一個最舊式嘅方法就大概萬零蚊左右,咁第二個方法就係二萬五蚊,如果要再用自體脂肪填補淚溝嘅話,割眼袋連填補淚溝手術就係三萬五蚊。
待續。。。

大宅

CVC2007 發表於 21-11-20 22:06
當日星期五去到有好多病人,佢除咗做割眼袋仲有做植髮啦,同埋好多其他嘅 美容項目。
我仲有好多嘅女職員 ...

咁當時已經請咗假同埋見有咁多病人,都對醫生有信心。雖然價錢同喺 facebook上面提及嘅完全唔同,但係手術都應該係可靠嘅。
咁畀咗錢之後就見醫生,見完醫生開始準備做手術,首先要用過冰袋敷對眼,唔知呢個作用係做乜嘢,但係我敷咗成大半粒鐘,跟住醫生見我敷冰袋敷到咁上下,望一望我對眼,就話可以去準備做手術啦,跟住叫我入去手術室,我只需要帶咗頂帽遮住頭髮,唔需要換手術袍,因為姑娘話只係做頭上面嘅部分, 咁醫生就用消毒布幫我 遮住咗面,淨係留返要做手術嘅地方。

大宅

CVC2007 發表於 21-11-20 22:07
咁當時已經請咗假同埋見有咁多病人,都對醫生有信心。雖然價錢同喺 facebook上面提及嘅完全唔同,但係手術 ...

醫生同我查咗呢個眼嘅麻醉膏,呢個過程都已經有啲唔舒服,咁搽完之後 就開始做手術啦。
醫生用laser係眼裏面開一個細窿,同我攞脂肪膜連脂肪出嚟,先做右眼,只係有少少唔舒服,唔知係咪因為做右眼嘅時候係啱啱踩完麻醉膏嘅時候,所以藥力最強勁,於是感覺唔係太大,淨係喺用laser切割嘅時候問到有啲燶味比較緊張,右眼嘅手術好快做完。
之後就到左眼喇,呢隻眼嘅感覺就比較大啦,割嘅時候我未覺得痛,但係佢撬開我隻眼割個眼袋啲脂肪時,就真係覺得痛啦,痛到要雪雪聲, 連個眼球都覺得痛,醫生解釋係因為我左眼嘅脂肪比較多,卒之好辛苦咁樣就完成咗呢邊眼嘅手術。

大宅

CVC2007 發表於 21-11-20 22:08
醫生同我查咗呢個眼嘅麻醉膏,呢個過程都已經有啲唔舒服,咁搽完之後 就開始做手術啦。

醫生用laser係眼 ...

做完手術,醫生會貼咗一個好厚嘅膠布喺眼袋下面嗰個位置,應該就係用嚟承托返嗰個傷口嘅,嗰塊紗布好立體,成個突咗出嚟,其實戴太陽眼鏡都係遮唔到,而且仲帶住做個口罩於是就將成個focus擺咗喺個塊立體紗布,戴唔戴太陽眼鏡都已經冇乜分別,於是我放棄咗戴太陽眼鏡。 手術完後我要喺出面休息喺呢個休息嘅時間等麻醉膏個藥力發散, 剛剛做完手術啫對眼未有咁腫,坐多一陣開始越嚟越腫。休息咗一段時間之後,姑娘就將抗生素同埋眼藥水交畀我,教我嗰個手術後要注意嘅地方同埋點樣食抗生素,點樣係去避免整到眼嘅傷口。

大宅

CVC2007 發表於 21-11-20 22:09
做完手術,醫生會貼咗一個好厚嘅膠布喺眼袋下面嗰個位置,應該就係用嚟承托返嗰個傷口嘅,嗰塊紗布好立體 ...

