夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

老公出軌,我個心一直放唔開,做緊婚輔,但好像無用。不求修補婚姻,只求搵返自己,就算離婚,我都要忘記呢段黑暗史,走返出黎。有無專業人士可以做呢類型輔導。謝。

男爵府

陪月勳章

howtoforgive 發表於 22-7-24 17:48
老公出軌,我個心一直放唔開,做緊婚輔,但好像無用。不求修補婚姻,只求搵返自己,就算離婚,我都要忘記呢 ...

打份工
都唔會上心
機械式咁

解鈴還須繫鈴人
一方冇心挽救
神仙都幫唔到

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

樓主舊post 係大概半年前。出事的大半年是最痛苦的,老土果句, 時間可以沖淡。
「不求修補婚姻,只求搵返自己,就算離婚,我都要忘記呢段黑暗史,走返出黎。」老實講, 要講到「忘記」既根本你都未死心灰心。
先「不求修補婚姻」然後「就算離婚」,咁即係你婚都未離, 是吧, 呢半年彊局, 先生表現有冇改善?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

howtoforgive 發表於 22-7-24 17:48
老公出軌,我個心一直放唔開,做緊婚輔,但好像無用。不求修補婚姻,只求搵返自己,就算離婚,我都要忘記呢 ...

其實你做緊婚輔, 已經係一個輔導, 佢會幫你解決你地問題, 但如果你要無痛苦, 首先唔係揾咩人幫你, 係你自己幫你自己, 當然壓力太大, 可能已經有病, 個d 就可能要食d 藥幫手, 你要問一問精神科醫生, 我知有d 精神科醫生都有做, 千幾2000 一個鐘, 當然都係個句,唔係包生仔, 係有一個建議比你去解決當前問題

大宅

kwhkwh 發表於 22-7-24 20:09
樓主舊post 係大概半年前。出事的大半年是最痛苦的,老土果句, 時間可以沖淡。
「不求修補婚姻,只求搵返自 ...

呢個膠著狀態其實已經有年幾兩年,賤三未爆料前,呢個男人曾經搬過出去,當時係以老婆衰頂唔順的名義搬走,我亦都找唔到証據話佢出軌,當中亦發生好多好多野,見到一齊咁多年的人,可以咁狠咁絕,基本上可以用垃圾級別形容,當時我個人係起唔返身,全靠睇人地經歷叫做走返出來。但只係逃避無真係去撫平內傷。

結果終於爆左,我好快就平復左,大半年亦越來越清醒,好清楚睇到一個人。所以我要忘記,係因為跌得太傷,係想撫平內心的傷,而唔係未死心灰心。(應該係)

呢個男人求原諒,表現出愛家愛我,但我已無感覺。

la_source    發表於 22-7-25 15:51

侯爵府

howtoforgive 發表於 22-7-25 08:48

呢個膠著狀態其實已經有年幾兩年,賤三未爆料前,呢個 ...
唔係得罪講句,講到咁清醒咁無感覺既,你會容忍到現在婚都未離,膠著狀態嗎?
人係要適應環境既,果一段歷史,係你人生一部分,無論好同唔好,怎能夠好既記住,唔好既就忘記?好老土咁講,人就是如此成長,如此變得老練。

你現在仍與渣渣同住嗎?

大宅

kwhkwh 發表於 22-7-25 09:29
唔係得罪講句,講到咁清醒咁無感覺既,你會容忍到現在婚都未離,膠著狀態嗎?
人係要適應環境既,果一段歷 ...

或都唔係叫忘記,係叫放開?!因為我選擇離開都要學識放開,找返自己。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 howtoforgive 的帖子

你要自私D。問自己想點,問點先可以攞最大利益。
如果係我,或者保留呢個男人,當佢工具人,騎牛搵馬。

侯爵府

howtoforgive 發表於 22-7-25 17:29
或都唔係叫忘記,係叫放開?!因為我選擇離開都要學識放開,找返自己。
...
老公出軌, 錯不在你。夾硬要你「學識放開,找返自己」的確為難。

子爵府

回覆樓主:

無需太急
時間是良藥
個人和朋友經驗,大概三年,真正放低/放開

大宅

會唔會試吓催眠治療?清洗記憶!

水晶宮

無可能忘記,怎能忘記到1個打左你巴的人?傷口仍在痛。直接面對,直到麻脾到冇感覺時,重新出發。 你是1個值得有人愛的人。 起碼有當你如珠如寶的父母,捨不得你流淚。

首頁

尾頁

跳至