自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我公司我部門都係得我一個人, 其實最初時係有2個人, 佢走左後無再請人

佢走後我女上司同我一齊做

而女上司離職前都講過, 之後會請多個人返黎幫我手, 唔係嘅話我搞唔掂

女上司走後我要同埋大陸果邊溝通, 兼顧嘅野又多左

到而家公司為左慳錢唔請人, 要我一個人做哂, 我都開過聲問幾時請人, 公司都係唔請

講下我工作: 我份單係要自己要處理幾百對鞋, 幾百件衫, 幾百個袋, 有時包裝部會幫手穿鞋扣

然後我又要print label 貼, 貼完後pack箱, 所有pack箱都係我一個人pack 搬搬抬抬一個人無人幫 我自己做百幾個箱, 而且又趕, 無乜時間比我做

我一個人真係好辛苦, 幸好我遞左信, 但都要忍到下個月

而今日我請左假, 因尋日自己一個處理3百幾件衫, 一路點數一路pack箱, pack左14個箱

收工攰到野都唔想講又想嘔, 尋日一路做野一路想喊

估唔到今時今日都有呢D禁收買人命嘅工作, 而且一個正常人見到禁多野做都會派多個人或請多個人返黎幫

我公司真係真心P

象牙宮

2024年龍年勳章

Hailey_Lam 發表於 22-10-25 08:41
我公司我部門都係得我一個人, 其實最初時係有2個人, 佢走左後無再請人

放病假透透

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

見你一個人都頂得住,緊係唔請人啦。其實,你做唔晒, 可以比平常做快手少少,OT 1小時內就算。剩下做唔晒,直接同上司交代做唔晒,唔駛同公司趕起貨。

珍珠宮

回覆樓主:

慢慢做啦

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

既然得你一個做 盡左責就得 佢唔會因為你做唔哂就兜你啦 都得返你一個 佢地只係想慳得就慳 如果你持續做唔完 公司到時就知要請多個人幫 長命功夫長命做 唔好替啲無良公司盡心

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

既然都辭職了,做好份內事就算,做唔晒都唔係你嘅錯

侯爵府

過來人經驗
你要不停做錯嘢甩漏做唔切, 公司先會覺得你一個人做唔掂
佢哋唔會夠膽炒你, 因為已經得番你一個

問題係, 你要放膽甩漏唔同佢趕, 要學"做得唔好"

琥珀宮

Hailey_Lam 發表於 22-10-25 08:41

唔好做啦,其實應該冧下檔佢先會請人,走左一個你仲頂到,我係老細都唔請人啦
平時做野唔使出盡力,否則會當你應份

水晶宮

咁做唔切會點?
呢啲情況,自己要有底線

珍珠宮

lovemisha 發表於 22-10-25 09:01
既然得你一個做 盡左責就得 佢唔會因為你做唔哂就兜你啦 都得返你一個 佢地只係想慳得就慳 如果你持續做唔 ...

我堅持做唔完, 佢就會叫我星期六返去OT, 平日補返假

珍珠宮

mariefish 發表於 22-10-25 09:06
既然都辭職了,做好份內事就算,做唔晒都唔係你嘅錯

我而家都係慢慢做, 但一個人做幾慢都好辛苦, 自己搬21個箱落黎開箱, 點數

點完數貼label再pack箱, pack好箱又要搬疊高佢, 因為無位放, D衫係冬天衫又重

珍珠宮

naicha 發表於 22-10-25 09:07
過來人經驗
你要不停做錯嘢甩漏做唔切, 公司先會覺得你一個人做唔掂
佢哋唔會夠膽炒你, 因為已經得番你一個 ...

初頭未摸熟時我都好多甩漏成日做錯, 果時都係得我一個, 公司都無請人

珍珠宮

Cheddar85ang 發表於 22-10-25 09:18
咁做唔切會點?
呢啲情況,自己要有底線

做唔切星期六OT做埋佢

子爵府

真係超多嘢做仲要咁勞動,八卦問吓你人工高唔高架?

侯爵府

Hailey_Lam 發表於 22-10-25 10:02
初頭未摸熟時我都好多甩漏成日做錯, 果時都係得我一個, 公司都無請人

咁你就按照番自己正常能力和速度做, 做唔切的由得佢, 總之要記住你唔係萬能的, 你都只係出一份糧, 做番一份糧應做的就夠

珍珠宮

我長期處於低氣壓下做野

隔離包裝部3個人, 佢地嘻嘻哈哈包完收工唔洗再煩

我收工有時又要覆wechat 睇埋聽日要做嘅野

包裝部做完野坐喺度吹水講仔女講老公, 我就仲有幾百對鞋做

返工都唔知為乜, 做到心理唔平衡

侯爵府

Hailey_Lam 發表於 22-10-25 09:57
我堅持做唔完, 佢就會叫我星期六返去OT, 平日補返假

你可以推的, 話自己唔得閒, 星期六日要去照顧阿爺阿麻阿公阿婆, 總之用盡藉口唔OT, 因為你一日幫到佢填個氹, 佢一日都唔會正視唔夠人呢個問題

珍珠宮

x00_00x 發表於 22-10-25 10:03
真係超多嘢做仲要咁勞動,八卦問吓你人工高唔高架?

唔高, 仲要低過包裝部

珍珠宮

回覆 Hailey_Lam 的帖子

我想講, 你已經好叻!! 盡左自己責任就得, 唔需要迫自己, 唔好令自己咁大壓力. 你上司都係頂唔順先走, 講真, 咁既工作量得一個人做邊個頂得順

珍珠宮

naicha 發表於 22-10-25 10:06
你可以推的, 話自己唔得閒, 星期六日要去照顧阿爺阿麻阿公阿婆, 總之用盡藉口唔OT, 因為你一日幫到佢填個 ...

有一個星期六大陸果邊叫OT做埋佢, 我唔理佢

首頁

尾頁

跳至