懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

月尾就開刀, 而家開始擔心有咩未準備好, 聽人講開刀係冇咁快上奶, 好緊張如果到時唔上奶咁點算?

複式洋房

醫院有水奶…我嗰陣就係一路餵水奶一路飲湯上奶同埋食卵磷脂通乳線,未出院就已經上到奶

大宅

唔使擔心咁多, 放鬆心情, 見到呀B 自然就有奶, 啜啜下就會上奶, 母乳就係咁神奇

複式洋房

YYingzi 發表於 23-4-14 14:32
醫院有水奶…我嗰陣就係一路餵水奶一路飲湯上奶同埋食卵磷脂通乳線,未出院就已經上到奶 ...
你係邊間醫院開刀? 我問緊法國有冇有機奶揀, 聽講冇咁甜似人奶...同埋我都買定卵磷脂先, thx

複式洋房

我家姐係生咗2日就石頭胸,直頭有2個姑娘用手幫佢按通,佢話係生不如死!搞到我都好驚

大宅

回覆 nannam 的帖子

其實唔洗太擔心, 只要BB啜下就好易上到奶, 當然你自己水份都要夠, 炒米茶上奶湯水飲爆佢, 我自己餵人奶有繼續食美贊臣enfamom補充營養

複式洋房

nannam 發表於 23-4-14 18:22
你係邊間醫院開刀? 我問緊法國有冇有機奶揀, 聽講冇咁甜似人奶...同埋我都買定卵磷脂先, thx
...
水奶即係已經開好左唔洗沖,其實主要係方便同衛生,醫院多數有幾隻俾人揀嘅~我揀左hipp見阿囡食左幾日到出院便便都好靚,上左奶都有補,一路都適應得好好

複式洋房

飲多啲水就得,唔好特別食谷奶嘢,例如魚湯唔好飲住,因為開頭乳腺未通,如果呢個時候谷奶,好容易變石頭胸。

陪月教生之前嗰兩日,用三個橙洗乾淨,切開一半連皮連核煲水飲,飲完冇咁容易塞奶。

但更重要係,無論你有冇奶,多啲比BB埋身啜,多多少少都會啜到黃金初乳,有助上奶。

開頭好少奶,你唔覺自己有奶,其實有。如果BB肯係咁啜你個胸一段時間,代表其實佢已經食緊奶。

複式洋房

serenalw 發表於 23-4-14 23:50
我家姐係生咗2日就石頭胸,直頭有2個姑娘用手幫佢按通,佢話係生不如死!搞到我都好驚 ...
我都試過, 的確係超痛!! 不過港怡姑娘好好, 見我無奶就直接每餐都補水奶俾阿B, 唔驚餓親, 我都係因為睇完消委會報告揀喜寶的

別墅

回覆 米人pinklady 的帖子

我本身揀左隻奶粉醫院冇, 都係揀左hipp, 因為特別大支, 成3安幾, 其他多數around 2安, 覺得佢咁有良心大大支之後睇住仔仔食得好好就唔幫佢轉keep住食

首頁

尾頁

跳至