婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

BK Milk勳章

佢講既野永遠做唔到,叫生仔話會幫手湊等生左就話湊唔到,等我要辭職去湊,到開始鬧交有社工跟申請公屋,我自己諗住申請但社工話唔使都一樣,老人會快少少,等左幾年終於寄信叫佢見主任,佢居然話唔去,我覺得自己好蠢,等左咁多年等左d乜嘢!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

你先生呢?在邊?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

公爵府

BK Milk勳章

kwhkwh 發表於 22-5-10 19:26
你先生呢?在邊?

佢話要照顧99唔搬得走。

侯爵府

auhiyo 發表於 22-5-10 19:47
佢話要照顧99唔搬得走
既然要照顧老人家既話, 我就一定5生。

男爵府

2024年龍年勳章

你99滿口大話 ,連公屋都唔幫你攞,就算佢唔住你地住都好丫!比我忍唔住帶埋個仔返娘家啦 !

公爵府

BK Milk勳章

kwhkwh 發表於 22-5-10 20:37
既然要照顧老人家既話, 我就一定5生。

個時佢係咁嘈好煩又話佢幫手湊先會生,生完先黎話唔掂湊唔到。

公爵府

BK Milk勳章

YYChannn 發表於 22-5-10 21:10
你99滿口大話 ,連公屋都唔幫你攞,就算佢唔住你地住都好丫!比我忍唔住帶埋個仔返娘家啦 !
...

佢好煩架!同一件事講幾百次,個時佢係咁煩咪同佢鬧交,佢搵社工申請公屋我有諗住自己申請,但點知要見主任時先黎話唔見,如果知佢玩野我一早申請都差唔多有啦!

珍珠宮

你99好大年紀嫁?你先生點照顧佢?邊個負責煮飯做家務?

公爵府

BK Milk勳章

mcs74 發表於 22-5-10 21:37
你99好大年紀嫁?你先生點照顧佢?邊個負責煮飯做家務?

佢而家80,我99煮飯家務,因為我煮佢唔鍾意食所以佢自己煮,家務我做完佢又要再搞過永遠都唔岩佢心水,所以我都唔理,一係等c6返黎做,不過我唔鍾意既係佢4個仔女只得我c6睇住佢,但佢最唔鍾意係我c6,之前我地叫佢打針好似叫佢去死咁,我大姑9帶佢去打針佢又肯去。講同一樣野我c6永遠係錯,其他仔女先係岩。

男爵府

auhiyo 發表於 22-5-10 19:47
佢話要照顧99唔搬得走。

結婚前冇商量居住問題?
你62在生?
你小朋友出世,你99差唔多七十歲,你認為一個七十歲可以做家務同照顧小朋友?

Adrio77    發表於 22-5-11 21:14

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

ZetaGundam 發表於 22-5-10 23:11
結婚前冇商量居住問題?
你62在生?
你小朋友出世,你99差唔多七十歲,你認為一個七十歲可以做家務同照顧 ...

係喎
70歲湊小朋友
你真係心水清

大宅

結婚前冇商量居住問題?
你62在生?
你小朋友出世,你99差唔多七十歲,你認為一個七十歲可以做家務同照顧 ...
我同你諗法一樣,自己已經80歲,新抱煮飯做家務一塌糊塗,要個老人家翻手再做,前世未捱過咩。

公爵府

BK Milk勳章

結婚前冇商量居住問題?
你62在生?

62同佢離婚好耐而且死左了!佢個時成日返鄉下周圍去冇病冇痛仲精神過我,個時結婚有傾過我冇諗過生左仔之後佢咁麻煩,個時可能我要做嘢對佢少唔知佢咁煩,佢唔湊個時都算可以自己湊,但對佢成日就比佢煩爆,我覺得係62走左成廿年,到後尾要娶個大陸女人照顧佢都唔要99,佢開始成個人好負好煩,成日同人都講62點衰佢又點好。

男爵府

wholemilk 發表於 22-5-10 23:39
我同你諗法一樣,自己已經80歲,新抱煮飯做家務一塌糊塗,要個老人家翻手再做,前世未捱過咩。
...

