心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

家人9月走人,我地無宗教信仰,我都有在公海開post 問仲有什麼可以做到,想知佢收唔收到野、過得好唔好。有人話可以問米又有人話無報夢即係一切安好!
有時靜落嚟一想起就會喊,好後悔好多野。我希望自己可以快啲放低......

男爵府

熱血金章

碧晴 發表於 23-10-1 19:04
家人9月走人,我地無宗教信仰,我都有在公海開post 問仲有什麼可以做到,想知佢收唔收到野、過得好唔好。有 ...

妳的家人一定正在天堂快樂地享福,不用擔心。

至於妳,也不用急於放低一切,繼續好好生活,愛自己也要愛妳的家人親友,不要再讓自己感到後悔,留下太多遺憾。

複式洋房

回覆 Bob_Lennon 的帖子

多謝你回覆。今日去暫存既地方睇家人,點解人咁渺小?之前活生生,過身後變成一堆灰...
幸好佢個暫存位附近有好多鄰居

複式洋房

我都唔知自己回緊咩。
總之今日就好傷心

男爵府

熱血金章

碧晴 發表於 23-10-5 22:11
我都唔知自己回緊咩。
總之今日就好傷心

其實想講乜就講乜,唔需要特別回應的。
重點係可以釋放自己的情緒。

男爵府

碧晴 發表於 23-10-5 22:11
我都唔知自己回緊咩。
總之今日就好傷心

樓主如果妳是咁愛妳家人,係好難放低的,亦冇需迫自己放底,妳家人只是剛過身,妳當然仲係好難過傷心,但講真的真係要照顧好自己身體情緒,我就是過來人,舊年家姐離世,我好傷心難過,不自覺地竟然身體好差,血壓亦升得好高,那時成日都喊,仲唔舒服到入埋院,所以我明白妳好傷痛,但真的要好好保重自己先,妳先可以有體力幫親人攪好身後事。真心講句我到而家都未可釋懷,時刻想念家姐

大宅

回覆樓主:

我好明白你的心情,家人離開快半年,我每天都很想念他,好想知佢依家響邊
自己1個人靜下來想起會哭

複式洋房

回覆 Abull 的帖子

你要保重身體呀!我平復好多了。

複式洋房

回覆 ToChu001 的帖子

總有一天會重聚,唯有咁諗
而家大家都要好好生活下去,健健康康,另一世界的親人便會開心...他/她在遠方睇住我哋、保佑緊我哋

大宅

回覆樓主:

上月我家人走左,我都掛住她,好怕夜晚,夜蘭人靜時愈難過,現在都開始慢慢釋懷,相信佢現在既日子一定過得好好,你都係,加油

大宅

不要勉強自己太快放低,時間會慢慢沖淡傷痛,試諗下如果係自己離開人世,你都會希望你嘅家人能繼續好好生活落去,相信你已離世嘅家人對你亦會有同樣嘅期望。

複式洋房

回覆 mrschiu2010 的帖子

我家人也是上月,轉眼過了一個月。有時諗起d野想what's app佢,先醒起以後無得再見到真係好好好難過

複式洋房

回覆 yuki妈 的帖子

希望時間可以沖淡一切...

男爵府

回覆樓主:

差不多一年先好D

複式洋房

最近天氣開始涼,就會諗起媽媽...
平時一轉天氣我都會what's app提她穿多件衫...她的玉鈪我想戴,又怕會整爛。每次想起佢都摸下隻鈪....

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

都唔係話放就放的,總會掛念媽媽.
「所謂幸褔,不是沒有苦惱,而是置身痛苦漩渦中,抱持樂觀而堅定的信念,不畏懼,也不嘆氣,勇敢迎擊迎面而來的洶湧波濤,浪愈大,愈是咬緊牙關向前衝,跌倒了再站起來,從摸索與挫折中學習與鍛鍊,磨練出膽識與智慧,無論橫流逆境多麼艱難,希望與確信依舊,直至獲得最後的勝利。」

伯爵府

碧晴 發表於 23-10-20 23:55
最近天氣開始涼,就會諗起媽媽...
平時一轉天氣我都會what's app提她穿多件衫...她的玉鈪我想戴,又怕會整 ...

睹物思人係經常發生,即使我爸走咗廿年我都會諗返佢帶畀屋企嘅溫暖,只可惜佢未能享受辛苦工作後嘅成果。但我會做好佢想我做嘅每件事,好好咁生活,佢喺另一世界知道都會開心、放心。你試吓用呢個思維去慢慢令自己更多有動力咁去生活,做好每一件事情,你媽媽知道後同樣會開心,最緊要你生活得開心,相信佢都會有所安慰,加油!

男爵府

kl1 發表於 23-10-23 21:38
睹物思人係經常發生,即使我爸走咗廿年我都會諗返佢帶畀屋企嘅溫暖,只可惜佢未能享受辛苦工作後嘅成果。 ...

只要係妳最愛嘅親人,無論佢走左幾耐都好,都會永遠永遠深深的記住佢,掛念佢。我個心亦都好希望她可以在另一世界開心快樂,無病無痛自自由由咁做佢鍾意做的事。

伯爵府

Abull 發表於 23-10-24 22:51
只要係妳最愛嘅親人,無論佢走左幾耐都好,都會永遠永遠深深的記住佢,掛念佢。我個心亦都好希望她可以在 ...

我相信佢哋見到我哋生活愉快就會有所安慰,所以大家都放開一點繼續生活,有空閒時懷念一下。

複式洋房

回覆 kl1 的帖子

謝謝你!我會好好生活,有健康嘅身體,唔會令家人擔心的了...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