姑娘話有病人去就係帶泳鏡去沖涼,避免眼部嘅傷口入到水。仲有係 喺做手術嘅前一日,姑娘有提醒過我要買個冷熱兩用嘅冰墊用,係喺手術之後凍敷隻眼消腫嘅。 其實我記得姑娘話要買冰墊,但係就唔記得佢話要預先放喺冰櫃裏面。 於是離開診所之後,就立即去屈臣氏寺度,買咗兩個冷熱兩用嘅冰墊。
返到屋企第一時間,就將個冰墊放落去冰箱度。 用毛巾包裹住冰墊嚟敷眼。

大宅

CVC2007 發表於 21-11-20 22:10
姑娘話有病人去就係帶泳鏡去沖涼,避免眼部嘅傷口入到水。仲有係 喺做手術嘅前一日,姑娘有提醒過我要買個 ...

診所嘅follow-up確實係幾好,你可以隨時whatsapp 美容師,去問佢要注意嘅地方, 佢好有耐性喺whatsapp度解答。
第二日對眼又腫又瘀,我不斷冰敷。
第三日繼續冰敷。
第四日係星期一所以要返工,嗰一日隻眼已經消咗腫,但係仍然係好瘀,我前一晚去屈臣氏買咗一隻超強力嘅遮瑕膏,遮對眼瘀痕,再戴返副眼鏡。公司啲同事冇人發現。

大宅

CVC2007 發表於 21-11-20 22:10
診所嘅follow-up確實係幾好,你可以隨時whatsapp 美容師,去問佢要注意嘅地方, 佢好有耐性喺whatsapp度解 ...

因為我對眼確實係好瘀,於是美容師教我要熱敷, 而且可以上去診所到做一個散瘀嘅療程。呢個散瘀嘅療程就好似係啲bb 有黃疸去照燈一樣,照完第二日確實係有燒咗啲瘀。
手術後嘅第九日,D瘀先差不多完全消失。眼袋亦都平哂。
個人覺得呢啲創傷性嘅手術,真係做一次就夠,而且心理壓力都好大、又痛,好彩醫生手勢真係十分之好,而且好快手,所以你唔需要忍受太耐就可以完成手術,慶幸搵啱醫生, 雖然比心目中嘅預算貴咗啲,但係始終微創手術,相信復原得比較快。

大宅

CVC2007 發表於 21-11-20 22:13
因為我對眼確實係好瘀,於是美容師教我要熱敷, 而且可以上去診所到做一個散瘀嘅療程。呢個散瘀嘅療程就好 ...

效果滿意

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

CVC2007 發表於 21-11-20 22:28

效果滿意

哇,你好勇敢

見到圖2 我即刻打消念頭

大宅

luvysl_blythe 發表於 21-11-20 23:31
哇,你好勇敢

見到圖2 我即刻打消念頭

我都驚咗幾日,以為自己以後都係咁嘅樣

別墅

可否pm 醫生資料,謝謝

男爵府

回覆樓主:

我都想要醫生資料,麻煩PmThx

大宅

Fonghk123 發表於 21-11-21 01:01
可否pm 醫生資料,謝謝

Pm’ed

大宅

nalinacc 發表於 21-11-21 11:52
我都想要醫生資料,麻煩PmThx

Pm’ed

大宅

回覆 luvysl_blythe 的帖子

正常唔會咁勁

我做左冇咁勁

唔洗包住

做後正常平哂唔會仲有眼袋

可能樓主有淚溝

術後相有兩條痕

大宅

hazezzz 發表於 21-11-21 16:50
回覆 luvysl_blythe 的帖子

正常唔會咁勁

其實什麼叫淚溝?

大宅

CVC2007 發表於 21-11-20 22:06
我仲有好多嘅女職員 ...

你話有3種收費,請問你最後是用第幾種做?另外,能夠pm醫生資料給我?謝謝。

大宅

每天媽媽 發表於 21-11-21 23:17
你話有3種收費,請問你最後是用第幾種做?另外,能夠pm醫生資料給我?謝謝。
...

我做微創割眼袋加自體脂肪填補淚溝
PM 你醫生資料。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