興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

呢個品種係長節瓜,可以生到好長,煲湯會好甜,但我冇諗住煲湯,所以早啲收嚟食咗先

la_source    發表於 22-6-8 11:16

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Lovely媽咪 發表於 22-6-5 11:24
呢個品種係長節瓜,可以生到好長,煲湯會好甜,但我冇諗住煲湯,所以早啲收嚟食咗先
嘩!3斤半重種得好有心機

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Lovely媽咪 發表於 22-6-5 11:24

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

子爵府

嘩...jm 妳好叻呀
請問種左幾耐先有成果 ?

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

judykingma 發表於 22-6-7 11:15
嘩...jm 妳好叻呀
請問種左幾耐先有成果 ?

節瓜會快啲,大約2個半至3個月,睇天氣而定

別墅

Lovely媽咪 發表於 22-6-7 11:16
節瓜會快啲,大約2個半至3個月,睇天氣而定

JM 想跟你學種節瓜, 請教如何種, 買邊隻苗. 另搭起個支架去那裹買. 因$12 店找不到. 唔好意思, 因租了一塊地第一次種. Thanks

版主

JoJobama 發表於 22-6-10 15:31
JM 想跟你學種節瓜, 請教如何種, 買邊隻苗. 另搭起個支架去那裹買. 因$12 店找不到. 唔好意思, 因租了一 ...

我租田個度會提供埋啲竹俾我地搭架,如果有淘寶可以係淘寶搵[爬藤架支撑杆户外葡萄架庭院黄瓜丝瓜爬藤支架]。。呢類,或者去花墟,好似都見過,另外種子花墟都有,你可以選普通既節瓜,即街市常見既size, 或者選長節瓜,即我種緊呢款,可以種到比我呢個長一倍,另外一定要買瓜袋,因夏天一定多果蠅咬,套瓜袋成功率會高好多。

別墅

Lovely媽咪 發表於 22-6-12 07:11
我租田個度會提供埋啲竹俾我地搭架,如果有淘寶可以係淘寶搵[爬藤架支撑杆户外葡萄架庭院黄瓜丝瓜爬藤支 ...
好好耐無上BK. Thanks JM

首頁

尾頁

跳至