又唔可以話樓主做得好唔好,因為一個年紀大老人家食嘢味道同後生可以完全不同!
只係樓主生小朋友前冇考慮清楚佢99是否真係同佢凑小朋友

珍珠宮

結婚前冇商量居住問題?
你62在生?

睇咗舊帖,樓主小朋友9歲
即小朋友出世時,奶奶都71歲
樓主覺得奶奶71歲應份要湊bb+做家務
樓主話自己依加咩家務都唔理,奶奶80歲,難道樓主洗好衫晾好衫,奶奶會再拎返啲衫再洗、再晾?

樓主又認為老人家應份要幫手攞公屋
前提係老公都講到明唔搬

珍珠宮

2024年龍年勳章

auhiyo 發表於 22-5-10 23:54
62同佢離婚好耐而且死左了!佢個時成日返鄉下周圍去冇病冇痛仲精神過我,個時結婚有傾過我冇諗過生左仔之 ...

樓主無野呀?湊小朋友同返鄉下周圍去係2回事,湊仔幾辛苦要幾多體力,你唔係唔知。

要個80歲99做家務,飯又唔洗你煮畀佢食,仲埋怨99唔幫你湊仔,畀我都放負都煩。你點解唔打你媽媽主意,娘家唔幫你又唔呻,老馮99做?邊個老人家唔煩,煩你就爆人,找社工都係想搬,有本事自己搬走,間屋唔係你,你嫁入去,99硬食。

我唔明點解樓主好意思要99搬,搬都係你1家申請。而家連你c6都唔想搬,係樓主一廂情願,失敗就埋怨,連c6爸爸兄弟姐妹都拎出嚟講,又唔講吓自己無本事。樓主嫌99煩,99可能嫌樓主懶又難頂惡死未定。

樓主諗吓,99幾個仔女,點解無咁鍾意你老公,可能因為你。

Adrio77    發表於 22-5-11 21:16

珍珠宮

煮食做家務,我覺得唔係個個都咁啱自己心水,例如執屋,擺位,呢個覺得無問題,嗰個話阻訂,尤其有啲人特別鐘意挑剔
湊小朋友,一向覺得要先諗自己搞唔搞得掂,我永遠唔會諗人地會唔會幫手,例如湊小朋友,以至有無錢再生多個等等問題,都係要問清楚自己既能力
我唔會相信氹我生仔嗰個人既承諾,氹你嗰時緊係咩都話得啦!做唔到既時候,係自己承受結果

公爵府

BK Milk勳章

蜜蜂糖 發表於 22-5-11 08:30
樓主無野呀?湊小朋友同返鄉下周圍去係2回事,湊仔幾辛苦要幾多體力,你唔係唔知。

要個80歲99做家務,飯 ...

我幾時冇做過野呀!係做乜都唔岩佢心水呀!就算我跟佢講既去做,佢都話唔岩自己又做返之前我做過既野,你估我冇試過做野呀!個仔係佢之前有講過幫手架!生左佢唔幫我都冇出過聲咪自己湊law,我冇話過佢woo,你估我唔想搬咪就係佢自己同個社工講自己去申請留呢間屋我地住先架!我自己申請時間都差唔多啦!等左8年呀!你估只等1,2年,而且我99你偏心你根本唔明,我姑9個老公擺明唔鍾意佢一年都唔見一次個d佢咪又最鍾意姑9。而且佢而家除左煮飯根本唔使佢做其他。

男爵府

回覆 auhiyo 的帖子

99話幫手,有無講係點幫? 湊仔係好曬精神,就算老人家幾健康都會好攰,仲要得佢一個湊。
與其呻,不如諗下出返嚟做嘢,請工人,再搬去99附近,日頭返工就叫工人帶埋小朋友去99屋企。

睇你回覆,感覺你都唔係好脾氣,同老人家住,忍下啦。

侯爵府

樓主ftm嗎?阿仔9歲,咁你仲等乜野,搵野做搵錢好過啦。
你生仔/公屋入左老人家數,唔好再有第三獲野入佢數。

首頁

尾頁

跳至